Ο Νικόλαος Πλαστήρας υπήρξε εμβληματικό πρόσωπο της νεοελληνικής ιστορίας και ως στρατιωτικός συνέδεσε το όνομά του με τους απελευθερωτικούς αγώνες στην Μακεδονία, όπου εκεί για πρώτη φορά του απέδωσαν το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης».
Πολέμησε τόσο στους Βαλκανικούς Πολέμους, όσο και στο λεγόμενο Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου στο πλευρό της Αντάντ. Ήταν φιλοβενιζελικός και κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο την περίοδο 1950-1952.
Στο Εθνικό Διχασμό συντάχθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Ο Πλαστήρας διακρίθηκε στην Μικρασία και άντεξε στην τουρκική αντεπίθεση στο Σαγγάριο. Παρά την κατάρρευση του μετώπου οδήγησε τη μονάδα του συντεταγμένα στον Τσεσμέ και από εκεί στη Χίο, σώζοντας παράλληλα χιλιάδες πρόσφυγες που τον ακολουθούσαν.
Η τραγωδία του ελληνισμού και τα εκατομμύρια προσφύγων τον έφεραν να ηγείται της «Επαναστατικής Επιτροπής» η οποία αξίωσε την έξωση του βασιλιά Κωνσταντίνου και την παραίτηση της κυβέρνησης Γούναρη. Μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης ξεκίνησε την αναδιοργάνωση του στρατού και την προετοιμασία ώστε η ηττημένη Ελλάδα να συμμετάσχει στην κρίσιμη διάσκεψη της Λοζάννης. Πίστευε ότι η θέση των στρατιωτικών είναι στους στρατώνες και γι αυτό ανέθεσε στον Βενιζέλο από το εξωτερικό, όπου βρισκόταν, την εκπροσώπηση της χώρας. Ο “Μαύρος Καβαλάρης” πέρασε στην ιστορία ως ο προστάτης των προσφύγων της Μικρασίας και βοήθησε σημαντικά στην αποκατάσταση των προσφύγων.
Μια βιτρίνα για τη μεγάλη στολή του στρατηγού
Στην γενέτειρά του Καρδίτσα ο Πλαστήρας έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια έναν μικρό, αλλά σημαντικό χώρο μνήμης. Ο δεύτερος όροφος του Μουσείου της Πόλεως είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από την οικογένειά του και συνεχώς εμπλουτίζονται. Τελευταίο απόκτημα είναι η στολή του.
Το υλικό αυτό εκτίθεται σήμερα στο μουσείο πόλης οργανωμένο σε τέσσερις ενότητες, οι οποίες αναφέρονται στον Πλαστήρα ως στρατιωτικό, ως εθνικό σύμβολο μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία, ως πολιτικό αλλά και ως απλό άνθρωπο. Ξεχωριστά, ενσωματωμένη σε μια εικαστική εγκατάσταση, εκτίθεται η καρδιά του, ως συμβολική απόδοση της απόλυτης προσφοράς στον τόπο του.
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί την τελευταία δεκαπενταετία, ώστε το παλιό «Λαογραφικό μουσείο» του δήμου Καρδίτσας να μετασχηματιστεί σε έναν χώρο αφιερωμένο στην έρευνα γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Καρδίτσας και της περιοχής της, το «Μουσείο Πόλης Καρδίτσας» παραμένει ημιτελές.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr