“801,5m” στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το θεάτρο – ντοκουμέντο βασίζεται στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη και ανεβαίνει στα Ιωάννινα, στον τόπο που εκτυλίχθηκαν όλα.
Ήταν Φεβρουάριος του 2015 όταν ο νεαρός φοιτητής εξαφανίστηκε από τις εστίες της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Γιάννενα χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος.
Η εξαφάνιση του Βαγγέλη, του αγοριού με την ευγενική φυσιογνωμία και το ντροπαλό χαμόγελο, δεν κινητοποίησε μόνο την κοινωνία των Ιωαννίνων, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Όσο όμως οι βδομάδες περνούσαν και οι έρευνες συνεχίζονταν πυρετωδώς, άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια μία ανατριχιαστική ιστορία.
Εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι. Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά.
Επί μήνες, ο 20χρονος φοιτητής βασανιζόταν σιωπηλά στα χέρια νταήδων συμφοιτητών του. Παιδιά συνομήλικα με τον Βαγγέλη, με κοινή καταγωγή. Τα πειράγματα και οι δοκιμασίες πήραν βίαιη μορφή. Εξελίχθηκαν σε ξυλοδαρμούς και δημόσιους εξευτελισμούς. Ο Βαγγέλης δεν μιλούσε και οι γύρω του δεν αντιδρούσαν.
Όπως αποκαλύφθηκε, μια μέρα πριν την εξαφάνιση τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα, του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, ενώ στο παρελθόν τον είχαν πετάξει από τις σκάλες. Ο ίδιος ο Γιακουμάκης είχε αναφέρει κάποια στιγμή στη μητέρα του ότι, μεταξύ άλλων τον είχαν χτυπήσει και είχαν βγάλει δύο τάβλες από το κρεβάτι του. Καθοριστική ήταν η μαρτυρία για την εμπλοκή συμπατριωτών συμφοιτητών του :
«Οι Κρητικοί τον έκλειναν στην ντουλάπα και για να βγει έπρεπε να πει ένα τραγούδι»
Η Επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, που διερεύνησε την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπήρξε ενδοσχολική βία. Ακολούθησε εντολή υπουργού για παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αναδείχθηκε σε σύμβολο κατά του bullying και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έκανε την ιστορία του, θεατρικό έργο και συνάμα καταγγελία. Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Χάρης Πεχλιβανίδης και έργο του αποκτά ειδική αξία επειδή ανεβαίνει στο τόπο του εγκλήματος.
801,5m
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων Χάρη Πεχλιβανίδη. Όπως επισημαίνει, η υπόθεση Γιακουμάκη στάθηκε ως αφορμή για να γραφτεί μία παράσταση που θίγει διαχρονικές κοινωνικές πληγές: σχολικός εκφοβισμός, μη αποδοχή της διαφορετικότητας, κοινωνική αδιαφορία και εν δυνάμει συγκάλυψη.
Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του θεάτρου-ντοκουμέντο. Μέσω της παρουσίασης ενός πραγματικού γεγονότος, αναδεικνύονται μείζονα κοινωνικά ζητήματα.
Η ιστορία του Βαγγέλη λειτουργεί ως “κορμός” και, με την προσθήκη μυθοπλαστικών στοιχείων, θεατρικών τεχνασμάτων και οπτικοακουστικού υλικού, δίνει φωνή σε όλους όσους δεν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να πουν τις δικές τους ιστορίες.
«Το κείμενο είναι προϊόν συλλογικής διαδικασίας, γράφτηκε από όλη την ομάδα»
Πριν ακόμα ξεκινήσει η συγγραφή, ο κ. Πεχλιβανίδης ήρθε σε επαφή με τον δικηγόρο της οικογένειας Γιακουμάκη.
Ακολούθησε ένα συγκινητικό τηλεφώνημα από τους γονείς του Βαγγέλη, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν για την παράσταση, θέλησαν να ευχαριστήσουν όλους τους συντελεστές για την αναβίωση της ιστορίας. Η ανάδειξη της υπόθεσης, 8 χρόνια αργότερα και αφού έχει πλέον εκδικαστεί, δεν είναι σημαντική μόνο για να μην ξεχαστεί το όνομα του Βαγγέλη, αλλά και για να μας υπενθυμίζει ότι ως μέλη της κοινωνίας έχουμε ευθύνη να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο.
Ποινή 5 ευρώ την ημέρα
Η αυλαία στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη έπεσε τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή 6,5 χρόνια μετά τον θάνατό του με την ετυμηγορία του εφετείου. Όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια του αδικοχαμένου φοιτητή, παρά το βαρύ της πένθος χρειάστηκε πολλές φορές να ταξιδέψει στα Γιάννενα για την εκδίκαση της υπόθεσης που έπαιρνε αναβολές.
Τελικά οι πέντε από τους οκτώ κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι, όπως και πρωτόδικα, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.
Στους τρεις κατηγορουμένους, που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, καταλογίστηκε ποινή κοινωνικής εργασίας 150 ωρών στον τόπο διαμονής τους, ενώ για τους άλλους πέντε, που είχαν ενηλικιωθεί, ποινή φυλάκισης 36 μηνών που μετατράπηκε σε 5 ευρώ την ημέρα, με αναστέλλουσα δύναμη στην ασκηθείσα έφεση.
Πού ανεβαίνει η παράσταση
Η παράσταση “801,5m” ανεβαίνει από 16 Μαρτίου έως 9 Απριλίου στο Καμπέρειο Θέατρο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Παραστάσεις κάθε Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή. Μπορείτε να βρείτε εισιτήρια εδώ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ