Η Ρωσία “έκοψε” το ρεύμα στη Φινλανδία. Ήμασταν προετοιμασμένοι, λέει το Ελσίνκι

Η Ρωσία “έκοψε” το ρεύμα στη Φινλανδία. Ήμασταν προετοιμασμένοι, λέει το Ελσίνκι

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι συνιστά την πρώτη αντίδραση της Μόσχας στην κατεύθυνση των αντιποίνων προς το Ελσίνκι για την πρόθεσή των Φινλανδών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

H αντίδραση του Ελσίνκι

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία εμφανίζεται καθησυχαστική, διευκρινίζοντας ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.

“Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία”, δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της Fingrid.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.

Πρώτη συζήτηση σήμερα στο ΝΑΤΟ για την Φινλανδία

Εντωμεταξύ, στο Βερολίνο και, συγκεκριμένα, στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Η συμμετοχή Φινλανδίας και Σουηδίας σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία προς ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία, η οποία θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες.

Η δεδηλωμένη πρόθεση του Ελσίνκι, και κατά πάσα πιθανότητα της Στοκχόλμης, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ένταξης έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε, σήμερα ότι η Μόσχα “δεν έχει εχθρικές βλέψεις απέναντι σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη”.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στις δύο χώρες. “Εάν αναπτύξουν πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα”, ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία:

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατάει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος”.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr