Στο τέλος κάθε ταινίας υπογράφεται το “No Animals Were Harmed” (κανένα ζώο δεν τραυματίστηκε), βάση των υψηλών απαιτήσεων του American Humane Association (AHA).
Ο Οργανισμός είναι επιφορτισμένος με το έργο της προστασίας και της ευημερίας των ζώων κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων.
Μέσα όμως από αποκαλυπτικές εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η American Humane Association σε κάποιες περιπτώσεις, μάλλον κατέβαλλε μεγαλύτερη προσπάθεια να καλύψει τη κακοποίηση που υφίστανται τα ζώα, παρά να την προλάβει.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/12/Screenshot_1.jpg)
Πηγή φωτογραφίας: youtube
Μια αποκαλυπτική έρευνα και εκτενές ρεπορτάζ του Hollywοod Reporter άφηνε υποψίες για δωροδοκίες και “στραβά μάτια” από έναν οργανισμό ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν είναι αδιάφθορος.
Σε μερικές από τις μεγαλύτερες παραγωγές του Hollywood υπήρξαν ζώα τα οποία τραυματίστηκαν θανάσιμα στα γυρίσματα, αλλά παρόλα αυτά έλαβαν την σφραγίδα έγκρισης από την AHA.
Μερικά από τα πιο θλιβερά περιστατικά περιελάμβαναν δεκάδες θαλάσσια ζώα που βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας οι Πειρατές της Καραϊβικής. Οι συντελεστές δεν είχαν πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που περιελάμβαναν σκηνές με εκρήξεις.
Τέσσερα άλογα έχασαν τη ζωή τους στα γυρίσματα της σειράς Luck από την HBO.
Ένας σκίουρος τσαλαπατήθηκε στα γυρίσματα του Failure to Launch, και ένας σκύλος ξυλοκοπήθηκε από τους εκπαιδευτές του φιλμ Eight Below.
Η διάσημη τίγρης που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η ζωή του Πι», παραλίγο να πνιγεί σε μια σκηνή και αρκετά ζώα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στις ταινίες Zookeeper, Νarnia αλλά και διαφημιστικών σποτ.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/12/Life_of_Pi_2012_Poster.jpg)
Η διάσημη τίγρης που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η ζωή του Πι», παραλίγο να πνιγεί σε μια σκηνή. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Ενδιαφέρον είχε ο τρόπος που ο οργανισμός προσπάθησε να δικαιολογηθεί. Όπως ισχυρίστηκε, οι αρμοδιότητες του παύουν όταν τα γυρίσματα τελειώνουν και οι κάμερες κλείνουν, συνεπώς δε φέρει καμία ευθύνη για τις συνθήκες που επικρατούν στις πρόβες και τα παρασκήνια.
Πόνος και θάνατος
Η λίστα με την κακοποίηση των ζώων είναι μακριά και ξεκινάει σχεδόν από την αρχή του κινηματογράφου. Η κατάσταση για τους τετράποδους πρωταγωνιστές ήταν δραματική. Τα ζώα σκοτώνονταν μόνο για μία λήψη σκηνής.
Χαρακτηριστκό είναι το παράδειγμα στην ταινία “Μπεν Χουρ” του 1925, στην οποία σκοτώθηκαν 150 άλογα για τη σκηνή των ιπποδρομιών.
Το 1936 ο ηθοποιός Έρολ Φλυν περιέγραψε στα απομνημονεύματά του τη μεταχείριση των αλόγων στις ταινίες ως εξής:
“Τα άλογα είναι τα ζώα με τη χειρότερη μεταχείριση στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Χρησιμοπούσαν μια ειδική συσκευή ανάμεσα στα μποστινά τους πόδια για να τα κάνουν να σκοντάψουν και να πέσουν την κατάλληλη στιγμή. Ο ιππέας ήξερε πότε θα πέσει, το ζώο όμως όχι. Πολλά απ’ αυτά έσπαγαν τα πόδια τους και θανατώνονταν.
Η πρακτική αυτή ευτυχώς σταμάτησε, μετά από διαμαρτυρίες των ηθοποιών και του κοινού.”
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/12/Ben_Hur_SAYRE_14896.jpg)
Στην ταινία “Μπεν Χουρ” του 1925, σκοτώθηκαν 150 άλογα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Η American Humane είναι μια φιλοζωική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1877 με σκοπό να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των ζώων. Το 1940, έγινε ο μοναδικός φορέας παρακολούθησης για την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων στα πλατό ταινιών του Χόλιγουντ και άλλων τηλεοπτικών παραγωγών.
Το 1916, η οργάνωση ίδρυσε την Red Star Rescue Relief προκειμένου να διασώσει τραυματισμένα άλογα στα πεδία μάχης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από αίτημα του Υπουργού Πολέμου των ΗΠΑ.
Ένα περιστατικό που συνέβη το 1940 στα γυρίσματα της ταινίας “Jesse James” ήταν η αφορμή να ξεκινήσει την ενασχόλησή της στον κινηματογράφο. Μέλη της οργάνωσης διαμαρτυρήθηκαν για την κυκλοφορία της ταινίας, εξαιτίας μιας σκηνής στην οποία ένα άλογο αναγκάστηκε να πέσει από την άκρη ενός γκρεμού 20 μέτρων. Το άλογο έσπασε τη σπονδυλική του στήλη όταν έπεσε και αναγκαστικά το θανάτωσαν.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/12/Screenshot_4.jpg)
Το στιγμιότυπο από την ταινία “Jesse James” του 1940, όπου το άλογο πέφτει στη θάλασσα. Έσπασε τη σπονδυλική του στήλη και θανατώθηκε. Πηγή φωτογραφίας: youtube
Το 1966, η πρόσβαση της American Humane σε κάποιες εταιρείες παραγωγής, μειώθηκε για 14 χρόνια μετά την κατάργηση του γραφείου Hays, τον οργανισμό που διαχειριζόταν τον ηθικό κώδικα των ταινιών από τη δεκαετία του ’30 έως τη δεκαετία του ’60.
Οι κατηγορίες
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η American Humane κατηγορήθηκε από τη φιλοζωϊκή οργάνωση United Activists for Animal Rights ότι επέτρεψε την κακομεταχείριση των ζώων στο πλατό του Project X και σε πολλές άλλες τηλεοπτικές παραγωγές.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες είχε επιτραπεί η χρήση ηλεκτροφόρου ραβδιού εκπαίδευσης και όπλου στο γύρισμα και επίσης ο ξυλοδαρμός του χιμπατζή στο πλατό.
Η American Humane απάντησε με μήνυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων κατά της φιλοζωϊκής οργάνωσης, για συκοφαντία και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Όπως δήλωσε, οι ισχυρισμοί έγιναν με βάση ανεπαρκείς και παραπλανητικές πληροφορίες.
Η αγωγή τελικά διευθετήθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία της οργάνωσης, η οποία πλήρωσε στην American Humane $300.000.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/12/about-nawh.jpg)
Πηγή φωτογραφίας: “No Animals Were Harmed” American Humane
Το 2001, Οι Los Angeles Times ανέφεραν σε δημοσίευμα, ότι η οργάνωση «αργεί να επικρίνει περιπτώσεις κακομεταχείρισης ζώων, αλλά υπερασπίζεται γρήγορα τα μεγάλα στούντιο που υποτίθεται ότι έπρεπε να αστυνομεύσει”.
Σύμφωνα με το άρθρο η αποτελεσματικότητα του οργανισμού ήταν υπό αμφισβήτηση, ενώ ανέφερε πολλές περιπτώσεις ζώων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και τις οποίες η οργάνωση είχε παραβλέψει.
Στα τέλη του 2013, το The Hollywood Reporter δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η American Humane δεν δήλωνε περιστατικά κακοποίησης ζώων σε τηλεοπτικά και κινηματογραφικά πλατό.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του The Hobbit: An Unexpected Journey , 27 ζώα πέθαναν
Παρ ‘όλα αυτά, η ταινία έλαβε την έγκριση για την πιστοποίηση “κανένα ζώο δεν τραυματίστηκε”.
Στις αρχές του 2017, το CNN ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της American Humane για την ταινία A Dog’s Purpose δεν προστάτεψε επαρκώς έναν σκύλο που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία. Η οργάνωση έθεσε σε διαθεσιμότητα τον υπάλληλο, μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που έδειχνε τον σκύλο να βρίσκεται σε μεγάλο στρες, ενώ εκτελούσε ένα ακροβατικό για την ταινία.
![](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/12/Screenshot_2.jpg)
Πηγή φωτογραφίας: youtube
Να σημειωθεί ότι υπήρξε αναφορά για το βίντεο ότι “επεξεργάστηκε σκόπιμα με σκοπό την παραπλάνηση του κοινού και την πρόκληση δημόσιας κατακραυγής”.
![“Υποθέτω ότι ο Κέρμιτ είναι εξυπνότερος από εμένα”. Ο θρυλικός “πατέρας” των Muppets και ο αιφνίδιος θάνατός του](https://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2024/12/kolaz_arxikh_photo_jim_henson_kermit_miss_piggy-400x210.jpg)
Ειδήσεις σήμερα:
- ΕΚΠΑ για Σαντορίνη. Πάνω από 14.000 δονήσεις από τις 26 Ιανουαρίου (Χάρτης)
- Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δωρίζει 6.099 αρχαία αντικείμενα στο Ελληνικό Δημόσιο. Θα ενταχθούν στις συλλογές δημοσίων μουσείων
- Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Ρουμπάνης. Το χάλκινο στο επί κοντώ το ’56 στη Μελβούρνη
- Απειλητικό email σε 30 σχολεία της Κύπρου για βόμβες. “Το Ισλάμ θα επικρατήσει”. Πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ