Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης, Γιαννούλης Χαλεπάς, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της νεοελληνικής τέχνης. Το έργο του μνημονεύεται και συγκινεί μέχρι και σήμερα ενώ ερευνητές και ιστορικοί τέχνης ακόμα ανακαλύπτουν τις ιδιαίτερες τεχνικές του.
Μία από τις πιο ξεχωριστές και περίεργες τεχνικές του ήταν η “απόκρυψη”, κατά την οποία ο γλύπτης τοποθετούσε, “κρύβοντας” κάποια παλαιότερα γλυπτά του μέσα σε μεταγενέστερα.
Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι το γλυπτό “Εκατόγχειρ”, το οποίο έσπασε στον σεισμό της Αθήνας, το 1981, και φανέρωσε στο εσωτερικό του ένα άλλο κεφαλάκι.
Ο “Εκατόγχειρ” δεν ήταν η μοναδική απόδειξη της “απόκρυψης” του Χαλεπά. Ο τεχνίτης του Αρχαιολογικού Μουσείου που έκχυσε στον γύψο το εντυπωσιακό έργο “Παραμύθι της Πεντάμορφης ΙΙ”, δήλωσε ότι βρήκε μέσα στον πηλό, ξεραμένα κομμάτια από σπασμένα κεφάλια, χέρια και πόδια.
Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό πως εμπνεύστηκε ο κορυφαίος Έλληνας γλύπτης τη συγκεκριμένη τεχνική. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην πιθανή έλλειψη πηλού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ερμηνεύει ικανοποιητικά την έμπνευσή του.
Αντιθέτως, ιστορικοί και μελετητές του έργου του τείνουν στο ότι η “απόκρυψη” φανερώνει μια διάθεση του Γιαννούλη Χαλεπά να προστατεύσει τα γλυπτά του από παρέμβαση τρίτων.
“Δεν θέλει να χαθούν, καθώς γι’ αυτόν είναι ιδιαίτερα αγαπητά”.
Η φωτογραφία-ντοκουμέντο, στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος να μεταφέρει προσεκτικά στην αγκαλιά του τον Εκατόγχειρα στον κήπο της Στρούζας, στην Τήνο, το 1920, αποπνέει αυτή την ιδιαίτερη σχέση του με το έργο.
Ποιοι ήταν οι Εκατόγχειρες
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Εκατόγχειρες ήταν τρία τερατόμορφα παιδιά του Ουρανού και της Γαίας, ο Κότας, ο Βριάρεως και ο Γύγης, οι οποίοι απέκτησαν τη συγκεκριμένη επωνυμία, επειδή είχαν γιγάντιο σώμα, εκατό χέρια και 50 κεφάλια.
Χάρη στη συμβολή τους, ο Δίας νίκησε τους Τιτάνες στην περίφημη Τιτανομαχία. Μετά τη νίκη του, οι Εκατόγχειρες επέστρεψαν στα έγκατα της γης και ανέλαβαν τη φύλαξη των ηττημένων.
Aντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο “Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νεωτεριστής” του ιστορικού τέχνης, Γιάννη Μπόλη και από την μεγάλη έκθεση “ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ” προς τιμήν του Έλληνα γλύπτη, που διεξάγεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ