«Κάτι συμβαίνει εδώ. Η γέφυρα της μύτης του δεν έχει σχηματιστεί ακόμη. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί μέχρι αυτή την ηλικία, αλλά παρατηρώ ότι και το κρανίο του έχει την τάση να μεγαλώσει πολύ, ήδη αυξάνεται και αυτό με ανησυχεί», είπε ο γιατρός στους γονείς του Ρόι Ντένις, που όταν γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1961 στην Καλιφόρνια, νόμιζαν ότι απέκτησαν ένα υγιέστατο αγοράκι.
Μέχρι την ηλικία των 2 ετών ο μικρός αρρώσταινε πολύ συχνά από τον λαιμό του. Ο παιδίατρος που τον παρακολουθούσε είπε πως για αυτό ευθύνονταν οι αμυγδαλές του και έπρεπε να αφαιρεθούν. Ενώ όλα ήταν έτοιμα για το χειρουργείο, ο γιατρός παρατήρησε μια ανωμαλία στην ανάπτυξη του κρανίου του παιδιού.
Ξεκίνησε μια σειρά εξονυχιστικών εξετάσεων, απ΄ όπου διαπιστώθηκε ότι ο μικρός Ρόι έπασχε από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια που προκαλούσε κρανιοεγκεφαλικές δυσπλασίες.
Στη νόσο που ονομάζεται κρανιόφθιση, το ασβέστιο συγκεντρώνεται με κάποιο τρόπο στα οστά του κρανίου, με αποτέλεσμα να διογκώνονται, το πρόσωπο να παραμορφώνεται και φυσικά να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.
Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η πάθηση οφείλεται σε γενετικά αίτια, τα οποία όμως δεν είναι γνωστά.
Οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς του μικρού αγοριού για την ασθένεια και τους είπαν ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει την ηλικία των 7 ετών. Εκείνοι όμως δεν θέλησαν να στερήσουν από το παιδί μια φυσιολογική ζωή.
Μήνα με το μήνα, το πρόσωπο του Ρόι πρηζόταν, το κρανίο μεγάλωνε και άρχισε να παραμορφώνεται. Παρ΄ όλα αυτά σε ηλικία των 5 ετών ο Ρόι πήγε σχολείο, όπου τον αντιμετώπισαν σαν «τέρας».
Οι γονείς των άλλων παιδιών ζήτησαν την απομάκρυνση του και τη μεταφορά του σε σχολείο με ειδικές ανάγκες, καθώς, όπως είπαν, τα παιδιά τους φοβόντουσαν.
Η μητέρα του Ρόι, μήνυσε το σχολείο, καθώς το παιδί δεν είχε καμία διαφορά από τα υπόλοιπα παιδιά νοητικά και είχε άκρως φυσιολογική συμπεριφορά.
Η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν με αργό ρυθμό. Ξεκίνησαν οι κινητικές δυσκολίες και οι πονοκέφαλοι.
Παρά τις δυσκολίες όμως, μεγάλωνε σαν φυσιολογικό παιδί και με πολλή αγάπη από την οικογένειά του.
Δεν είχε πολλές παρέες, αλλά όσοι τον γνώριζαν μίλαγαν με τα καλύτερα λόγια.
Μόλις τελείωσε το σχολείο πέρασε το πανεπιστήμιο του UCLA, όπου έγινε η μασκότ του τμήματος γενετικής.
Ήταν πλέον καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και οι πονοκέφαλοι εντείνονταν μήνα με το μήνα. Ωστόσο, είχε καταφέρει να ξεπεράσει το προσδόκιμο επιβίωσης που είχαν δώσει η γιατροί, κατά περίπου μια δεκαετία.
Λίγο πριν κλείσει τα 17 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή. Ύστερα από αίτημα του πανεπιστήμιου οι γονείς δώρισαν το σώμα του για μελέτη, ενώ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποτεφρώθηκε.
Η ιστορία του «ανθρώπου με την μάσκα», όπως τον χαρακτήρισαν, συγκίνησε την Αμερική και το 1985 μάλιστα η ζωή του έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια τη Σερ, με τίτλο «Η Μάσκα».
Την ταινία σκηνοθέτησε ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος σκιαγράφησε την αμερικανική επαρχία του΄70.
Η Σερ τιμήθηκε με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η μικρότερη μητέρα του κόσμου γέννησε σε ηλικία 5 ετών. Είχε έμμηνο ρύση 2 ετών και στα 4 το σώμα γυναίκας. Οι γιατροί διέγνωσαν «πρώιμη ήβη», αλλά το κορίτσι δεν αποκάλυψε ποτέ το όνομα του πατέρα του παιδιού της…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr