Οι ταβερνιάρηδες στο Μικρολίμανο έβαζαν διαφορετικό χρώμα στις καρέκλες για να είναι σίγουροι που θα κάτσει ο κάθε επώνυμος. Πώς το γραφικό λιμανάκι έγινε διεθνές στέκι τις δεκαετίες ΄50 και ΄60

Οι ταβερνιάρηδες στο Μικρολίμανο έβαζαν διαφορετικό χρώμα στις καρέκλες για να είναι σίγουροι που θα κάτσει ο κάθε επώνυμος. Πώς το γραφικό λιμανάκι έγινε διεθνές στέκι τις δεκαετίες ΄50 και ΄60
Μεγάλες προσωπικότητες από τη δεκαετία του ’30 ακόμη, όταν αναφέρονταν στην επίσκεψή τους στην Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα μιλούσαν και για ένα μέρος που ήταν αφάνταστα γραφικό, προσέφερε ρομαντισμό -ειδικά τα βράδια του καλοκαιριού- και ως φυσικός κόλπος ήταν ασύγκριτης ομορφιάς. Όλοι αναφέρονταν στο Τουρκολίμανο!

Έτσι ονομαζόταν τότε η περιοχή, πριν αλλάξει σε Μικρολίμανο.

Φωτό: Cassavetes

Φωτό: Cassavetes

του Στέφανου Μίλεση
Ο πρώην Βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο μετέπειτα Δούκας του Ουΐνδσωρ μαζί με την Σίμσον πριν ακόμη παντρευτούν είχαν επισκεφθεί ινκόγκνιτο μαζί με τον Βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Β΄, το Τουρκολίμανο για να φάνε αστακό και ψάρια.

Τότε ο Δούκας γύρισε σε κάποιους δημοσιογράφους που τους ακολουθούσαν και τους είπε:

“Ζηλεύω τον ξάδελφό μου βασιλιά της Ελλάδας, που μπορεί να κάθεται κοντά σε ένα τέτοιο μέρος και να το απολαμβάνει καθημερινώς!”

Το Μικρολίμανο επέλεξε και ο βασιλιάς της Ελλάδας, Παύλος, το 1964 για να κάνει την τελευταία του δημόσια έξοδο.

Ήταν άρρωστος, αλλά θέλησε να καθησυχάσει τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του και έτσι πραγματοποίησε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στο γραφικό λιμανάκι.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ιστορία και δείτε το βίντεο της “Μηχανής του Χρόνου” με ντοκουμέντα από την τελευταία βόλτα του βασιλιά.

 
 PAulos-Mystiko2-600x277
Ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη του Τουρκολίμανου ήταν ότι το ανακάλυψαν οι πλούσιοι και οι επώνυμοι του διεθνούς τζετ σετ, όταν με τα κότερά τους επισκέπτονταν τον γραφικό του όρμο για αραξοβόλι ή για να συμμετάσχουν στα γνωστά τότε αριστοκρατικά γεύματα που έδινε διαρκώς ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.
Εκεί σύχναζε όλη η ελίτ της Ευρώπης και όχι μόνο. Ο μικρός κόλπος γέμιζε από γιωτ εφοπλιστών, αρχηγών Κρατών και γνωστών προσωπικοτήτων διεθνούς προβολής.
Το Τουρκολίμανο κατά καιρούς έχουν επισκεφθεί ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν ο οποίος βρέθηκε σε γευματίζει σε ταβερνάκι μαζί με την Τζέην Φόντα.
Η Σιμόν Σινιορέ όταν την έφερε η Μελίνα Μερκούρη.
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ (Τα σταφύλια της οργής, Άνθρωποι και ποντίκια) η παρουσία του οποίου έχει καταγραφεί πολλαπλώς σε συγκεκριμένη ταβέρνα.

Το Τουρκολίμανο είχαν επισκεφθεί η Τζίνα Λολομπρίτζιτα, η Σοφία Λόρεν, ο Ωνάσης με την Τζάκι Κέννεντι, ο Πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, η Γκρέις Κέλλι και φυσικά η Μαρία Κάλλας.

Τουριστική αφίσα του Ε.Ο.Τ το 1955 με το Τουρκολίμανο

Τουριστική αφίσα του Ε.Ο.Τ το 1955 με το Τουρκολίμανο

Και όσο οι προσωπικότητες έκαναν την παρουσία τους όλο και πιο έντονη, τόσο οι ταβέρνες εκεί πλήθαιναν και οι καρέκλες στην παραλία ολοένα και καταλάμβαναν μεγαλύτερο χώρο.

Κάποτε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου δεξιώθηκε εκεί τους Υπουργούς των Εξωτερικών σε μια βαλκανική συνδιάσκεψη που λάμβανε χώρα στην Ελλάδα. Αφού έκατσαν λοιπόν στο Τουρκολίμανο ένας υπουργός της Ρουμανίας, ο Τιτουλέσκου, σηκώθηκε και σχεδόν τρέχοντας πήγε στην κουζίνα όπου ζήτησε να φάει κάτι επειγόντως!

Τόσο πολύ τον είχε δελεάσει η έντονη μυρωδιά του τηγανισμένου φρέσκου ψαριού.

Κάποτε οι μαγαζάτορες του Τουρκολίμανο συμφώνησαν από κοινού να τοποθετήσουν διαφορετικού χρώματος καρέκλες στην παραλία για να μην μαλώνουν διεκδικώντας την πατρότητα της επίσκεψης μιας προσωπικότητας.
 Τίτο: τέτοια μέρη θα μπορούσαν να κατακτήσουν την ψυχή ακόμη και του πιο σκληρού σοσιαλιστή
Ακόμη και ο υπέρμαχος του όρμου της Φρεαττύδας, ο ποιητής Λάμπρος Πορφύρας, όταν κάποιες φορές απομακρυνόταν από την περιοχή του και ερχόταν στο Τουρκολίμανο, βλέποντας το πλήθος των ξένων που το επισκέπτονταν έλεγε πως θα γίνει πιο γνωστό και από τον Παρθενώνα.

Όταν όλη η παραλία γέμισε τελικά από καρέκλες και τραπέζια οι ψαράδες του Τουρκολίμανου έφτασαν να διορθώνουν τα δίχτυα τους, να τα ράβουν, να στεγνώνουν απλώνοντάς τα στην μέση του δρόμου!

Λέγεται πως όταν το 1954 είχε καταφτάσει για εθιμοτυπική επίσκεψη ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Στρατάρχης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και λίγο πριν από την αναχώρηση από το Πασαλιμάνι με σκάφος, τον πέρασαν από το Τουρκολίμανο για ένα γεύμα.

Εκεί του ετοίμασαν αστακούς ενώ στο τραπέζι του ήταν παρατεταγμένα πλούσια εδέσματα θαλασσινών φαγητών.

Βλέποντας αυτά ο Τίτο από την μία και από την άλλη τα πλούσια πολυτελέστατα γιωτ που ήταν αραγμένα τότε στον μικρό κόλπο, γύρισε και είπε ότι μέρη σαν τον Τουρκολίμανο, θα μπορούσαν να κατακτήσουν την ψυχή ακόμη και του πιο σκληρού σοσιαλιστή!
Το Τουρκολίμανο επίσης αναφέρεται σε πάρα πολλά βιβλία ξένης λογοτεχνίας, ενώ οδηγοί καλής κουζίνας γράφουν διθύραμβους στην παρασκευή του αστακού.
Εκτός όμως από τις ξένες προσωπικότητες και Έλληνες διανοούμενοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αγαπούσαν το Τουρκολίμανο, όχι μόνο για τα θαλασσινά του εδέσματα, αλλά και γιατί τους πρόσφερε μια νότα ηρεμίας που φυσικά σήμερα δεν έχει.

Ο Σεφέρης συνήθιζε να περπατά στο Τουρκολίμανο προκειμένου να εμπνευστεί για τα ποίηματά του, συνήθεια που ήταν γνωστή και που οδήγησε το περιοδικό LIFE να τον συνοδεύσει σε αυτή του την περιπλάνηση.

seferis
Το Τουρκολίμανο ακόμη και μεταγενέστερα ως Μικρολίμανο, συνέχισε να αποτελεί πόλο έλξης σπουδαίων ανθρώπων ακόμη και όταν μεταμορφώθηκε σε τουριστική ατραξιόν χάνοντας μεγάλο μέρος από την γραφικότητα και την ηρεμία του το χαρακτήριζε.

Στο Τουρκολίμανο μας άφησε και την τελευταία του φωτογραφία ο ποιητής του Μαραμπού Νικ. Καββαδίας.

Ο Καββαδίας στο Τουρκολίμανο

Ο Καβαδίας στο Τουρκολίμανο

Το Άρθρο του Στέφανου Μίλεση δημοσιεύτηκε στο ΠΕΙΡΑΙΟΡΑΜΑ

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ” : Γιατί το Μικρολίμανο ονομαζόταν λιμένας Μουνιχίας. Τι δείχνουν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα με την ειδυλλιακή αμμώδη παραλία, που γέμισε αυθαίρετες κατασκευές και ψαροταβέρνες.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.