Η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη. Ο πόλεμος των κατασκόπων και ο μύθος της ερωτικής πόλης στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Στο δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας για Βαλκανικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου η εκπομπή παρουσιάζει άγνωστες σελίδες από την ιστορία της Θεσσαλονίκης που είχε γίνει «φωλιά κατασκόπων».
Η έρευνα της εκπομπής εστιάζει ακόμα στο πως δημιουργήθηκε ο μύθος της ερωτικής πόλης για τις ανάγκες χιλιάδων στρατιωτών. Ιερόδουλες από εθνικότητες εγκαταστάθηκαν στην πόλη και δημιούργησαν μια ερωτική πολιτεία. Υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 2.000 και εργάζονταν σε σπίτι στην περιοχή δυτικά του κέντρου που ονομαζόταν Μπάρα. Η έρευνα φωτίζει τον τρόπο οργάνωσης του “ερωτικού” γκέτο και μέσα από τα κρατικά αρχεία παρουσιάζει δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με την παραβατικότητα.
Ιστορικοί και ερευνητές αποκαλύπτουν πως το βρετανικό αντιτορπιλικό «Αγαμέμνων» κατέρριψε το γερμανικό αερόπλοιο Ζέπελιν, που επιχείρησε τρεις φορές να βομβαρδίσει τη Θεσσαλονίκη. Το πλήρωμα για να μην αποκαλυφθούν τα μυστικά κατασκευής του πρόλαβαν πριν συλληφθούν από τις συμμαχικές δυνάμεις να το πυρπολήσουν. εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο αλουμινένιος σκελετός έγινε αντικείμενο θαυμασμού, ενώ όσοι μπόρεσαν να πάρουν κάποιο κομμάτι κατασκεύασαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως πιρούνια, μαχαίρια και πιάτα.
Η Μηχανή του Χρόνου φωτίζει την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του πρώτου διοικητή της Στρατιάς της Ανατολής, στρατηγού Σαράιγ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «Δικτάτορας του Τύπου» αφού ήταν ο πρώτος που άσκησε συστηματική λογοκρισία ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις.
Μέσα από την έρευνα της εκπομπής καταγράφονται περιστατικά αισχροκέρδειας και παραβατικότητας, όταν οι ντόπιοι έμποροι πουλούσαν είδη πρώτης ανάγκης ακόμα και σε τριπλάσιες τιμές, όπως ήταν η ζάχαρη που την πουλούσαν βρεγμένη για να τους κλέψουν στο ζύγι.
Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος ολοκληρώνεται με την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, όταν από μια σπίθα κάηκε η μισή Θεσσαλονίκη. Η εκπομπή απαντά στο ερώτημα τι ήταν αυτό που προκάλεσε την τεράστια καταστροφή και ποιοι λογοδότησαν για το ξέσπασμα της. Η δικαστική απόφαση εντοπίστηκε στα αρχαία του κράτους και είναι αποκαλυπτική.
Στην εκπομπή μιλούν:
Frederic Guelton: Συνταγματάρχης ε.α – Μέλος γαλλικής επιτροπής για τα 100 χρόνια του Α’ Παγκοσμίου, Αντώνης Σατραζάνης: προϊστάμενος Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Βλάσης Βλασίδης: Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βασίλης Νικόλτσιος: Συνταγματάρχης ε.α. – Ιστορικός Ερευνητής, Γιάννης Μουρέλος: Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Κολώνας: Καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Philippe Ray: Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Στάμκος: Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, Νέστωρ Μπαμίδης: Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Αρετή Μακρή: Υπεύθυνη αναγνωστηρίου Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, Στέλιος Ανδρέου: Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Κωστής Γκοτσίνας: επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Λένα Κορμά: Επιστημονικό μέλος Γαλλικής Σχολής Αθηνών
Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή, 21 Απριλίου στις 5 το απόγευμα. Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους ON DEMAND στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr