“Γεια σου Ελλάδα. Γεια σου Θεσσαλονίκη”. Φώναζε ο Μπόνο με σπαστά ελληνικά και ντυμένος με στολή μποξέρ, καθώς ανέβαινε στην τεράστια σκηνή που είχε κατασκευασθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το κοινό παραληρούσε. Περισσότεροι από 50 χιλιάδες θεατές τραγουδούσαν, σήκωναν τα χέρια ψηλά και χόρευαν στους ρυθμούς των U2, που είχαν έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το φτηνό εισιτήριο και η απεργία των τελωνειακών
Η συναυλία έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1997 και θεωρήθηκε μια από τις πολυπληθέστερες που έγιναν ποτέ στη χώρα. Το 1997 ήταν η χρονιά της Θεσσαλονίκης. Είχε αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είχαν διοργανωθεί τότε, ήρθαν και οι U2. Γι’ αυτό και η τιμή του εισιτηρίου ανερχόταν στις 4.000 δρχ, δηλαδή περίπου 12 ευρώ. Για τα δεδομένα της εποχής και της μπαντας ήταν ένα ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο.
Φανατικοί θαυμαστές από κάθε γωνία της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Τα ξενοδοχεία είχαν γεμίσει. Αλλά δεν τους ένοιαζε να βρουν ένα δωμάτιο να κοιμηθούν. Το μόνο που ήθελαν ήταν να ακούσουν από κοντά το θρυλικό συγκρότημα της ροκ από την Ιρλανδία, έστω και αν χρειαζόταν να πάνε αυθημερόν.
Κάποιοι όμως, δεν στάθηκαν τυχεροί. Λίγες ώρες πριν από τη συναυλία, ξέσπασε απεργία των τελωνειακών. Οι νταλίκες με τον εξοπλισμό της συναυλίας από το Σεράγιεβο, που ήταν ο προηγούμενος σταθμός του συγκροτήματος, είχαν κολλήσει στα σύνορα.
Μαζί τους και εκατοντάδες θαυμαστές από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, οι οποίοι ταξίδευαν για να δουν τους U2 από κοντά. Μετά από πολύωρες προσπάθειες, οι νταλίκες πέρασαν. Πολλοί θαυμαστές όμως, έμειναν με το εισιτήριο στο χέρι.
Για όσους δεν είχαν προλάβει να αγοράσουν εισιτήριο, οι διοργανωτές είχαν προνοήσει να βάλουν γιγαντοοθόνες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, στον Λευκό Πύργο, στον Εύοσμο και στην Καλαμαριά. Οι ταράτσες γύρω από το λιμάνι είχαν κατακλυστεί με κόσμο που βρήκε αυτόν τον τρόπο για να απολαύσει το θέαμα. Η έλευσή τους στη χώρα είχε μετατραπεί σε ένα υπαίθριο πανηγύρι. Οι δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι.
Ο απίστευτος εξοπλισμός
Η συναυλία τους ήταν υπερπαραγωγή και έφεραν στην Ελλάδα εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Χρησιμοποίησαν 35 χλμ καλώδια, 120 κάμερες, 100 προβολείς, 30 προβολείς γηπέδου, 74 ηχεία και 6 κονσόλες.
Η σκηνή ξεπερνούσε τα 700 τ.μ και τα 20 μέτρα ύψος.
Πάνω της είχαν τοποθετηθεί μια τεράστια «χρυσή αψίδα» ύψους 100 μέτρων σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, ένα λεμόνι-καθρέφτης ύψους 35 μέτρων και μία γυαλιστερή ελιά ύψους 12 μέτρων, περασμένη σε τεράστια οδοντογλυφίδα.
Πίσω από τη σκηνή υπήρχε η μεγαλύτερη οθόνη βίντεο που είχε κατασκευαστεί μέχρι τότε, επιφάνειας 700 τετραγωνικών μέτρων και βάρους 65 τόνων.
Ο εξοπλισμός συνολικά ζύγιζε 1.200 τόνους και μεταφέρθηκε με 72 νταλίκες. Χρειάστηκαν περισσότερες από 36 ώρες για να στηθούν. Εργάστηκαν 240 τεχνικοί του συγκροτήματος και 200 Έλληνες.
Η μεγάλη στιγμή
Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τις κλειστές πόρτες από το πρωί. Έως τις τέσσερις το μεσημέρι που άνοιξαν οι πόρτες, η ουρά είχε γίνει τεράστια. Από τα μεγάφωνο ακούγονταν ηχογραφημένα τραγούδια του συγκροτήματος.
Το άνοιγμα της βραδιάς έκανε ο τραγουδιστής Νίκος Πορτοκάλογλου και το συγκρότημα Eco Tatoo.
Κανένας δεν γνώριζε πότε θα βγουν στην σκηνή οι U2. Όλοι περίμεναν τη μεγάλη στιγμή. Στις 21:20 ο Μπόνο βγήκε στη σκηνή με την στολή μποξέρ. Πίσω του ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος με επίσης φανταχτερές και κιτς στολές. Ήθελαν με αυτή τη συναυλία, όπως και με όλη την παγκόσμια περιοδεία τους που είχαν ονομάσει Popmart, να χλευάσουν την pop art αισθητική, τον υπερκαταναλωτισμό, την σπατάλη και τη χλιδή.
Τραγούδησαν κομμάτια από όλους τους δίσκους τους. Κάποια στιγμή ο Μπόνο κάλεσε στη σκηνή και χόρεψε με μια Θεσσαλονικιά το “With Or Without You”.
Έμειναν πάνω στην σκηνή δυο ώρες, όσο προβλεπόταν στο συμβόλαιο που τους εξασφάλισε 650 εκατομμύρια δραχμές.
Μετά τη συναυλία, οι U2 αναχώρησαν για την Κρήτη, όπου έκαναν για λίγες μέρες διακοπές.
Καθώς έφευγαν ο Μπόνο μίλησε στην ελληνική τηλεόραση για την καλύτερη βραδιά της ζωής του, αλλά και για την αγάπη του για το κοινό. “Ήταν ένα μεγάλο δώρο για μας. Όσο πιο πολλά δίναμε, τόσο περισσότερα παίρναμε πίσω. Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν είχαμε έρθει νωρίτερα εδώ, γιατί δεν είχαμε παίξει νωρίτερα. Το κοινό ήταν φανταστικό. Πολύ έξυπνο και γενναιόδωρο.”
Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για τη συναυλία των U2 και την θεαματική είσοδό τους στην σκηνή:
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: «Unfuck Greece». Ο Μπόνο τραγουδά για τη φτώχεια και προβάλλει το σύνθημα υπέρ της Ελλάδας στις συναυλίες των U2 σε Αμερική και Καναδά! (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr