Η σπηλιά που έγινε κρυψώνα των υπόδουλων Ελλήνων και των ανταρτών. Οδοιπορικό στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς (βίντεο)

Η σπηλιά που έγινε κρυψώνα των υπόδουλων Ελλήνων και των ανταρτών. Οδοιπορικό στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς (βίντεο)

Στα νότια του Νομού Ευρυτανίας και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ιστορική Μονή Προυσού, βρίσκεται ένα πανέμορφο φυσικό αξιοθέατο: η Μαύρη Σπηλιά, με το ομώνυμο φαράγγι και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μαύρη Σπηλιά χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους του χωριού ως κρυψώνα. Στις μέρες μας, αποτελεί φυσιολατρικό προορισμό.

Η πρόσβαση στο φαράγγι εξασφαλίζεται από μονοπάτι που ξεκινά από τη Μονή Προυσού. Είναι σηματοδοτημένο και η διάσχισή του διαρκεί μία ώρα και ένα τέταρτο. Υπάρχει και μία εναλλακτική διαδρομή, συντομότερη και κατάλληλη για αρχάριους, που ξεκινά από μία μικρή πέτρινη βρύση δίπλα στη γέφυρα Προυσού-Τόρνου.

Στα μάτια του κάθε περιπατητή “ξετυλίγονται” εικόνες που του προκαλούν δέος και θαυμασμό: γραφικά ξύλινα γεφυράκια, εκατοντάδες δέντρα και δύο καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά.

Ο ένας από αυτούς φτάνει τα 10 μέτρα ύψος και σχηματίζει μια φυσική πισίνα, η οποία, τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης στους πεζοπόρους.

gefyra_katarraktis_eurutania

Μικρά ξύλινα γεφυράκια, χιλιάδες δέντρα και καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά είναι μερικές από τις εικόνες που αντικρίζει κάθε περιπατητής στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς. Πηγή εικόνας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration

Η ανθρώπινη παρουσία στη Μαύρη Σπηλιά επιβεβαιώνεται από το μεγάλο πετρόχτιστο και μισογκρεμισμένο τοίχο, ο οποίος φράζει την είσοδό της. Εκτός από κρησφύγετο, είναι πιθανόν να υπήρξε και ασκηταριό ή εκκλησάκι.

mayri_spilia_eyrytania

Η ανθρώπινη παρουσία στη Μαύρη Σπηλιά επιβεβαιώνεται από το μεγάλο πετρόχτιστο και μισογκρεμισμένο τοίχο, ο οποίος φράζει την είσοδό της. Πηγή εικόνας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Επιπλέον, από τη Μαύρη Σπηλιά ξεκινά η λεγόμενη Via Ferrata, δηλαδή ένα μονοπάτι που αποτελείται από σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου που συνεχίζει μέσα στο φαράγγι. Για να πάρει κάποιος μέρος, χρειάζεται καθοδήγηση από έμπειρο οδηγό, ειδικό εξοπλισμό αναρρίχησης και καλή φυσική κατάσταση.

faraggi_maurhs_sphlias

Στα νότια του Νομού Ευρυτανίας και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ιστορική Μονή Προυσού, βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά, με το ομώνυμο φαράγγι και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Πηγή εικόνας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Μαζί με το φαράγγι “Πάντα Βρέχει”, το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα όχι μόνο της Ευρυτανίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Δείτε το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και τους καταρράκτες μέσα από τα εντυπωσιακά πλάνα του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.