8 Ιουλίου 1982. Στο γήπεδο “Πιτς Χουάν” στη Σεβίλλη αναμετρώνται για ένα εισιτήριο στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ η Γαλλία του Πλατινί με τη Δ. Γερμανία του Ρουμενίγκε.
Ο αγώνας που θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου επισκιάστηκε από μια σχεδόν δολοφονική ενέργεια του τερματοφύλακα των Γερμανών, Χάραλντ Σουμάχερ πάνω στον αμυντικό Πατρίκ Μπατιστόν, που ήταν σε εμφανή θέση για γκολ.
Ο Γάλλος έπεσε αναίσθητος στο χορτάρι με τον Σουμάχερ να περιμένει απλώς να συνεχιστεί ο αγώνας.
Το σκληρό παιχνίδι του τερματοφύλακα ήταν η αιτία να δημιουργηθεί εχθρικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, που πήγαινε πίσω στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και χρειάστηκε κοινή δήλωση των Κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Δ. Γερμανίας, ώστε να ηρεμήσουν τα “πνεύματα”.
Το σκληρότερο φάουλ στην ιστορία του Μουντιάλ
Οι δύο ευρωπαϊκές ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στα ημιτελικά του θεσμού εξαιτίας του καλού, αλλά “διαφορετικού” ποδοσφαίρου που έπαιζε η καθεμία.
Οι Γάλλοι του 1982 ονομάστηκαν “Βραζιλιάνοι της Ευρώπης”, καθώς έδωσαν ένα αέρα φινέτσας στη διοργάνωση με την εξαιρετική τεχνική τους.
Οι Γερμανοί εντυπωσίασαν για τη μαχητικότητά τους σε κάθε φάση, αλλά και για τη νοοτροπία τους να μην παρατήσουν κανένα παιχνίδι μέχρι τη λήξη του.
Στον ημιτελικό ωστόσο, η τραχύτητα των Γερμανών ξεπέρασε τους “αέρινους” Γάλλους.
Στο ημίχρονο οι ομάδες ήταν ισόπαλες.
Αυτό ίσως να άλλαζε περίπου δέκα λεπτά αργότερα, όταν ο Πλατινί είδε ένα κενό στην άμυνα των “πάντσερ” και με μια σέντρα – διαβήτη 30 μέτρων, έδωσε σχεδόν έτοιμο γκολ στον αμυντικό Πατρίκ Μπατιστόν.
Ο Γάλλος κοντρόλαρε την μπάλα και σούταρε.
Την ίδια στιγμή όμως, ο Σουμάχερ, καταλαβαίνοντας ότι δεν είχε χρόνο να πάρει σωστή θέση για να αποκρούσει το σουτ, ξεχύθηκε στη μεγάλη περιοχή, προσπέρασε την μπάλα και έπεσε με τον γοφό του στο πρόσωπο του Μπατιστόν.
Το γήπεδο “πάγωσε”.
Ο Μπατιστόν από τη βίαιη σύγκρουση έπεσε στο έδαφος.
Η γροθιά του αιωρήθηκε για λίγα δεύτερα στον αέρα και έπειτα έχασε τις αισθήσεις του.
Οι συμπαίχτες του έτρεξαν κοντά του με τον Πλατινί να του κρατά το χέρι.
“Νόμιζα ότι ήταν νεκρός. Δεν κουνιόταν και ήταν πολύ χλωμός”, δήλωσε ο Γάλλος χρόνια αργότερα.
Ο Μπατιστόν βγήκε με φορείο έξω από τον αγωνιστικό χώρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μάσκα οξυγόνου.
Τραγικός απολογισμός: Τρία χαμένα δόντια, σπασμένα πλευρά και τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη.
Στα έξι λεπτά που διακόπηκε ο αγώνας, ο Σουμάχερ περίμενε εκνευρισμένος, μασουλώντας τσίχλα, να σφυρίξει ο διαιτητής εκ νέου την έναρξη του ματς.
Ο Ολλανδός ρέφερι, Τσαρλς Κόβερ, όχι μόνο δεν τιμώρησε με κόκκινη κάρτα τον Σουμάχερ, αλλά υπέδειξε άουτ και ζήτησε τη συνέχεια του αγώνα.
Οι Γάλλοι τελικά έχασαν στη διαδικασία των πέναλτι, ωστόσο όλοι θυμούνται εκείνον τον αγώνα για το σκληρό φάουλ του Σουμάχερ, αλλά και για τα γιουχαΐσματα των οπαδών της “τρικολόρ” στον “χασάπη της Σεβίλλης”.
“Ακόμη έχω συχνούς πονοκεφάλους, αλλά δεν μπορώ παρά να τον συγχωρέσω”
Ο Μπατιστόν πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα από το νοσοκομείο.
Όταν ενημέρωσαν τον Σουμάχερ για το “χάσιμο” των δοντιών του Γάλλου, απάντησε ότι θα πλήρωνε ο ίδιος για τις θήκες του Μπατιστόν. Φυσικά η στάση του θεωρήθηκε προκλητική.
Το κλίμα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων ήταν πλέον εχθρικό.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ έδωσε με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν κοινό δελτίο Τύπου, για να καταλαγιάσει η κατάσταση.
Όσο για τον Μπατιστόν; Δύο χρόνια αργότερα, όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, αρκέστηκε στο να ρίξει μια “βολίδα” καταπάνω στον Σουμάχερ.
Για τον τραυματισμό του αργότερα δήλωσε πως “ακόμη και σήμερα έχω συχνούς πονοκεφάλους. Είχα παρατηρήσει την επιθετική συμπεριφορά του Σουμάχερ πριν μπω αλλαγή στον αγώνα και το είχα συζητήσει με τους υπόλοιπους συμπαίχτες μου. Δεν ήταν προσχεδιασμένο, ωστόσο. Μπορεί να ένιωσε ενοχές μετά την ενέργεια του, κανείς δεν ξέρει. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο Σουμάχερ ήταν κάποιος που ήθελε να κερδίσει με κάθε κόστος”.
Λίγε μέρες μετά τον ημιτελικό της Σεβίλλης, ο Μπατιστόν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από συγγενή του Σουμάχερ που τον ενημέρωνε ότι ο τερματοφύλακας και η οικογένειά του δέχονταν απειλές. Ο Γάλλος συναντήθηκε με τον Γερμανό και όλο το περιστατικό θεωρήθηκε ότι έληξε.
“Ήταν ένα γεγονός που δεν τραυμάτισε μόνο εμένα. Στοίχειωσε και εκείνον”.
Ο Σουμάχερ, δεν επισκέφτηκε τον Μπατιστόν όσο εκείνος νοσηλευόταν ούτε απολογήθηκε.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, ζήτησε δημόσια συγγνώμη.
“Ήταν δειλία. Η πρώτη στιγμή στη ζωή μου, που ήμουν δειλός. Λυπάμαι που η αποστολή της εθνικής Γερμανίας κι εγώ ο ίδιος δεν πήγαμε στο νοσοκομείο να μάθουμε τα νέα για τον Πατρίκ Μπατιστόν. Μέσα μου, φοβήθηκα ότι ο Μπατιστόν μπορεί να είχε τραυματιστεί σοβαρά, ίσως και να βρισκόταν σε κώμα. Δεν είχα αισθανθεί ποτέ ξανά τόσο άσχημα. Μετά το συμβάν υπήρχε πολύ αντι-γερμανικό πνεύμα. Ένιωθα ότι επρόκειτο για πόλεμο”.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε. Ο «σούπερ σταρ» της Γερμανίας, που έπαιξε και έχασε δύο τελικούς Μουντιάλ
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η φωτιά και το παράνομο εμπόρευμα πίσω από τους 57 νεκρούς
- DeepSeek. Τι είναι το φτηνό κινεζικό chatbot AI που φέρνει αναταράξεις στην τεχνητή νοημοσύνη
- Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στο Μίμη Δομάζο. «Αθάνατος ο Στρατηγός του Παναθηναϊκού»
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr