Η στρατηγική Τραμπ για την Ουκρανία. «Ειρήνη μέσω δύναμης» και νέες διπλωματικές προσπάθειες

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου, προκαλεί αίσθηση στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η πρόθεσή του να διορίσει τον Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία φαίνεται να αλλάζει τη στρατηγική των ΗΠΑ, με ιδιαίτερη έμφαση σε τρία κρίσιμα ζητήματα: τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, την κατάσταση των κατεχόμενων εδαφών και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ, μέσω του κοινωνικού δικτύου του Truth Social, ανακοίνωσε την πρόταση του Κιθ Κέλογκ: «Είμαι ενθουσιασμένος που προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ να αναλάβει τη θέση του Βοηθού Προέδρου και Ειδικού Απεσταλμένου για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Μαζί, θα εξασφαλίσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΗ!»

Η επιλογή του Κέλογκ δεν είναι τυχαία. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ έχει εκφράσει τις απόψεις του για την κατάσταση στην Ουκρανία, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έχει εμπλέξει την Αμερική σε έναν ατελείωτο πόλεμο. Ο Κέλογκ πιστεύει ότι η πιο διπλωματική προσέγγιση του Τραμπ απέναντι στον Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ανάμεσα στις προτάσεις του, ο Κέλογκ τονίζει την ανάγκη για περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, τόσο πριν όσο και μετά τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, το πιο αμφιλεγόμενο σημείο της στρατηγικής του είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Για τον Κέλογκ, αυτή η διαδικασία πρέπει να ανασταλεί επ’ αόριστον, μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με το CNN, η πρόταση περιλαμβάνει και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην περιοχή. Εάν η Ρωσία συμφωνήσει σε αυτή τη ζώνη, θα υπάρξει αρχική ελάφρυνση των κυρώσεων, με την πλήρη άρση τους να έρχεται μόνο μετά την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Παράλληλα, η Ουκρανία θα συνεχίσει να διεκδικεί τα κατεχόμενα εδάφη, αλλά μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων, χωρίς να αναγκαστεί σε παραχωρήσεις.

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, εφόσον συμφωνηθεί, πιθανότατα θα απαιτήσει αυστηρή επιτήρηση από δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή άλλων χωρών. Επιπλέον, η στρατηγική του Τραμπ προβλέπει περιορισμό στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι κατηγορούν τον Μπάιντεν για υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η νέα αυτή πολιτική της Ουκρανίας είναι γεμάτη αμφιβολίες και προκλήσεις, αλλά υπόσχεται μια διαφορετική προσέγγιση, που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

TAGS: