Όταν μπήκε στα πρώτα σπίτια την κοιτούσαν με περιέργεια. Δεν ήξεραν που χρησιμεύει, ούτε πως να την μεταχειριστούν. Ήταν ογκώδης με μεγάλα κουμπιά και έπαιζε ασπρόμαυρες εικόνες.
Γρήγορα έγινε η πιο δημοφιλής συσκευή και το κύριο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο. Η τηλεόραση ήταν η πιο ανατρεπτική εφεύρεση που άλλαξε ή επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων όπου υπάρχει ηλεκτρικό.
Ο εφευρέτης της τηλεόρασης ήταν μόλις 14 ετών όταν την ανακάλυψε
O Philo Farnsworth ήταν μόλις 14 χρονών, μαθητής γυμνασίου, όταν επινόησε ότι μια δέσμη ηλεκτρονίων θα μπορούσε να σαρώσει εικόνες μπρος – πίσω και να τις διαβιβάσει σε απομακρυσμένες οθόνες.
Γεννήθηκε σε μια ξύλινη καλύβα και ανατράφηκε για να εργαστεί σκληρά στα χωράφια.
Παρ’ όλα αυτά, ο νεαρός Farnsworth ήταν γοητευμένος από τη θεωρία της ηλεκτρονικής και έπεισε τον καθηγητή του στις επιστήμες, Justin Tolman, να τον αφήσει να παρακολουθήσει ένα μάθημα ηλεκτρονικών ανωτέρου επιπέδου. Ο καθηγητής του σκέφτηκε πως η εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας του Farnsworth ήταν η σαφέστερη που είχε ακούσει και ο μαθητής του ήταν μόλις 15 ετών όταν του την εξέθεσε!
Σε αυτή την ηλικία έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Brigham Young.
Όμως αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει ένα – δύο χρόνια αργότερα, όταν πέθανε ο πατέρας του. Ήταν ήδη πιο προχωρημένος στα ηλεκτρονικά από οποιονδήποτε άλλον στο Brigham Young και τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Στα 21 του, όταν ζούσε στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του, ο Philo Farnsworth συγκέντρωσε οικονομικούς υποστηρικτές για να βρει πως θα μπορούσε η εφεύρεσή του να λειτουργήσει. Ήταν σε θέση να το βρει και το ήξερε, όπως και ότι έπρεπε να φροντίσει για την κατοχύρωση των διαφόρων πτυχών της εφεύρεσης.
Η δικαστική σύγκρουση για την πατρότητα της εφεύρεσης
Δυστυχώς, ένας Ρώσος μετανάστης ονόματι Vladimir Zworykin, είχε την ίδια ιδέα, την ίδια στιγμή.
Έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1923 για το ίδιο είδος: των σωλήνων διαβίβασης ηλεκτρονικών δεδομένων.
Ο εργοδότης του, David Sarnoff στην RCA (Radio Corporation of America) δεν ήθελε να πληρώσει στον Farnsworth τα δικαιώματα για την εφεύρεση και τον πήγε κατ ‘ευθείαν στο δικαστήριο.
Αν και ο Zworykin είχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι το σχέδιό του θα οδηγούσε τελικά στην κατασκευή ενός λειτουργικού πομπού.
Αντιθέτως, ο παλιός δάσκαλος του Farnsworth, ο Justin Tolman κατέθεσε για λογαριασμό του ότι ο μαθητής του είχε κάνει την εφεύρεση την εποχή που σπούδαζε στο γυμνάσιο και ότι είχε στην κατοχή του ακόμα και τα σχέδιά του.
Η εταιρεία RCA ηττημένη στη δικαστική διαμάχη, άσκησε έφεση την οποία έχασε και πάλι. Τελικά συμφώνησε να καταβάλει στον Farnsworth τα δικαιώματα για την εφεύρεση.
Ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος ήρθε και η παραγωγή των τηλεοράσεων διεκόπη για να υποστηριχθούν οι πολεμικές προσπάθειες.
Μέχρι τότε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Farnsworth είχαν σχεδόν λήξει.
Η RCA άρπαξε την ευκαιρία, αφήνοντας τον Farnsworth στη μοίρα του και ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία που διαλαλούσε τους Sarnoff και Zworykin ως εφευρέτες της τηλεόρασης!
Η ζωή πήρε την κατηφόρα για τον φτωχό Farnsworth μετά από αυτό. Βυθίστηκε στην κατάθλιψη και το αλκοόλ, ενώ πέρασε πολύ χρόνο σε ψυχιατρικά νοσοκομεία με θεραπείες.
Ο άνθρωπος που έκανε τη μεγάλη εφεύρεση, δεν επέτρεψε να μπει η τηλεόραση στο σπίτι του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτήν που να αξίζει τον κόπο.
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο άσημος μηχανικός που το 1900 προφήτευσε ότι θα υπάρξει κινητή τηλεφωνία, τηλεόραση και delivery φαγητών σε πακέτο! Έγραψε όλες τις μελλοντικές εξελίξεις σε άρθρο σε γυναικείο περιοδικό…
Η ζωή του εφευρέτη της τηλεόρασης μέσα από το ντοκιμαντέρ “SMALL SCREEN…BIG DREAMS”
Με πληροφορίες από EN-GR (Ενημερωτικά Γράμματα)
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το πείραμα που απέδειξε ότι η επιθετική συμπεριφορά διαμορφώνεται από την οικογένεια, τους φίλους, τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο ακόμη και την τηλεόραση
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ