Η λίμνη Βουλιαγμένης αποτελεί έναν κρυμμένο θησαυρό της Αττικής, μόλις 21 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.
Η ιστορία της είναι πλούσια κι ενδιαφέρουσα. Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια, όταν τμήμα της οροφής ενός μεγάλου υπόγειου σπηλαίου “βούλιαξε” λόγω της διάβρωσης και των τεκτονικών κινήσεων.
Στο πέρασμα των χρόνων, πολλοί επιστήμονες, διαφόρων ειδικοτήτων, εξερεύνησαν τη λίμνη της Βουλιαγμένης. Ανακάλυψαν ένα σπήλαιο, που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 3.123 μέτρων. Το τέλος του δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.
Συνολικά οκτώ δύτες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σπήλαιο και όλοι τους πέθαναν κατά τη διάρκεια καταδύσεων. Ένας θρύλος θέλει μια νεράιδα να κατοικεί στον βυθό και να παγιδεύει νεαρούς άντρες.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι οκτώ απώλειες συνέβησαν λόγω έλλειψης εμπειρίας ή ελλιπούς εξοπλισμού. Από το 1995, οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο σπήλαιο για λόγους ασφαλείας.
Η λίμνη Βουλιαγμένης διαθέτει συνολικά 14 φυσικές υπόγειες σήραγγες. Η μία από αυτές είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Η σήραγγα έχει μήκος 800 μέτρα και βάθος 80 μέτρα.
Η εξερεύνηση της είναι δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς έχει διαδρόμους που σχηματίζουν λαβύρινθο μήκους 4,3 χιλιομέτρων.
Δείτε τη λίμνη Βουλιαγμένης από ψηλά μέσα από τα εντυπωσιακά πλάνα του συνεργάτη μας, n.p. production:
Η βιοποικιλότητα και τα νερά της λίμνης
Η λίμνη Βουλιαγμένης δεν έχει μόνο ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά αποτελεί και μέρος με μεγάλη περιβαλλοντική αξία.
Τη δεκαετία του 1980, ανακαλύφθηκε ένα είδος θαλάσσιας ανεμώνης, το οποίο ζει αποκλειστικά στη λίμνη της Βουλιαγμένης: το Paranemonia vouliagmeniensis. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθυσμού του ενδημικού αυτού είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ένα είδος ψαριού, που ονομάζεται Garra Rufa, και δύο είδη μαλάκιων έχουν εντοπιστεί, επίσης. Τα δύο τελευταία είδη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία των νερών της λίμνης, διότι, σε ημερήσια βάση, το καθένα φιλτράρει 1-3 λίτρα νερού, καθαρίζοντάς το από μικρόβια και οργανικές ενώσεις.
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης και είναι ενταγμένη ως προστατευόμενη τοποθεσία στο δίκτυο Natura 2000.
Τα νερά της λίμνης έχουν ιαματικές ιδιότητες και η θερμοκρασία τους είναι σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μεταξύ 22 και 29 βαθμών Κελσίου.
Η λίμνη τροφοδοτείται με γλυκό νερό από μια πηγή που βρίσκεται σε βάθος 17 μ.. Το γλυκό νερό που αναβλύζει από την πηγή είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για τον υφάλμυρο χαρακτήρα της λίμνης.
H λίμνη Βουλιαγμένης αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν στιγμές δροσιάς εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής. Το 2018, το περιοδικό Forbes την κατέταξε στη θέση 2 ανάμεσα σε 10 ελληνικούς καλοκαιρινούς προορισμούς.
Ωστόσο, η αυξημένη επισκεψιμότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη λίμνη. Σύμφωνα με τον Χαρίτωνα Χιντήρογλου, καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, “η λίμνη την περίοδο του καλοκαιριού δέχεται πάνω από χίλιους κολυμβητές ημερησίως.
Με άλλα λόγια, σε ημερήσια βάση το καθένα από τα άτομα αυτά καταλαμβάνουν 3,5 με 4 τ.μ. της επιφάνειας της λίμνης. Αναρωτήθηκε όμως ποτέ κανείς αν το περιβάλλον της λίμνης μπορεί να επιδέχεται τέτοια φόρτιση ανθρωπογενούς όχλησης;“.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: n.p. production
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας. «Εις το επανιδείν Γίγαντά μου», το συγκινητικό αντίο της συζύγου του
- Έρευνα από την ΕΕ για το TikTok με αφορμή τις εκλογές στη Ρουμανία. Τι απαντά η πλατφόρμα
- Μπαμπης Κωστούλας. Ενδιαφέρονται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης
- Νέο έργο του Banksy στο instagram. H συγκλονιστική απεικόνιση μητέρας και παιδιού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ