Οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι περπατούσαν ίσια, ενώ οι φυτοφάγοι στραβά! Τι μαρτυρούν οι 5.000 απολιθωμένες πατημασιές που ανακαλύφτηκαν τυχαία από ανθρακωρύχους

Οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι περπατούσαν ίσια, ενώ οι φυτοφάγοι στραβά! Τι μαρτυρούν οι 5.000 απολιθωμένες πατημασιές που ανακαλύφτηκαν τυχαία από ανθρακωρύχους
To 1985, ανθρακωρύχοι που εργάζονταν σε εργοστάσιο κοντά στην πόλη Σουκρ της Βολιβίας ανακάλυψαν τοίχο από ασβεστόλιθο με χιλιάδες απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων.

Ο τοίχος είχε μήκος 1,2 χλμ. και ύψος 80 μέτρων. Ήταν καλυμμένος από χιλιάδες ίχνη δεινοσαύρων, τα οποία χαράχτηκαν στο έδαφος λόγω του υγρού κλίματος.

Στη συνέχεια, το έδαφος μετατοπίστηκε λόγω τεκτονικών διεργασιών και σήμερα μοιάζει λες και οι δεινόσαυροι αψηφούσαν τη βαρύτητα και περπατούσαν κατά μήκος της κατακόρυφης πλαγιάς. Τη δεκαετία του ’90, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής Ελβετό παλαιοντολόγο ερεύνησε το μονοπάτι και κατάλαβε ότι επρόκειτο για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις από την εποχή των δεινοσαύρων.

Υπολογίζεται ότι στην πλαγιά υπάρχουν 5.000 πατημασιές. Flickr

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τα ίχνη προέρχονται από την μέση κρητιδική περίοδο. Τότε, η περιοχή ήταν λίμνη, όπου ζούσαν φυτοφάγοι και σαρκοβόροι δεινόσαυροι.

Οι πατημασιές χρονολογούνται πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια και αποδεικνύουν τη συνύπαρξη διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων.

Οι πατημασιές είναι ηλικίας 68 εκατομμυρίων ετών και ανήκουν σε 293 διαφορετικά είδη δεινοσαύρων. Wikimediamtx Commons

Τα ίχνη παραμένουν σε καλή κατάσταση και σύμφωνα με τους επιστήμονες ανήκουν σε 293 είδη δεινοσαύρων. Μεταξύ των οποίων ήταν αγκυλόσαυροι, τιτανόσαυροι και καρνόταυροι. Ανάμεσα στις διαφορετικές διαδρομές διακρίνονται και μικρές πατημασιές που ανήκαν σε μωρά δεινοσαύρων, τα οποία, όπως φαίνεται, μεγάλωναν στο πλευρό των μεγαλύτερων που τα προστάτευαν.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτυπωμάτων, οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι περπατούσαν ίσια ενώ οι φυτοφάγοι στραβά.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Τυραννόσαυρος στο Τζουράσικ Παρκ «καταβρόχθισε» στ’ αλήθεια έναν τεχνικό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων! Η ταινία «έσπασε» τα ταμεία  

Μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές έχει μήκος 347 μέτρων και ανήκει σε μικρό τυραννόσαυρο, τον οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν «Τζόνι Γουόκερ». Wikimediamtx Commons

Το 2010 ένα κομμάτι της διαδρομής έσπασε με αποτέλεσμα να χαθούν μερικά ίχνη των δεινοσαύρων. Ωστόσο, από κάτω αποκαλύφθηκε και άλλο στρώμα, με αποτέλεσμα να βρεθούν παλαιότερα στρώματα με νέα αποτυπώματα. Όπως είχε αναφέρει παλαιοντολόγος που εξέτασε την περιοχή:

«Βλέπουμε φρέσκα αποτυπώματα και απολιθώματα όλη την ώρα, χάνουμε λίγα, βρίσκουμε κάποια, αλλάζει πάντα».

Σε κοντινή απόσταση έχει διαμορφωθεί πάρκο φυσικής ιστορίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τη μορφή και τα διάφορα είδη δεινοσαύρων.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το κυνήγι των απολιθωμάτων. Πώς ανακάλυψαν οι άνθρωποι τα εξαφανισμένα ζώα. Τι σημαίνει δεινόσαυρος και πώς άλλαξε την άποψη για την ηλικία της Γης

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.