«Η σφαγή του εβραϊκού Πάσχα». Η αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς σε ξενοδοχείο το 2002. Οι συλλήψεις

«Η σφαγή του εβραϊκού Πάσχα». Η αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς σε ξενοδοχείο το 2002. Οι συλλήψεις

27 Μαρτίου 2002. Ήταν η πρώτη μέρα εορτασμών του Εβραϊκού Πάσχα και η μεγάλη αίθουσα του Park Hotel στην ισραηλινή πόλη Νετάνια ήταν κατάμεστη.

Οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένοι, περίπου 240 άτομα, είχαν κλείσει τραπέζι στο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης για να δειπνήσουν το παραδοσιακό Seder.

Κατά τις 19:30 ήταν όλοι καθισμένοι και περίμεναν να σερβιριστούν. Τότε, από την είσοδο του ξενοδοχείου, μπήκε βιαστικά μία ξανθιά γυναίκα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Πέρασε το λόμπι και κατευθύνθηκε στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας.

Προτού το προσωπικό ασφαλείας προλάβει να αντιδράσει, μία μεγάλη έκρηξη διέλυσε τα πάντα.

«Όσο υπάρχει κατοχή, θα υπάρχει και αντίσταση»

Η ξανθιά γυναίκα στην πραγματικότητα ήταν ένας 25χρονος Παλαιστίνιος ζωσμένος με εκρηκτικά. Ο Abdel-Basset Odeh ήταν μέλος της οργάνωσης Χαμάς, που μέσα στις επόμενες ώρες ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης.

«Αυτή είναι μία απόπειρα να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι προσπαθούμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία μας ενάντια στην τρομοκρατική ισραηλινή κυβέρνηση του Σαρόν.»

Ένας άλλος εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Abdel Aziz Rantisi, δήλωσε ότι «όσο υπάρχει κατοχή, θα υπάρχει και αντίσταση».

Ήταν το κλείσιμο ενός μήνα αιματοχυσίας για το Ισραήλ, που μέσα στο Μάρτιο θρήνησε 135 θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, η επίθεση στο ξενοδοχείο ήταν η μαζικότερη και πιο αιματηρή.

Adds latest scenes of hotel bomb attack

Τα θύματα

Από την βομβιστική επίθεση, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, ενώ 2 υπέκυψαν στα τραύματά τους μέσα στις επόμενες ώρες. Τουλάχιστον 140 ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά και διακομίστηκαν στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου για τις επόμενες μέρες θύμιζε πεδίο μάχης.

Το νεαρότερο θύμα ήταν 20 ετών και το γηραιότερο 90. Η πλειονότητα ήταν άνω των 70.

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην παλαιστινιακή πόλη Τούλκαρμ της Δυτικής Όχθης, γινόταν η κηδεία του βομβιστή αυτοκτονίας. “Σύντροφοί” τους από την Χαμάς καλούσαν με μεγάφωνα τους συγχωριανούς του στις τριήμερες εκδηλώσεις πένθους προς τιμήν του.

Ένα χρόνο αργότερα, η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή χρηματοδότησε τουρνουά ποδοσφαίρου στη μνήμη του βομβιστή, τον οποίο αποκαλούσαν «μάρτυρα». Σε σχετική δημοσκόπηση, το 71% των Παλαιστινίων που ερωτήθηκαν για το τουρνουά, συμφωνούσε με την ονομασία του.

Πηγή: Massacre in Netanya,  World Jewish Congress

Συλλήψεις και εκτελέσεις

Μετά την τρομοκρατική επίθεση που στιγμάτισε τους εορτασμούς του εβραϊκού Πάσχα το 2002, η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Διέταξε την άμεση πρόσληψη 20.000 εφέδρων σε μια έκτακτη επιστράτευση και την επόμενη ημέρα ξεκίνησε τη μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κινητοποιήθηκαν άμεσα.

Ένας από τους δύο «εγκέφαλους» της επίθεσης, ο Qais Adwan, έχασε τη ζωή του σε ανταλλαγή πυρών με την IDF, λίγους μήνες μετά. Ο δεύτερος συνελήφθη τον Μάιο του 2002 και 3 χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε 35 φορές ισόβια.

Ο Fathi Khatib, ο οποίος μετέφερε τον βομβιστή στο ξενοδοχείο, ο Mohand Sharim, ο οποίος χρηματοδότησε την επιχείρηση, ο Muammar Abu Sheikh, ο οποίος στρατολόγησε τον δράστη στη Χαμάς και ο Nasser Yatiya, ο οποίος βοήθησε στη μεταφορά των ζωνών με τα εκρηκτικά, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν μαζί σε ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο τον Απρίλιο του 2003.

Επιβλήθηκαν 29 φορές ισόβια στον καθένα. Ο Muhammad Taher, ο οποίος προετοίμασε τα εκρηκτικά, σκοτώθηκε σε σύρραξη με ισραηλινούς κομάντος τον Ιούνιο του 2003.

Αρχική εικόνα: Wikimediamtx Commons

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr