Ακρωτήριο Τσουκότσκι, Σοβιετική Ένωση. Εκεί που συναντιούνται δύο ωκεανοί: ο Αρκτικός και ο Ειρηνικός.
Το ψύχος στην περιοχή ήταν δριμύ. Οι καιρικές συνθήκες, ειδικά το χειμώνα, αποδεικνύονταν πολύ δύσκολες, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πολικές αρκούδες που ζουσαν στην περιοχή, να πλησιάζουν τους ανθρώπους, αναζητώντας τροφή και γίνονταν εύκολος στόχος των λαθροκυνηγών.
Οι Σοβιετικοί ταΐζουν πολικές αρκούδες από τανκ
Όποτε έβρισκαν την ευκαιρία, τις τάιζαν με όσες προμήθειες είχαν.
Φυσικά, το γεύμα που τους προσέφεραν, δεν ήταν πλουσιοπάροχο, ούτε αποτελείτο πάντα από κρέας. Οι στρατιώτες τους έδιναν κονσέρβες, οι οποίες ήταν μακράς διαρκείας και υπήρχαν εν αφθονία.
Η αγαπημένη λιχουδιά των αρκούδων ωστόσο, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ήταν το γάλα εβαπορέ και το ζαχαρούχο, ροφήματα τα οποία δίνονταν στο στρατό σε μεγάλες ποσότητες.
Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό.
Οι στρατιώτες έκαναν μια μεγάλη τρύπα στο κονσερβοκούτι και το έδιναν στις αρκούδες. Αυτές με τη τη σειρά τους, ρουφούσαν το γάλα, γέμιζαν το στόμα τους, αλλά δεν το κατάπιναν. Έχοντας έντονο το μητρικό ένστικτο, το έδιναν σιγά-σιγά στα μικρά τους.
Το τανκ που φαίνεται στην φωτογραφία είναι αμφίβιο, τύπου «GT-SM GAZ- 34036». Το όχημα αυτό ήταν από τα πιο ανθεκτικά και χρησιμοποιήθηκε από το σοβιετικό στρατό για διάφορες επιχειρήσεις.
Τα πλεονεκτήματα του ήταν πολλά. Είχε τη δυνατότητα να περνά πάνω από το χιόνι χωρίς να βουλιάζει και εξυπηρετούσε πολλές αποστολές. Από το να μεταφέρει τα στρατεύματα σε διάφορες περιοχές, μέχρι να τα ανεφοδιάζει με ελαφριού τύπου πυρομαχικά. Επίσης, μπορούσε να διασχίζει διαγώνια, βαλτώδη σημεία και ορεινούς χιονισμένους όγκους.
Η διάταξή του ήταν κλασική. Η μηχανή βρισκόταν στο μπροστινό μέρος, ενώ ακριβώς από πίσω υπήρχε μια καμπίνα. Το φορτίο ανεφοδιασμού και των πυρομαχικών, τοποθετείτο πίσω από τη καμπίνα.
Όταν η άμεση επαφή των στρατιωτών με τις πολικές αρκούδες ήταν ανέφικτη, χρησιμοποιούσαν αυτά τα τανκς για να μπορέσουν να τις πλησιάσουν, να τους δώσουν φαγητό, ακόμα και να τις χαϊδέψουν.
Ίσως αυτή η επαφή να αποτέλεσε και το λόγο που η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε το κυνήγι της πολικής αρκούδας, το 1956.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: RareHistoricalPhotos
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο άνδρας ταΐζει την πολική αρκούδα ενώ το μικρό της τον αγκαλιάζει με τρυφερότητα. Η συγκινητική περιπέτεια της «Μαρίας Μιχαήλοβα» και της «Μάσα»…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr