Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ, η φυλάκισή του και η συμβουλή προς τον γιο του: «Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν ζωή». Δέκα ιστορίες από τον θρύλο της ρέγκε

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ, η φυλάκισή του και η συμβουλή προς τον γιο του: «Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν ζωή». Δέκα ιστορίες από τον θρύλο της ρέγκε

Τον έχουμε συνδέσει κυρίως με το καλοκαίρι, την παραλία και τα κοκτέιλ! Ο κορυφαίος καλλιτέχνης της ρέγκε όμως, μαζί με το αθάνατο μουσικό του έργο, άφησε ως κληρονομιά και μερικά σπουδαία μηνύματα, πολιτικά και μη.

Όπως και μερικές παράξενες ιστορίες.

1. Πολυτεχνίτης, αλλά όχι… ερημοσπίτης

Όταν ήταν 21 ετών και αφού παντρεύτηκε τη σύντροφό του Ρίτα, ο Μάρλεϊ εργάστηκε για επτά μήνες στη νυχτερινή βάρδια εργοστασίου της Κράισλερ, στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.

Έχει επίσης δουλέψει ως βοηθός εργαστηρίου σε εταιρεία χημικών, αλλά και ως χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος σε εργοστάσιο.

2. Εκτός περιοδείας επειδή ήταν πολύ δημοφιλής

Τον Ιούλιο του 1973 ο Μπομπ και οι Γουέιλερς άνοιξαν μερικές συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν. Αμέσως μετά ξεκίνησαν για περιοδεία σε 17 πόλεις μαζί με τον Σλάι και την οικογένεια Στόουν (Sly and the family Stone), μπάντα που επηρέασε πολλούς μεγάλους μουσικούς.

Έπειτα από τέσσερις παραστάσεις όμως, ο Σλάι Στόουν τους έδιωξε από το σχήμα, αφού ήταν δημοφιλέστεροι από το δικό του συγκρότημα.

3. Σταρ και στη φυλακή

Κάποτε ο Μάρλεϊ συνελήφθη για κατοχή μαριχουάνας και πέρασε έναν μήνα στη φυλακή. Αυτό το διάστημα του ήταν αρκετό για να συνάψει άριστες σχέσεις με πολλούς κρατούμενους, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να γράψει τραγούδια με ισχυρά πολιτικά μηνύματα.

4. Σαν να μην συνέβη τίποτα

Στα τέλη Νοεμβρίου του 1976 και λίγες μέρες πριν το κονσέρτο του, «Χαμογέλα Τζαμάικα» (Smile Jamaica), ο Μπομπ, η σύζυγός του και ο μάνατζέρ του έπεσαν θύματα ένοπλης επίθεσης μέσα στο σπίτι του ζεύγους Μάρλεϊ.

Πολλοί πιστεύουν πως το χτύπημα έγινε κατόπιν εντολής ενός εκ των δύο κορυφαίων πολιτικών κομμάτων της Τζαμάικα, με στόχο την ακύρωση της συναυλίας.

Ο Μπομπ, ωστόσο, εμφανίστηκε κανονικά στη σκηνή και μετά έφυγε για το Λονδίνο, όπου παρέμεινε για αρκετό καιρό.

5. Η επιστροφή του ειρηνοποιού

Τον Απρίλιο του 1978 επέστρεψε από τη βρετανική πρωτεύουσα στην πατρίδα του, εν μέσω εμφύλιων αναταραχών.

Τότε, ο μεγάλος καλλιτέχνης διοργάνωσε τη συναυλία One Love Peace Concert στο Εθνικό Στάδιο της πρωτεύουσας Κίνγκστον.

Η εκδήλωση έμεινε στην ιστορία, αφού ο Μάρλεϊ κατάφερε να ανεβάσει στη σκηνή τους άσπονδους πολιτικούς εχθρούς Μάικλ Μάνλεϊ και Εντουαρντ Σεάγκα, τους οποίους ώθησε να ενώσουν τα χέρια τους, σε μια συμβολική κίνηση για την ενότητα του λαού της Τζαμάικα.

6. Διάβαζε την μοίρα; Για τον εαυτό του, έπεσε μέσα

Στα παιδικά του χρόνια, ο Μπομπ είχε τη συνήθεια να… διαβάζει τα χέρια των ανθρώπων και να προβλέπει με ακρίβεια το μέλλον τους.

Σταμάτησε αυτή την πρακτική στα επτά του, δηλώνοντας ωστόσο ότι ήξερε πως η μοίρα του ήταν να γίνει τραγουδιστής.

7. Μελάνωμα και θρησκεία

Το μελάνωμα που τελικά αποδείχθηκε μοιραίο για τον Μάρλεϊ, είχε διαγνωστεί 4 χρόνια πριν από τον θάνατό του.Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στα πόδια. Ο ίδιος πίστευε ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Οι γιατροί πρότειναν ακρωτηριασμό, αλλά ο Μπομπ αρνήθηκε για θρησκευτικούς λόγους.

O Μπομπ Μάρλεϊ πέθανε στις 11 Μαΐου 1981. Πηγή εικόνας: Youtube

8. Θύμα δολοφονίας;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ. Στην πιο δημοφιλή από αυτές, εμπλέκεται και ο Νιλ Μπους, αδερφός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους τζούνιορ.

Σύμφωνα με τις φήμες, ο Νιλ Μπους εμφανίστηκε ως ρεπόρτερ του περιοδικού «Ρόλινγκ Στόουν» και χάρισε στον Μπομπ ένα ζευγάρι παπούτσια, στα οποία υπήρχε τοξικό χάλκινο σύρμα και μόλυνε τον τραγουδιστή. Κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ.

9. «Πόρτα» στον πρίγκιπα Κάρολο

Κατά τη διάρκεια αεροπορικής στάσης στην Αφρική, ο Μάρλεϊ δέχθηκε πρόσκληση από τον πρίγκιπα Κάρολο να συναντηθούν σε αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής απέρριψε την πρόσκληση, αφού ο Βρετανός «γαλαζοαίματος» δεν δέχθηκε να τον συναντήσει στη δημόσια σάλα του αερολιμένα.

10. Τελευταία σοφά λόγια

Οι τελευταίες λέξεις του Μπομπ προς τον γιο του Ζίγκι ήταν: «Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν ζωή».

Τρανή απόδειξη η τεράστια περιουσία του τζαμαϊκανού θρύλου, που ξεπερνάει τα 130 εκατομμύρια δολάρια.

Πέθανε στις 11 Μαΐου 1981.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Μπομπ Μάρλεϊ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νέστα και ήταν γιος λευκού Βρετανού. Γιατί αντιδρούσε όταν τον φώναζαν «Γερμανό»

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr