“Το ακόντιο χάνεται. Περνάει σίγουρα τα 70 μέτρα. Οι κριτές πανηγυρίζουν. Το στάδιο έχει ξεσηκωθεί. Είναι το νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι η μεγάλη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού. Μια Ελληνίδα, η Σοφία Σακοράφα είναι η πρώτη αθλήτρια στον κόσμο στον ακοντισμό όλων των εποχών”.
Αυτή ήταν η περιγραφή του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου για τη διάκριση της ακοντίστριας Σοφίας Σακοράφα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο στάδιο “Έλενας Βενιζέλου” στα Χανιά στις 26 Σεπτεμβρίου 1982. Το ταμπλό έδειχνε 74 μέτρα και 20 εκατοστά.
Η 25χρονη ακοντίστρια κατάφερε να αφήσει πίσω της την μεγάλη Τίνα Λίλακ από τη Φιλανδία, που κατείχε μέχρι τότε το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 72,40. Ήταν η δεύτερη φορά που η Ελλάδα κατακτούσε παγκόσμιο ρεκόρ. Πρώτος ήταν ο Χρήστος Παπανικολάου στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 5,49 μ. τον Οκτώβριο του 1970.
Δείτε τη στιγμή που η Σοφία Σακοράφα κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ το 1982:
Λίγους μήνες νωρίτερα, η Σακοράφα είχε καταφέρει να ρίξει το ακόντιο στα 71 μέτρα και 52 εκατοστά στο Λονδίνο. Όπως είχε πει σε συνέντευξή της, ένιωθε πολύ κοντά στην επιτυχία. “Πιστεύω πως θα κάνω το ρεκόρ που όλοι περιμένουν από εμένα”, είχε δηλώσει. Και το έκανε.
“Κράτησα την υπόσχεσή μου. Σας δικαίωσα”, είπε μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ.
Μόλις έγινε γνωστό το παγκόσμιο ρεκόρ της, ο πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου έσπευσε να της δώσει συγχαρητήρια.
“Η νίκη σου είναι μεγάλη. Μας γεμίζει χαρά. Μας δημιουργεί εθνική ανάταση και αισιοδοξία. Η παγκόσμια επίδοσή σου αναδεικνύει την Ελλάδα. Αποτελεί προηγούμενο και ζωντανό παράδειγμα για τις νέες και τους νέους της χώρας μας. Συγχαρητήρια για τη νίκη σου, την προσπάθειά σου, την ευγενή άμιλλα και το ήθος σου”.
Την ίδια χρονιά χρονιά, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αθήνα η Σοφία Σακοράφα πήρε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στην κορυφή του βάθρου είχε ανέβει η Άννα Βερούλη.
“Ατσάλινες γυναίκες”, “Οι γυναίκες έσωσαν τον αθλητισμό μας” έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.
Τον Οκτώβριο του 1982 οι δυο αθλήτριες βραβεύτηκαν από την Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής για τις επιδόσεις τους, αλλά και για το παράδειγμα που έδιναν στους νέους.
“Πιστεύω πως πολλά παιδιά θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό παρακινούμενα από εμάς”, δήλωσε στη βράβευση η Σακοράφα και είπε ότι αυτή ήταν η μόνη συμβουλή που είχε να δώσει, καθώς “ο αθλητισμός πλάθει σωστούς χαρακτήρες και χαρίζει καλή υγεία”.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1982 δεν την οδήγησε μόνο σε μια παγκόσμια διάκριση, αλλά και στον γάμο. Είχε συμφωνήσει με τον προπονητή και αρραβωνιαστικό της Δημήτρη Κωσταβέλη ότι αν έκανε παγκόσμιο ρεκόρ θα παντρεύονταν. Και τήρησαν τη συμφωνία τους. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1983.
Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα. Άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη, το σημερινό ΤΕΦΑΑ, όπου γνώρισε και τον Κωσταβέλη. Ανέλαβε προπονητής της και κατάφερε να την οδηγήσει στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ, το οποίο κράτησε έως τον Ιούνιο του 1983 όταν η Τίνα Λίλακ το κατέρριψε με επίδοση 74,76 μέτρα στο Τάμπερε της Φινλανδίας.
Σε όλη της την αθλητική πορεία κατάφερε να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ 17 φορές και να βελτιώσει τη συνολική επίδοση της χώρας τουλάχιστον κατά 30 μέτρα.
Όταν αποχώρησε από τον αθλητισμό, ασχολήθηκε με την πολιτική. Τον ενδιαφέρον της το είχε δείξει ήδη από το 1982. Είχε δηλώσει ότι ένας αθλητής “μπορεί και πρέπει να συμμετέχει στην πολιτική ζωή και να εκφράζει τις απόψεις πάνω σε κοινωνικά προβλήματα ή θέματα ειρήνης”.
“Ένας αθλητής δεν παύει να είναι άνθρωπος και πολίτης” είχε πει.
Διαβάστε στην “ΜτΧ”: «Μου στέρησαν τη Χάιντι». Η αθλήτρια που γεννήθηκε γυναίκα και αναγκάστηκε να αλλάξει φύλο από υπερβολική χρήση αναβολικών. Η μεταμόρφωση της σφαιροβόλου της Ανατ. Γερμανίας σε άντρα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr