Η επιγραφή στην επιτύμβια στήλη του Αφροδίσιου της Αλεξάνδρειας Τρωάδας, αποτελεί ίσως την πιο αποκαλυπτική και προσωπική εξομολόγηση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για μια σπαρακτική αφήγηση που αποκαλύπτει μια ιστορία προδοσίας, πάθους και δολοφονίας.
Η επιγραφή μεταφράστηκε πρόσφατα στα αγγλικά από τον Έλληνα ιστορικό Άγγελο Χανιώτη και την έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Roko Rumora στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
https://twitter.com/histories_arch/status/1797347995459166668?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1797347995459166668%7Ctwgr%5Eea610d1596612346e952fb26a65a54c190e3fca5%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Fe-pio-skandalistike-epitemvia-stele-poe-yrafteke-pote-sta-chronika_gr_665df083e4b022af97dd201c
Η ξεχωριστή αυτή ταφόπλακα βρίσκεται στο Λούβρο και γράφει:
«Περαστικέ, Αφροδίσιος είναι το όνομά του. Είμαι πολίτης της Αλεξάνδρειας Τρωάδας και αρχηγός του χορού. Πεθαίνω με τον πιο θλιβερό θάνατο εξαιτίας της γυναίκας μου, της βρωμερής μοιχαλίδας (την οποία ο Δίας θα καταστρέψει).
Ο κρυφός εραστής της ο Λύχων -ένα μέλος της δικής μου οικογένειας- με κατακρεούργησε, όταν ήμουν ακόμα στα νιάτα μου. Με πέταξε από ψηλά σαν να ήμουν δίσκος. Ήμουν είκοσι χρονών, γεμάτος ομορφιά, όταν οι Μοίρες σφράγισαν το πεπρωμένο μου και με έστειλαν προς τέρψη του Άδη».
Αυτή η σκανδαλωδώς αποκαλυπτική, επιγραφή είναι μοναδική ως προς την ωμή απεικόνιση της προσωπικής κακοτυχίας του αδικοχαμένου Αφροδίσιου. Παρέχει μια ζωντανή εικόνα του δραματικού τέλους που γνώρισε ο νεαρός απατημένος σύζυγος.
Αυτή είναι και η πιο αμήχανη επιτύμβια στήλη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Καθ′ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι επιτύμβιες στήλες έχουν χρησιμεύσει ως αντανακλάσεις της ζωής και του θανάτου των εκλιπόντων. Περιλάμβαναν τρυφερά αφιερώματα σε χαμένα αγαπημένα πρόσωπα, σκηνές της καθημερινότητας, αρετές και επιτεύγματα των εκλιπόντων.
Σπάνια ήταν τόσο ντροπιαστικά και αποκαλυπτικά, όπως στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης του Αφροδίσιου.
Η Αλεξάνδρεια Τρωάς ήταν ελληνιστική πόλη που βρισκόταν στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από την Τένεδο, στην σημερινή επαρχία Τσανάκαλε της Τουρκίας. Ήταν ένας πολυσύχναστος κόμβος εμπορίου και πολιτισμού κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Φιλοξενούσε πολλές δημόσιες και πολιτιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των χορών, των οποίων ηγείτο ο Αφροδίσιος. Αυτός ο ρόλος υποδηλώνει ότι ήταν ένα πρόσωπο με κάποιο κύρος μέσα στην κοινότητα, γεγονός που καθιστά τη σκανδαλώδη φύση του θανάτου του ακόμη πιο σοκαριστική.
Αυτό που κάνει αυτή την επιτύμβια στήλη ιδιαίτερα σκανδαλιστική είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της κατηγορίας.
Σε αντίθεση με τις τυπικές επιτύμβιες στήλες που αποσκοπούν στη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της τιμής του αποθανόντος, αυτή η επιγραφή ξεσκεπάζει ένα πολύ προσωπικό και ντροπιαστικό επεισόδιο. Αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι η ζωή των αρχαίων δεν ήταν τόσο διαφορετική από τη σημερινή και δεν δίσταζαν, να αποκαλύψουν δημόσια τα προσωπικά τους παράπονα.
Η επιτύμβια στήλη του Αφροδίσιου, εξασφάλισε ότι η τραγική ιστορία της προδοσίας και της δολοφονίας του, θα μνημονεύεται ως η πιο ταπεινωτική, αλλά και βαθιά ειλικρινής, κληρονομιά.
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: The Archaeologist
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ