Η σφαγή στο Κομμένο είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Γερμανών στην Ελλάδα. Στις 16 Αυγούστου 1943 οι κατακτητές εισέβαλαν στο χωριό της Άρτας και σκόρπισαν τον θάνατο με βάρβαρο τρόπο.
Με τη δικαιολογία ότι εκδικούνται για την παρουσία ανταρτών στην περιοχή, οι Ναζί διέπραξαν ένα ακόμα φοβερό έγκλημα.
Από τη σφαγή δεν γλίτωσαν ούτε οι γυναίκες και παιδιά, που σε άλλες περιπτώσεις δεν εκτελούνταν.
Στο Κομμένο οι Γερμανοί σκότωσαν ακόμα και εγκύους και βρέφη. Απολογισμός φρίκης είναι οι 317 νεκροί που εντοπίστηκαν μετά την επέλαση των Ναζί. Υπήρξαν πολυμελείς οικογένειες που ξεκληριστήκαν ολόκληρες.
Ο Γερμανός που τιμά τα θύματα με συναυλίες
Οι μουσικές βραδιές με τίτλο «Songs for Kommeno» (τραγούδια για το Κομμένο) είναι ένας φόρος τιμής του Γερμανού μουσικού Gunter Baby Sommer για τα θύματα της σφαγής.
Ο 70χρονος μουσικός θεωρείται δεσπόζουσα μορφή της σύγχρονης τζαζ. Κέρδισε αυτό τον τίτλο με δυσκολία, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με το κατεστημένο και την αρνητική κριτική.
Ο μουσικός όμως, όχι μόνο τα κατάφερε στη χώρα του, αλλά μπόρεσε να βγάλει τη μουσική του και εκτός συνόρων και να γίνει γνωστός.
Η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα έγινε το 1979 οπότε έπαιξε ζωντανά στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε απέκτησε Έλληνες φίλους και συνεργάτες και πραγματοποιεί εμφανίσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο μαρτυρικό Κομμένο βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ κρουστών τζαζ, στο οποίο τον είχε καλέσει ο Έλληνας μουσικός Νίκος Τουλιάτος.
Ο Gunter δεν γνώριζε ότι στο χωριό που εκλήθη να παίξει μουσική, οι συμπατριώτες του είχαν διαπράξει ένα ανείπωτο έγκλημα πολέμου.
Όταν έμαθε την ιστορία συγκλονίστηκε και θέλησε να εκφράσει τη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων ή σε επιζώντες, αλλά φοβήθηκε την αντίδρασή τους.
Οι κάτοικοι του χωριού τον δέχτηκαν στην αρχή διστακτικά, αλλά όταν κατάλαβαν ότι ενδιαφερόταν πραγματικά για την ιστορία του τόπου, του άνοιξαν τα σπίτια τους.
«Σ’ αυτήν την τόσο άμεση επαφή με τα θύματα και τους συγγενείς τους, έζησα τον πόνο τους. Η βαρβαρότητα αυτής της πράξεως με παρέλυε, ήμουν τελείως αβοήθητος. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να τους ακούω», ανέφερε.
Στη συναυλία που πήρε μέρος αφιέρωσε κάποια τραγούδια στα θύματα της σφαγής και συγκίνησε τους ντόπιους.
Ειδικά το φινάλε κατά το οποίο ο Γερμανός αφιέρωσε ένα τραγούδι στα παιδιά που βρήκαν τραγικό θάνατο, πολλοί κάτοικοι έβαλαν τα κλάματα από τη συναισθηματική φόρτιση. Έτσι ξεκίνησαν οι δεσμοί του μουσικού με το Κομμένο της Άρτας.
Το μοιρολόι της Μαρίας Λάμπρη
Από την πρώτη του επίσκεψη στο Κομμένο ο μουσικός είχε γνωρίσει την 78χρονη Μαρία Λάμπρη, που είναι η μοναδική από την οικογένειά της που επέζησε γιατί δεν βρισκόταν στο χωριό την ώρα της σφαγής.
Η συνάντησή του με τη γυναίκα τον επηρέασε πολύ. «Η γερόντισσα με περιεργάστηκε είκοσι ολόκληρα λεπτά, δίχως να πει λέξη. Ήμουν εκτεθειμένος στη ματιά της και δεν μπορούσα να φαντασθώ, τι σκέφτεται γι’ αυτόν τον Γερμανό που στέκεται έτσι απλά μπροστά της», ανέφερε σε συνέντευξή του.
Μετά τις πρώτες αμήχανες στιγμές η κυρία Λάμπρη αποδέχτηκε το Γερμανό μουσικό και σε μια πιο πρόσφατη συνάντησή τους, του επέτρεψε να την ηχογραφήσει την ώρα που έλεγε το μοιρολόι της για τους νεκρούς του Κομμένου.
Αυτό το μοιρολόι αποτέλεσε το πρώτο μέρος της τριμερούς σύνθετης του Gunter για το Κομμένο. Τα άλλα δύο έχουν τίτλο «τα παιδικά τραγούδια» και «το Κομμένο σήμερα».
Δείτε μια πτήση drone πάνω από το μαρτυρικό χωριό που έκαψαν και σκότωσαν τους κατοικους οι Γερμανοί στην κατοχή:
Δείτε εδώ το βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» για το μαρτυρικό Κομμένο.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα περιγράφει την τραγική ιστορία της Αλεξάνδρας και του Θεοχάρη, που παντρεύτηκαν λίγο πριν από τη σφαγή και οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν την πρώτη νύχτα του γάμου τους.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συγγενής θύματος στα Τέμπη κατέθεσε αίτημα εκταφής. Πείραμα για την έκρηξη από έλαια σιλικόνης και τη δημιουργία πυρόσφαιρας
- Έναντι 6,2 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε η διάσημη μπανάνα του εκκεντρικού καλλιτέχνη Κατελάν. Ο συμβολισμός και το μήνυμα
- Ανεξαρτητοποιήθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τζάκρη και Πούλου. Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
- Ο «Νέος Μεταμφιεσμένος σε Έρωτα» του Τσαρούχη πωλήθηκε 572 χιλ. ευρω σε δημοπρασία στο Παρίσι
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ