Η “γιατρός της λιμοκτονίας”. Δολοφονούσε ασθενείς που “θεράπευε” με εξαντλητικές νηστείες αφού τους έκλεβε

Η “γιατρός της λιμοκτονίας”. Δολοφονούσε ασθενείς που “θεράπευε” με εξαντλητικές νηστείες αφού τους έκλεβε

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Αμερικανίδα ψευτογιατρός, Λίντα Χάζαρντ προωθούσε την ασιτία ως πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Η μέθοδός της αποδείχθηκε άκρως επικίνδυνη και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Η Χάζαρντ δεν είχε πτυχίο ιατρικής ούτε απέκτησε ποτέ. Όμως, κατάφερε να πάρει άδεια άσκησης του επαγγέλματος χάρη σε ένα “παραθυράκι” του νόμου που ευνοούσε όσους ασχολούνταν με την εναλλακτική ιατρική.

Υποστήριζε ότι η νηστεία μπορούσε να απαλλάξει τον οργανισμό από τις τοξίνες και να διορθώσει τις ανισορροπίες, αποτρέποντας έτσι μελλοντικές ασθένειες.

Σύμφωνα με τη θεωρία της, η πραγματική πηγή όλων των ασθενειών ήταν το “ακάθαρτο αίμα” που, με τη σειρά του, οφειλόταν στην “προβληματική πέψη”.

Ήταν χειριστική και είχε ταλέντο στο να πείθει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τη μέθοδό της. Για να αποκτήσει κύρος, εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο “Νηστεία για τη θεραπεία της ασθένειας”.

linda_hazzard

Η Λίντα Χάζαρντ – Πηγή εικόνας: Wikipedia

To 1906, μετακόμισε στην κοινότητα Ολάλα της Ουάσινγκτον και ίδρυσε μια ιατρική μονάδα στο Σιάτλ. Υπέβαλλε τους ασθενείς της σε εξαντλητικές δίαιτες για εβδομάδες.

Οι δίαιτες περιελάμβαναν ζωμούς λαχανικών, χυμούς πορτοκαλιού και σπαραγγιού, σούπες πουρέ και ντομάτας.

Κατά συρροή δολοφόνος

Η μέθοδος της Αμερικανίδας ψευτογιατρού αποδείχθηκε όχι απλώς επιβλαβής για την υγεία, αλλά και εγκληματική, οδηγώντας δεκάδες ανθρώπους στο θάνατο.

Το πρώτο θύμα της Χάζαρντ ήταν η Νταίζη Μάουντ Χάγκλαντ, μια 38χρονη Νορβηγίδα μετανάστρια. Πέθανε ύστερα από νηστεία 50 ημερών.

Η νεκροψία έδειξε ότι η Χάγκλαντ έπασχε από καρκίνο τελικού σταδίου στο στομάχι, αλλά η ασιτία αναγνωρίστηκε ως πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας.

Το 1910, ο 24χρονος Κόμης Έντουαρντ Έρντμαν αναζητούσε ένα γιατρό που θα μπορούσε να τον απαλλάξει από τη δυσπεψία που τον ταλαιπωρούσε.

Επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένος από κανέναν, στράφηκε στη Χάζαρντ, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι η νηστεία της ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν.

Η θεραπεία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου. Στις 28 Μαρτίου, ο Έρντμαν εξέπνευσε στο νοσοκομείο του Σιάτλ. Στο ημερολόγιό του, κατέγραψε όχι μόνο τις ελάχιστες ποσότητες φαγητού που κατανάλωνε, αλλά και τα συμπτώματα από την παρατεταμένη νηστεία: πονοκέφαλοι, πόνοι στα πλευρά και ζαλάδες.

Το 1911, ο Λιούις Έμερσον Ρέιντερ, βουλευτής στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ακολούθησε τη μέθοδο της Χάζαρντ για να ανακουφιστεί από πόνους στο στομάχι.

Επιθεωρητές υγείας προσπάθησαν μάταια να του αλλάξουν γνώμη. Μετά από ένα μήνα νηστείας και έχοντας φτάσει να ζυγίζει λιγότερο από 50 κιλά, o Ρέιντερ πέθανε σε ηλικία 46 ετών.

Η οικονομική αφαίμαξη

Η Χάζαρντ εκμεταλλευόταν την κατάσταση στην οποία έφερνε τους ανθρώπους προκειμένου να βγάλει χρήματα. Μονό τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς της ήταν πλούσιοι.

Έναν Βρετανό ονόματι Τζον Φλαξ κατάφερε να τον πείσει να της εκχωρήσει τα περιουσιακά του στοιχεία ενώ ακολουθούσε τη νηστεία της. Όταν ο Φλαξ πέθανε, είχε μόλις 70 δολάρια στο όνομά του.

hazzard_in_her_house

Η Χάζαρντ έξω από το σπίτι της στην Ολάλα της Ουάσινγκτον – Πηγή εικόνας: Youtube

Οι αδερφές Γουίλιαμσον

Τα “κατορθώματα” της Χάζαρντ βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και του τοπικού Τύπου. Όμως, αρκετοί συνέχιζαν να περνούν το κατώφλι του ιατρείου της, θεωρώντας τις θεωρίες της λογικές και τη μέθοδό της αποτελεσματική.

Η Κλαιρ και η Ντοροθέα Γουίλιαμσον, δύο ευκατάστατες Βρετανίδες με σοβαρή υποχονδρίαση και ενδιαφέρον για την εναλλακτική ιατρική, διάβασαν για το βιβλίο και τη μέθοδο της Χάζαρντ σε μια διαφήμιση στην εφημερίδα.

Πείστηκαν αμέσως και έσπευσαν να τη συναντήσουν. Γνωρίζοντας την αποδοκιμασία της οικογένειας και των φίλων τους, κράτησαν την επίσκεψή τους κρυφή.

Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν ότι η πραγματικότητα απείχε πολύ από αυτό που φαντάζονταν. Υπέφεραν από τις εξαντλητικές δίαιτες και τους πολύωρους υποκλυσμούς της Χάζαρντ.

H ψευτογιατρός άρχισε να κάνει έρευνες για την αξία της περιουσίας των δύο γυναικών. Προσφέρθηκε να κρατήσει τα τιμαλφή και τους τίτλους των ακινήτων τους.

Όπως αποκαλύφθηκε μετά, η Κλαιρ Γουίλιαμσον εκχώρησε την περιουσία της στη Χάζαρντ και η Ντοροθέα την όρισε κηδεμόνα της.

Η Κλαιρ πέθανε αφού έφτασε να ζυγίζει λιγότερο από 25 κιλά! Η Ντοροθέα ήταν επίσης σκελετωμένη, αλλά, τελικά, έζησε χάρη στη βοήθεια μιας παλιάς γκουβερνάντας και ενός θείου της, οι οποίοι την απελευθέρωσαν έναντι 1.000 δολαρίων.

hazzard_newspaper

Η περίπτωση των αδερφών Γουίλιαμσον και της μεταχείρισης που έτυχαν από τη Λίντα Χάζαρντ απασχόλησαν έντονα τον Τύπο – Πηγή εικόνας: Youtube

Καταδικάστηκε, απελευθερώθηκε και, στο τέλος, πέθανε από την ίδια της τη …θεραπεία

Η δολοφονία της Κλαιρ Γουίλιαμσον δεν πέρασε απαρατήρητη. Προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και, τον Αύγουστο του 1911, η Χάζαρντ συνελήφθη.

Υπολογίζεται ότι 15 με 40 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της. Η ίδια αρνήθηκε κάθε κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι των ασθενών οφείλονταν σε προϋπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα κι όχι στη νηστεία.

Κατά την ίδια τη Χάζαρντ, η νηστεία δεν μείωνε αλλά παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των ατόμων. Σε κείμενό της στον Τύπο έγραφε:

Όταν ένας γιατρός χορηγεί ένα φάρμακο και ο ασθενής του πεθαίνει σε είκοσι λεπτά, δεν λέγεται τίποτα, αλλά όταν πεθαίνει ένας από αυτούς που βρίσκονται υπό τη φροντίδα μου, ξεσπά σάλος. Οι τακτικοί γιατροί με μισούν επειδή έχω μια νέα μέθοδο. Αποστρέφονται οτιδήποτε καινούργιο”.

Παρά τις επίμονες αρνήσεις της, ήταν σαφές στους ενόρκους ότι η Χάζαρντ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία κατά συρροή δολοφόνος. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι είχε τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στα θύματά της.

Τον Ιανουάριο του 1912, ξεκίνησε η δίκη της και, ένα μήνα αργότερα, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια καταναγκαστικών έργων για ανθρωποκτονία.

Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 1915, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και, μάλιστα, το 1916, έλαβε χάρη από τον κυβερνήτη της Ουάσινγκτον, Έρνεστ Λίστερ.

Αφού μετακόμισε για ένα διάστημα στη Νέα Ζηλανδία, εξέδωσε ένα ακόμη βιβλίο και κέρδισε πολλά χρήματα, επέστρεψε το 1920 στην Ολάλα. Επειδή δεν είχε πλέον άδεια να ασκεί το επάγγελμα της ιατρικής, άνοιξε ένα γραφείο που το ονόμασε “Σχολή Υγείας”.

Η Λίντα Χάζαρντ συνέχισε να έχει μειωμένη αλλά σταθερή πελατεία μέχρι το 1935, όταν η σχολή κάηκε ολοσχερώς. Τον Ιούνιο του 1938, αρρώστησε βαριά. Προσπάθησε να γιατρέψει τον εαυτό της μέσα από πολυήμερη νηστεία, αλλά, στις 25 ημέρες, πέθανε, σε ηλικία 70 ετών.

The Dark & Sinister Case of Linda Hazzard | The Starvation Doctor

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr