Η «Αλίκη Δικτάτωρ» είναι μια από τις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη που βλέπουμε την ηθοποιό να ξεφεύγει από την αψεγάδιαστη εικόνα της και να «τσαλακώνεται».
Ενσαρκώνει μια φτωχή κοπέλα που έχει συντροφιά τον σκύλο της τον Αράπη και μετά τον θάνατο του πατέρα της προσπαθεί να επιβιώσει δίνοντας παραστάσεις στον δρόμο, όπου υποδύεται τον Σαρλό- δικτάτορα.
Η κοπέλα, γνωρίζει έναν τυφλό νεαρό φοιτητή της Νομικής, που υποδύεται ο Νίκος Γαλανός, με τον οποίο δημιουργεί σχέση.
Το σενάριο ήταν του Λάκη Μιχαηλίδη και η σκηνοθεσία του αδελφού της Τάκη Βουγιουκλάκη.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες, στις 20 Μαρτίου του 1972, όταν η χούντα του Παπαδόπουλου μετρούσε ήδη τέσσερα χρόνια στην εξουσία.
Το περίεργο είναι ότι ενώ είχε σαφείς αναφορές στη δικτατορία, πέρασε από την αυστηρή λογοκρισία.
Οι υπεύθυνοι της επιτροπής πέρασαν την ταινία όχι γιατί δεν αντιλήφθηκαν το υπονοούμενο, αλλά γιατί είχαν εντολή από έναν από τους συνταγματάρχες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ, «το συγκεκριμένο σενάριο – μέσα στην καρδιά της χούντας – κατάφερε να εγκριθεί, λόγω της λατρείας που είχε μια κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της δικτατορίας στην Αλίκη Βουγιουκλάκη».
Ορισμένες ατάκες κόπηκαν, αλλά δεν αλλοιώθηκε το περιεχόμενο και η ταινία, που θα περίμενε κανείς να απαγορευτεί μόνο από τον τίτλο της, προβλήθηκε κανονικά.
Η Βουγιουκλάκη έλαβε καλά σχόλια για την ερμηνεία της ως Σαρλό. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν λόγο για την κορυφαία ερμηνεία της.
Εκτός από την Αλίκη, στην ταινία έπαιξαν πολλοί γνωστοί και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Λαυρέντης Διανέλλος, η Μέλπω Ζαρόκωστα, η Καίτη Λαμπροπούλου, ο Νίκος Ρίζος και άλλοι.
«Πότε θα κάνει ξαστεριά»
Ξεχωριστό είναι το πέρασμα του Μάνου Κατράκη στην ταινία. Υποδύεται έναν περαστικό που συναντάει η Αλίκη όταν φτάνει στην Αθήνα, ο οποίος είναι ντυμένος σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Οι δυο τους έχουν ένα σύντομο διάλογο που έμμεσα σχολιάζει την τότε κατάσταση στη χώρα.
Ο Κατράκης φεύγοντας τραγουδάει το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», αφήνοντας υπαινιγμό για το πότε θα τελειώσει η χούντα.
Εξίσου μικρό και υπαινικτικό πέρασμα στην ταινία έκανε και ο Κώστας Χατζηχρήστος στον ρόλο ενός εκδότη που διαπιστώνει ότι θα κυκλοφορούσε η εφημερίδα του με τίτλο «Θα γίνουν εκλογές», πράγμα αδύνατο την εποχή της χούντας.
Ο εκδότης κατσαδιάζει τον αρχισυντάκτη και φωνάζει ότι «θα τους κατηγορούσαν για κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων».
Τέλος, μια σύντομη εμφάνιση κάνει και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, του οποίου το όνομα δεν γράφτηκε καν στους τίτλους της ταινίας. Καταγράφηκε όμως η συνύπαρξη του με την Αλίκη ως η «τελευταία τους» μπροστά στην κάμερα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και ο Αράπης, ο σκύλος δηλαδή της Αλίκης, που σκοτώνεται σύμφωνα με το σενάριο από αυτοκίνητο.
Η Φίνος “προσέλαβε” τον σκύλο από έναν εκπαιδευτή της εποχής πληρώνοντας πολλά χρήματα.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: H φτωχογειτονιά που ο Τύπος αποκαλούσε η «γραφικoτέρα αθλιότης» και έγινε ταινία από τον Αλέκο Αλεξανδράκη, αλλά λογοκρίθηκε. Υπήρξε γκέτο της Αθήνας και οι κάτοικοι έβαζαν φρουρά για να ελέγχουν την είσοδο.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr