Δημοφιλής σεξοθεραπεύτρια, τηλεπερσόνα, συγγραφέας, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και πρώην ελεύθερη σκοπεύτρια στην Παλαιστίνη. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της μυθιστορηματικής ζωής της Γερμανοαμερικανίδας, Δρ. Ρουθ Γουεστχάιμερ.
Μιλούσε για τον οργασμό, το στοματικό σεξ, τον αυνανισμό και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Τασσόταν υπέρ της άμβλωσης και της ενίσχυσης της έρευνας για την ασθένεια του AIDS και υποστήριζε τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Όταν ρωτήθηκε για τον πιο κοινό μύθο σχετικά με το σεξ, απάντησε: “Εκείνος του μεγέθους. Το μέγεθος δεν μετράει. Εκτός και αν είναι μικροσκοπικό. Εκεί πρόκειται για διαφορετική ιστορία, όπου θα πρέπει να μιλήσεις με ουρολόγο“.
Κοντεύει τα 100 χρόνια ζωής, αλλά δεν τα παρατάει και παραμένει δραστήρια. Δίνει συνεντεύξεις, απαντά σε όλους όσοι την πλησιάζουν στο δρόμο και της ζητούν συμβουλές για τα ερωτικά τους και έχει παρουσία σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Θεωρείται είδωλο, διότι άλλαξε εντελώς τον τρόπο που η Αμερική μιλούσε για το σεξ. Έχοντας ως “όπλα” την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και το χιούμορ, κατέρριψε πολλά ταμπού και έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο ενοχικά όταν μιλούσαν για το σεξ.
Όπως διαπίστωσε, “στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι άνθρωποι δεν μιλούσαν πολύ για τη σεξουαλικότητα“. Το 2019, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή της, με τίτλο “Ρώτα τη Δρ. Ρουθ“, σε σκηνοθεσία Ράιαν Γουάιτ.
Έχασε τους γονείς της στο Ολοκαύτωμα
Η Δρ. Ρουθ γεννήθηκε ως Καρόλα Ρουθ Σίγκελ τον Ιούνιο του 1928, στο μικρό χωριό Βίζενφελντ της Γερμανίας. Οι γονείς της ήταν εβραϊκής καταγωγής. Τα ευτυχισμένα παιδικά της χρόνια διακόπηκαν βίαια με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.
Μία εβδομάδα μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, η Γκεστάπο συνέλαβε τον πατέρα της. Τον μετέφερε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου εξοντώθηκε.
“Κοιτούσα έξω από το παράθυρο του πρώτου ορόφου και είδα τον πατέρα μου να επιβιβάζεται σε ένα σκεπασμένο φορτηγό, να γυρίζει και να με βλέπει στο παράθυρο. Ανάγκασε τον εαυτό του να χαμογελάσει και αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδα“, θυμάται η Δρ. Ρουθ.
Την ίδια μοίρα με τον πατέρα είχε και η μητέρα της. Η Ρουθ γλίτωσε, επειδή η μητέρα και η γιαγιά της την έστειλαν, από τον Ιανουάριο του 1939, σε ένα ορφανοτροφείο στην Ελβετία, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες εβραιόπουλα.
Η 11χρονη Ρουθ ελάμβανε γράμματα από τους γονείς και τους παππούδες της μέχρι το 1941. Δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά τους αγαπημένους της.
“Πριν γίνω ορφανό του Ολοκαυτώματος, ήμουν σε ένα νοικοκυριό με δύο στοργικούς γονείς και μια λατρεμένη γιαγιά που με κακομάθαινε. Η μητέρα μου βοηθούσε τον πατέρα μου στο χονδρεμπόριο και πήγαιναν στη συναγωγή κάθε Παρασκευή.
Δεν θα μάθω ποτέ πώς και το όνομά μου βρέθηκε στη λίστα για την Ελβετία. Γιατί, αν με είχαν στείλει στην Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Γαλλία, θα ήμουν ένα από τα 1,5 εκατομμύριο παιδιά Εβραίων που χάθηκαν“, είχε δηλώσει στον Guardian.
Για χρόνια, ζούσε με μια “παράλογη ενοχή”, όπως έλεγε. Πίστευε, δηλαδή, ότι θα μπορούσε να είχε σώσει τους γονείς της, αν έμενε στη Γερμανία. Το ξεπέρασε, όμως, και σήμερα λέει: “Εγώ ίσως δεν θα είχα το θάρρος να διώξω τα δικά μου παιδιά“.
Υπήρξε ελεύθερη σκοπεύτρια και παραλίγο να χάσει τα πόδια της
Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, η Ρουθ ήταν 17 ετών. Επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο με προορισμό την ελεγχόμενη από τους Βρετανούς Παλαιστίνη κι εντάχθηκε στην εβραϊκή σιωνιστική παραστρατιωτική οργάνωση Χαγκάνα.
Το ύψος της δεν ξεπερνούσε το 1 μέτρο και 40 εκατοστά, αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να γίνει ελεύθερη σκοπεύτρια. Για την εμπειρία αυτή είχε δηλώσει: “Ήμουν ελεύθερη σκοπεύτρια στη Χαγκάνα. Δεν σκότωσα ποτέ κανέναν, αλλά ξέρω πώς να πετάω χειροβομβίδες και να πυροβολώ“.
Στα 90 της, μάλιστα, έδειξε ότι ήταν ακόμα σε θέση να συναρμολογήσει ένα όπλο Sten με κλειστά μάτια. Εξομολογήθηκε, επίσης, ότι κινδύνεψε να χάσε τα πόδια της, την περίοδο του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου:
“Στα εικοστά γενέθλιά μου στην Ιερουσαλήμ, τραυματίστηκα πολύ άσχημα και στα δύο πόδια από μια οβίδα κανονιού. Θα μπορούσα να είχα χάσει τα πόδια μου, αλλά ευτυχώς ο χειρουργός μου τα έσωσε και μπόρεσα να γίνω πολύ καλός σκιέρ“, είχε πει στο New York Post.
Οι σπουδές και η εκπομπή στο ραδιόφωνο που την έκανε δημοφιλή
Το 1950, η Δρ. Ρουθ μετανάστευσε στη Γαλλία και σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Κατόπιν, πήγε στις ΗΠΑ και έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία.
Για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της, εργαζόταν ως καμαριέρα, αρχικά για 75 σεντς την ώρα και αργότερα για ένα δολάριο.
Στα 37 της, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και, στα 42 της, το διδακτορικό της δίπλωμα, στην εκπαίδευση, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε για επτά χρόνια ως σεξοθεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Μέντοράς της Δρ. Ρουθ ήταν η Έλεν Σίνγκερ Κάπλαν, Αυστροαμερικανίδα σεξοθεραπεύτρια και ιδρύτρια της πρώτης κλινικής για σεξουαλικές διαταραχές στις ΗΠΑ.
Η Δρ. Ρουθ δίδαξε σε πολλά κολέγια και πανεπιστήμια. Μιλούσε για την ανάγκη ύπαρξης προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής και καταπολέμησης των προκαταλήψεων γύρω από ζητήματα, όπως η αντισύλληψη και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Η Δρ. Ρουθ απέκτησε τεράστια φήμη τη δεκαετία του ’80, ως παρουσιάστρια της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής Sexually Speaking, στο σταθμό WYNY.
Προσέλκυε εκατοντάδες χιλιάδες ακροατές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα η διάρκεια προβολής της να αυξηθεί από τα 15 λεπτά στη μία ώρα και να κρατήσει δέκα ολόκληρα χρόνια.
“Φανταστείτε πως είναι ένα παγωτό χωνάκι”
Η Δρ. Ρουθ συνδύαζε τη σοβαρότητα με το χιούμορ και την ειλικρίνεια με τη ζεστασιά και το χαμόγελο, όταν απαντούσε στις ερωτήσεις των ακροατών και θαυμαστών της.
“Οτιδήποτε κάνουν δύο συναινούντες ενήλικοι στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαράς του, είναι εντάξει για εμένα. Αυτό που δεν είναι εντάξει είναι ό,τι γίνεται μετά από πίεση“, ήταν η βασική αρχή της.
Όταν μια φορά της ζήτησαν συμβουλές σχετικά με το στοματικό σεξ, απάντησε: “Φανταστείτε πως είναι ένα παγωτό χωνάκι”.
Μία άλλη διάσημη φράση της, απευθυνόμενη στους άνδρες, ήταν: “Αν θες να πιστέψεις ότι μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα είναι στο κρεβάτι μαζί σου, είναι μια χαρά“.
Σε άρθρο τους το Δεκέμβριο του 1981, οι New York Times χαρακτήρισαν την Δρ. Ρουθ ως “μια φωνή σεξουαλικού αλφαβητισμού“.
Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας
Η Δρ. Ρουθ έγινε πλέον τόσο δημοφιλής που πήρε μέρος σε δεκάδες τηλεοπτικά πάνελ. Παρουσίαζε και τη δική της τηλεοπτική εκπομπή, αρχικά με τίτλο “Good Sex! With Dr. Ruth Westheimer” και ύστερα ως “The Dr. Ruth Show“.
Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε ένα γιο και μια κόρη. Οι δύο πρώτοι γάμοι κράτησαν λίγο, ενώ ο τρίτος, με τον επίσης επιζώντα του Ολοκαυτώματος, Μάνφρεντ Γουεστχάιμερ, ήταν “ο αληθινός γάμος”.
Το 1997, η Δρ. Ρουθ έμεινε χήρα. Όπως είχε πει, “κάθε γάμος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συμβουλές της για τις ερωτικές σχέσεις“.
Έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, με κορυφαία τα “Dr. Ruth’s Guide to Good Sex” και “Sex for Dummies“.
Μερικές από τις συμβουλές της Δρ. Ρουθ
- Οι άνθρωποι δεν είναι σιαμαίοι δίδυμοι. Δεν θέλουν να κάνουν σεξ, ή την ίδια ποσότητα σεξ, την ίδια στιγμή. Το σημαντικό είναι το ζευγάρι να προσαρμοστεί σε αυτό.
- Προτείνω στους ανθρώπους να κάνουν σεξ πριν βγουν για φαγητό.
- Αν περιμένετε πάντα τον οργασμό, δεν θα απολαύσετε τόσο πολύ την υπόλοιπη σεξουαλική επαφή. Κινδυνεύετε να είστε προσανατολισμένοι μόνο στο στόχο, περιμένοντας ανυπόμονα τον οργασμό.
- Η σεξουαλική σας ζωή δεν υποτίθεται ότι θα τελειώσει μόνο και μόνο επειδή έχετε φτάσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία.
- Άντρες, θέλετε πιο δυνατό σπέρμα; Φάτε καρύδια.
- Αφήστε κάτω την οθόνη και γνωριστείτε.
- Οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι σεξουαλικά εγγράμματοι. Όχι σεξ αργά το απόγευμα όταν είναι κουρασμένοι. Ο καλύτερος τρόπος για τους ηλικιωμένους να κάνουν σεξ είναι μετά από έναν καλό ύπνο.
- Αν ένας ηλικιωμένος έχει σύντροφο, θα πρέπει να κάνει σεξ. Εάν δεν έχει, θα πρέπει να αυτοϊκανοποιηθεί. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας.
Πηγή εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr