Απρίλιος 1975. Χιλιάδες κάτοικοι που είχαν συνταχθεί με τους Αμερικάνους, εγκαταλείπουν το Βιετνάμ με οποιονδήποτε τρόπο.
Η κατάσταση που επικρατούσε στη Σαϊγκόν ήταν χαοτική.
Η προτεραιότητα όμως ήταν μια. Να διασωθούν τα βρέφη και τα παιδιά που είχαν χάσει τις οικογένειές τους.
Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου του 1975 πως η αμερικανική κυβέρνηση θα ξεκινούσε επιχείρηση διάσωσης των ορφανών στη Σαϊγκόν.
Για τον σκοπό αυτό προγραμματίστηκαν 30 πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών.
Τα βρέφη θα δίνονταν για υιοθεσία σε οικογένειες στην Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά.
Η επιχείρηση “Babylift” δεν ξεκίνησε καλά.
Ο φόβος μεγαλώνει αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται απτόητη
Όπως έγινε γνωστό μετά τη συντριβή, το επιτρεπόμενο όριο μεταφοράς ορφανών ανά πτήση δεν έπρεπε να ξεπερνάει τα 100. Στο αεροπλάνο είχαν επιβιβαστεί 243!
Νοσηλευτές, εθελοντές και πλήρωμα παραμερίζοντας τα δικά τους τραύματα φρόντισαν να διασώσουν τις αθώες ψυχές.
Παρά το τραγικό συμβάν, η επιχείρηση “Babylift” έπρεπε να συνεχιστεί. Υπήρχαν πολλές χιλιάδες ορφανά που έπρεπε να μεταφερθούν.
Υπολογίζεται ότι μόνο το επόμενο 24ωρο μεταφέρθηκαν επιτυχώς 1.200 παιδιά, μαζί με αυτά που επέζησαν από την εναέρια κόλαση της προηγούμενης ημέρας.
Η πτώση προκάλεσε φόβο στον τοπικό πληθυσμό και στους υπεύθυνους των ιδρυμάτων, τον οποίο ξεπέρασαν σύντομα μπροστά στην ανάγκη για επιβίωση των ορφανών.
Η κυβέρνηση της Αμερικής ενέκρινε κονδύλι 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές ιδιωτικές εταιρίες ναύλωσαν δωρεάν τα αεροπλάνα τους.
Η αεροπορική εταιρία Pan Am με επικεφαλής τον επιχειρηματία Robert Macauley, διέθεσε ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 747 για τη μεταφορά 300 βρεφών. Μάλιστα, ο Macauley χρειάστηκε να υποθηκεύσει το σπίτι του για να πετάξει το αεροπλάνο σε εμπόλεμη ζώνη.
Οι υιοθεσίες και η στήριξη του Χόλιγουντ
Μόνο στην Αμερική δόθηκαν για υιοθεσία 2.300 ορφανά και στις υπόλοιπες χώρες περίπου 1.300.
Ηθοποιοί του Χόλιγουντ, όπως η Τζούλι Άντριους και ο Γιούλ Μπρίνερ, υιοθέτησαν ορφανά του πολέμου.
Παρακολουθείστε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με τίτλο “So Close So Far Away” που περιγράφει μέσα από αληθινά ντοκουμέντα και μαρτυρίες τις τραγικές στιγμές που βίωσαν τα παιδιά τον Απρίλιο του 1975:
Πηγή: Vietnam Baby Lift, Historynet
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Έλληνας που πολέμησε για 16 χρόνια στο πλευρό των ανταρτών στο Βιετνάμ. Ο Κώστας Σαραντίδης λιποτάκτησε από τη Λεγεώνα των Ξένων όταν είδε τις αγριότητες των Γάλλων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr