«Ή θα σε ραπίσω ή θα σε φιλήσω». H φράση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον παράτολμο διοικητή Βελισσαρίου που βρέθηκε στα νώτα των Οθωμανών

«Ή θα σε ραπίσω ή θα σε φιλήσω». H φράση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον παράτολμο διοικητή Βελισσαρίου που βρέθηκε στα νώτα των Οθωμανών
Για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου 105 χρόνια πριν, χρειάστηκε να χυθεί πολύ αίμα. Τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου του 1913, έπειτα από πεντάμηνη μάχη με τους Τούρκους.

Άνδρες και γυναίκες  εντάχθηκαν στο κατασκοπευτικό δίκτυο, χωρίς να υπολογίζουν τις αγχόνες των Τούρκων. Πολλές φορές, οι πληροφορίες τους αποδείχτηκαν πιο σημαντικές ακόμα και από τις εφόδους των στρατιωτών. Οι μάχες μαίνονταν επί αρκετές ημέρες.

η ελληνική νίκη οφείλεται στην αποφασιστικότητά του, ονογκάζοντας τον οθωμανικό στρατό να παραδοθεί άνευ όρων.

Η παράτολμη ενέργεια των Βελισσαρίου και Ιατρίδη έκανε τους Τούρκους να πιστέψουν ότι έξω από τα Ιωάννινα είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ελληνική δύναμη και άρα κάθε αντίσταση ήταν μάταιη. Έτσι παραδόθηκαν άνευ όρων!

Η τελική επίθεση όμως, που σήμανε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, βασίστηκε σε παράτολμο σχέδιο των επικεφαλής των ευζώνων.

Οι διοικητές δύο προωθημένων ταγμάτων, Ιωάννης Βελισσαρίου και Γιώργος Ιατρίδης, παρά την εντολή να εγκατασταθούν στο χωριό Πεδινή, αποφάσισαν να πλησιάσουν τα οχυρά των Τούρκων και να τους παραπλανήσουν.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η απελευθέρωση της Ξάνθης από τους Βούλγαρους έγινε χωρίς μάχη. Οι Οθωμανοί υποδέχτηκαν τον στρατό μαζί με τους Έλληνες. Τι έγραφε το ιστορικό τηλεγράφημα του Γάλλου στρατηγού προς τον αρχιστράτηγο Παρασκευόπουλο

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr