Η “δίκη” της Χούντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα βασανιστήρια και τις εξορίες. Το πολιτικό και ανθρωπιστικό θρίλερ που συγκλόνισε τον κόσμο. Νέα εκπομπή

Η “δίκη” της Χούντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα βασανιστήρια και τις εξορίες. Το πολιτικό και ανθρωπιστικό θρίλερ που συγκλόνισε τον κόσμο. Νέα εκπομπή
Τη “δίκη” της χούντας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσιάζει η “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1967, έξι μήνες μετά από την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από το απριλιανό στρατιωτικό καθεστώς, τα Σκανδιναβικά κράτη – η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία – κατήγγειλαν την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη “δίκη” της χούντας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσιάζει η “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.

Η προσφυγή των σκανδιναβικών χωρών – και της Ολλανδίας μια εβδομάδα αργότερα- έμεινε γνωστή ως “Ελληνική Υπόθεση” και κλόνισε τη χούντα των Συνταγματαρχών, γιατί αποκάλυπτε σκληρά βασανιστήρια και μαζικούς εκτοπισμούς πολιτών χωρίς δίκη.

Η έρευνα της εκπομπής εστιάζει στα γεγονότα της 21ης Απριλίου όταν η δικτατορία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις πολιτικών, αλλά και πολιτών που είχαν “φάκελο”. Καταγράφει μέσα από μαρτυρίες πως άνοιξε ο κύκλος βίας στην Ασφάλεια και αναβίωσε η σκληρή εξορία της Γυάρου.

Η “Μηχανή του Χρόνου” παρουσιάζει την ιστορία πίσω από τις αεροφωτογραφίες του γερμανού ρεπόρτερ Φρεντ Ιρτ που πέταξε με μικρό αεροπλάνο πάνω από τη Γυάρο και έκανε γνωστό στην Ευρώπη το άγνωστο νησί των πολιτικών εξορίστων.

Η Ρηνιώ Παπατσαρούχα – Μίσσιου ήταν μια από τις γυναίκες της φωτογραφίας και περιγράφει τις συνθήκες του εκτοπισμού, αλλά και την αντίδραση του Παττακού όταν αναγκάστηκε να επισκεφτεί το νησί για να αμβλύνει τις εντυπώσεις

Η Ρηνιώ Παπατσαρούχα – Μίσσιου ήταν μια από τις γυναίκες της φωτογραφίας και περιγράφει τις συνθήκες του εκτοπισμού, αλλά και την αντίδραση του Παττακού όταν αναγκάστηκε να επισκεφτεί το νησί για να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Ο πραξικοπηματίας σε όλη του τη ζωή έλεγε ότι η Γυάρος δεν ήταν κολαστήριο, αλλά τόπος αναψυχής για τους κρατούμενους.

Η έρευνα φωτίζει τις ενέργειες της ελληνικής αντίστασης στο εξωτερικό για να ενημερώσουν την δημοκρατική Ευρώπη. Στην εκπομπή μιλά ο Μπάμπης Καλαντζής που κίνησε τα νήματα στη Σουηδία, ώστε τα Σκανδιναβικά κράτη να λάβουν πρωτοβουλία και να καταγγείλουν τη Χούντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η έρευνα φωτίζει τις ενέργειες της ελληνικής αντίστασης στο εξωτερικό για να ενημερώσουν την δημοκρατική Ευρώπη. Στην εκπομπή μιλά ο Μπάμπης Καλαντζής που κίνησε τα νήματα στη Σουηδία, ώστε τα Σκανδιναβικά κράτη να λάβουν πρωτοβουλία και να καταγγείλουν τη Χούντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο ένας εκ δύο δικηγόρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επισκέφτηκε την Ελλάδα το 1968, Τζέιμς Μπέκετ, μιλά στη “Μηχανή του Χρόνου” και αναφέρει την πρώτη έκθεση που συνέταξε για τα βασανιστήρια στην Ελλάδα. Μαζί με τις προσπάθειες του Ολλανδού εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαξ Βαν ντερ Στουλ, και του κορυφαίου Νορβηγού πολιτικού, Γενς Έβενσεν, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα σε δίκη.

Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρέθηκε η Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας 18, όπου δεκάδες κρατούμενοι βασανίστηκαν σκληρά και απάνθρωπα στην εφιαλτική ταράτσα, όπου εφάρμοζαν το μεσαιωνικό βασανιστήριο της φάλαγγας. Η Νατάσα Μερτίκα περιγράφει στον Χρίστο Βασιλόπουλο τον άγριο ξυλοδαρμό της από τους βασανιστές Μάλλιο και Μπάμπαλη. Χτυπήθηκε ανελέητα ενώ ήταν τριών μηνών έγκυος και απέβαλε. Από τότε δεν μπόρεσε να αποκτήσει παιδιά.

Η Νατάσα Μερτίκα περιγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό της από τους βασανιστές Μάλλιο και Μπάμπαλη. Χτυπήθηκε ανελέητα ενώ ήταν τριών μηνών έγκυος και απέβαλε. Από τότε δεν μπόρεσε να αποκτήσει παιδιά.

Μια από τις υποθέσεις κακοποίησης που στοίχισαν στην Χούντα ήταν αυτή του Γεράσιμου Νοταρά που οδηγήθηκε στο καταδρομικό «Έλλη» και βασανίστηκε με ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ. Όπως ο ίδιος καταθέτει στην εκπομπή, η εξαφάνισή του για ένα μήνα προκάλεσε διεθνή κινητοποίηση και έληξε χάρη σε έναν ναύτη – φρουρό που επικοινώνησε με την οικογένειά του.

Η “Μηχανή του Χρόνου” καταγράφει την αγωνιώδη επιχείρηση φυγάδευσης των βασανισθέντων στο εξωτερικό για να παραστούν στο Στρασβούργο ως μάρτυρες στη δίκη κατά της χούντας. Το επικίνδυνο σχέδιο εκτέλεσαν ο Τζέιμς και η Μαρία Μπέκετ, αλλά και η γιατρός Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος του νομπελίστα εφευρέτη της πενικιλίνης.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ηλεκτροσόκ, φάλαγγα, απειλές ότι θα τιμωρήσουν την οικογένειά του. Ο Περικλής Κοροβέσης περιγράφει πως τον βασάνισαν στη χούντα. Συγκινητική η στάση του για τον συναγωνιστή του που τον μαρτύρησε στην Ασφάλεια (βίντεο)

Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρέθηκε η Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας 18, όπου δεκάδες κρατούμενοι βασανίστηκαν σκληρά και απάνθρωπα στην εφιαλτική ταράτσα, όπου εφάρμοζαν το μεσαιωνικό βασανιστήριο της φάλαγγας.

Οι μοναδικές μαρτυρίες του Περικλή Κοροβέση και της Κίττυς Αρσένη συμπληρώνουν το εφιαλτικό παζλ των αγωνιστών που κατάφεραν να φτάσουν κρυφά στο Στρασβούργο  και να καταγγείλουν τους βασανιστές τους.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1969, λίγες ώρες πριν από την επίσημη καταδίκη της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Χούντας, Παναγιώτης Πιπινέλης, με έναν θεατρικό ελιγμό κατήγγειλε τους ευρωπαίους κατηγόρους και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η “Ελληνική Υπόθεση” αποτελεί μέχρι σήμερα μία μοναδική υπόθεση και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του διεθνούς δικαίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δείτε το τρέιλερ:

Η "δίκη" της Χούντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα βασανιστήρια και τις εξορίες

Στην εκπομπή μιλούν:

Νατάσα Μερτίκα -Βασανίστηκε επί Δικτατορίας και κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης

James Becket – Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Χαράλαμπος Καλαντζής – Μέλος του Αντιδικτατορικού Κινήματος στη Σουηδία

Γεράσιμος Νοταράς – Βασανίστηκε επί Δικτατορίας – Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης

Ρηνιώ Παπατσαρούχα Μίσσιου – Πολιτική κρατούμενη που εξορίστηκε στη Γυάρο

Παύλος Κλαυδιανός – Δημοσιογράφος, Βασανίστηκε επί Δικτατορίας

Βαγγέλης Καραμανωλάκης– Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λυδία Καρρά – Σκηνοθέτης. Το 1967 ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Observer»

Mogens Pelt – Καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας, Διευθυντής στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα

Stella Ronner-Grubačić – Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα

Στέλιος Περράκης – Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου,  Κοσμήτορας στη Νομική Σχολή Νεάπολης ΠΑΦ

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Χοροπηδάγανε απάνω μου, πατούσαν στο στομάχι, μου σφίγγανε τον λαιμό, μου ανάβανε σπίρτα να μου κάψουνε τα μάτια». Η μαρτυρία της ηρωικής Κίττυς Αρσένη, αδελφής του Γεράσιμου, για τα βασανιστήρια της χούντας 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr