Τον Απρίλιο του 1887, η 27χρονη Σουζάνα Σάλτερ έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία των ΗΠΑ. Η έκπληξη για την τοπική κοινότητα ήταν μεγάλη. Για την ίδια, όμως ήταν τεράστια, καθώς ποτέ δεν είχε θέσει υποψηφιότητα. Το όνομά της είχε μπει στους εκλογικούς καταλόγους από μία ομάδα ανδρών που ήθελαν να τη ρεζιλέψουν.
Το δικαίωμα ψήφου των γυναικών είχε κατακτηθεί τοπικά σε μερικές πόλεις της πολιτείας του Κάνσας στις αρχές του 1887. Μία από τις πόλεις αυτές ήταν και η Αργκόνια.
Η Σουζάνα Σάλτερ με το σύζυγό της, δικηγόρο στο επάγγελμα, είχαν μετακομίσει στην περιοχή το 1882. Σύντομα, η νεαρή κοπέλα άρχισε να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις της «Χριστιανικής Ένωσης Εγκράτειας Γυναικών», μίας οργάνωσης με διττό σκοπό: τη μάχη για τα γυναικεία δικαιώματα και την καθιέρωση της ποτοαπαγόρευσης.
Έτσι, όταν παραχωρήθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου εν μέσω προεκλογικής περιόδου το 1887, η Ένωση εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να προωθήσει έντονα το δεύτερο σκοπό της. Συγκάλεσαν συμβούλιο και εξέλεξαν μία λίστα από άνδρες που θα ήταν άξιοι να εκπροσωπήσουν την οργάνωση στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Βασικό κριτήριο επιλογής δεν ήταν οι πολιτικές ταμπέλες, αλλά η καταλληλότητά τους να αναλάβουν δημόσια αξιώματα.
Επειδή ο επικεφαλής του συμβουλίου απουσίαζε, η Σάλτερ προέδρευσε της συνάντησης.
Στο συμβούλιο παρευρέθηκε και μία ομάδα συντηρητικών που θεωρούσε ότι η πολιτική ήταν αποκλειστικά «ανδρική υπόθεση» και ενοχλούταν από την πρόθεση της γυναικείας οργάνωσης να εμπλακεί και πιθανόν να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Έκαναν ενστάσεις και επιχείρησαν να σαμποτάρουν τη συνάντηση, αλλά μάταια. Έτσι, μόλις ολοκληρώθηκε, εξοργισμένοι, συγκάλεσαν ένα δικό τους μυστικό συμβούλιο.
Περίπου είκοσι άτομα συναντήθηκαν στο πίσω μέρος ενός τοπικού εστιατορίου, με την πρόθεση να αποφασίσουν τι μέτρα θα λάμβαναν για να παραδειγματίσουν τις «αδίστακτες γυναίκες». Τότε, «έπεσε» στο τραπέζι η ιδέα να σαμποτάρουν το ψηφοδέλτιό τους. Εκμεταλλευόμενοι τις γνωριμίες τους, κατέθεσαν στο δήμο ένα ψηφοδέλτιο πανομοιότυπο με αυτό που είχε αποφασίσει νωρίτερα η Ένωση. Είχε μόνο μία μικρή διαφορά: στη θέση του υποψήφιου δημάρχου δεν υπήρχε το όνομα του προέδρου, αλλά αυτό της Σάλτερ. Επέλεξαν την 27χρονη διότι ήταν η μοναδική γυναίκα που πληρούσε τα κριτήρια για να θέσει υποψηφιότητα.
Απρόσμενος θρίαμβος
Οι «σαμποτέρ» πίστευαν ότι με το κόλπο αυτό θα ρεζίλευαν την οργάνωση. Περίμεναν ότι όλοι οι άντρες που είχαν πρόθεση να την υποστηρίξουν, δεν θα δέχονταν να δώσουν την ψήφο τους σε μία γυναίκα. Έτσι, οι μόνες ψήφοι που θα συγκέντρωνε θα ήταν των 20 γυναικών-μελών που ήταν δημότες της Αργκόνια.
Κανείς δεν είχε υποψιαστεί τίποτα μέχρι την ημέρα των εκλογών. Το φιάσκο έγινε αντιληπτό το πρωί της 4ης Απριλίου, όταν οι πρώτοι ψηφοφόροι έφτασαν στα εκλογικά κέντρα. Μόλις έμαθε τα νέα ο πρόεδρος του ρεπουμπλικανικού παραρτήματος στην περιοχή, έστειλε μία αντιπροσωπεία να βρει την κα Σάλτερ και να μάθει τις προθέσεις της. Πράγματι, οι αντιπρόσωποι πήγαν στο σπίτι της και εξήγησαν στην έκπληκτη γυναίκα τι είχε συμβεί. Εκείνη, παρά το αρχικό σοκ, τους ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που εκλεγόταν, ήταν διατεθειμένη να αναλάβει τα δημαρχικά της καθήκοντα.
Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε να ακούσει ο ρεπουμπλικανός.
“Εντάξει λοιπόν. Θα σε εκλέξουμε και θα μάθουμε σε αυτούς τους τύπους που το έστησαν ένα-δυο πράγματα», λέγεται ότι ήταν η απάντηση των αντιπροσώπων στην υποψήφια δήμαρχο.
Πράγματι, μέχρι το τέλος της ημέρας, σε όλη την πόλη στήθηκε μία αυτοσχέδια προεκλογική εκστρατεία της τελευταίας στιγμής που προωθούσε την υποψηφιότητα της Σάλτερ.
Η ίδια πήγε να ψηφίσει στις 4 το απόγευμα. Μάλιστα, δεν ψήφισε τον εαυτό της, καθώς τότε δε θεωρούταν πρέπον. Τελικά, η εκστρατεία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τα μέλη της Γυναικείας Ένωσης ψήφισαν μαζικά τη Σάλτερ και όταν τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν οι μόνοι. Η 27χρονη κέρδισε τα δύο τρίτα των ψήφων και εκλέχθηκε πανηγυρικά δήμαρχος.
Η εκλογή της δημιούργησε αίσθηση στον εθνικό αλλά και διεθνή τύπο, που στην πλειοψηφία του σχολίασε θετικά την Σουζάνα Σάλτερ. Στάθηκε μάλιστα ως αφορμή να ανοίξει μία ευρεία συζήτηση για το θέμα της ψήφου των γυναικών και το κατά πόσο είναι ικανές να αναλαμβάνουν αξιώματα.
Η Σάλτερ παρέμεινε στη θέση της δημάρχου για ένα χρόνο. Το 1888 αρνήθηκε να επιδιώξει την επανεκλογή της.
αρχική φωτογραφία: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Ποιος είπε την περίφημη φράση πριν από το διαζύγιό του και για ποιο λόγο;
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
- Ηράκλειο. Το τροχαίο ήταν δολοφονία. Σοκαριστικό βίντεο με τον οδηγό να πέφτει πάνω στην γυναίκα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ