Ήταν η πρώτη γυναίκα που ξετύλιξε μούμια. Η αιγυπτιολόγος, Μάργκαρετ Μάρεϊ, δίχασε με τις τακτικές της, ιστορικούς και ερευνητές, κάποιοι από τους οποίους την κατηγόρησαν ως μάγισσα.
Το σίγουρο είναι ότι στο βιβλίο στο οποίο κατέγραψε τις έρευνες, τις εμπειρίες και τις σκέψεις της βασίστηκε η Γουίκα (WICCA), μια φυσιολατρική θρησκεία που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της σε αρχαία έθιμα. Την έχουν συνδέσει με τον νεοπαγανισμό.
Η Μάρεϊ γεννήθηκε το 1863 στην Ινδία. Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός και νοσοκόμα για αρκετά χρόνια.
Αργότερα, μετακόμισε στο Λονδίνο. Εκεί ξεκίνησε σπουδές στην Αιγυπτιολογία. Λόγω του πάθους της για την έρευνα, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να γίνει μέλος της επιστημονικής ομάδας του διάσημου αιγυπτιολόγου της εποχής, Γουίλιαμ Φλάιντερς Πέτρι. Την εμπιστευόταν απόλυτα και την έκανε δεξί του χέρι.
Η φήμη της εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα, που ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα αρχαιολογίας στο Βρετανικό Μουσείο. Συμμετείχε σε μεγάλες ανασκαφές, χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία.
Η ταχύτητα με την οποία μάθαινε, της έδωσε το “διαβατήριο” να εισέρχεται σε χώρους που μόνο αρχαιολόγοι και ιστορικοί μπορούσαν να βρίσκονται. Το 1908, ανέσκαψε μια από τις δυο μούμιες των ιερέων Khnum-Nakht.
Το φεμινιστικό κίνημα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό της ζωή της Μάργκαρετ. Πολλές γυναίκες, υποστήριξαν το έργο της και το δικαίωμα που είχε κατακτήσει μέσα από κοπιαστικές προσπάθειες, για να μπορεί να βρίσκεται σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.
Μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, που μελέτησε το έργο της, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μέσα από τον ανορθόδοξο τρόπο που κατέγραφε τις εμπειρίες της, αλλά και τις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποίησε στις κορυφαίες ανασκαφές που είχε την τύχη να είναι παρούσα, έδωσε αφορμή για να κατηγορηθεί ότι είχε ροπή προς την μαγεία και τις μεταφυσικές δραστηριότητες.
Την αποκαλούσαν “γιαγιά της Γουίκα”. Το 1921 που δεν κατάφερε να βρει δουλειά σε ανασκαφικό έργο, έγραψε το βιβλίο ‘The Witch-Cult in Western Europe” – “Η λατρεία των μαγισσών στη Δυτική Ευρώπη”.
Την αμφισβήτησαν και την χλεύασαν ως ερευνήτρια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου της.
Δεν δημιούργησε δική της οικογένεια. Αφιέρωσε όλη της την ζωή στις σπουδές.
Καταράστηκε τον αιγυπτιολόγο Μάρει Κέρνι, όταν έλαβε τη θέση του καθηγητή, γιατί πίστευε ότι έπρεπε να προαχθεί ο καλός της φίλος Γουόλτερ Μπράιαν Έμερι.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Χουανίτα, το παγωμένο κορίτσι των Ίνκας που βρέθηκε στις Άνδεις 500 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μούμια που συγκλόνισε τους επιστήμονες όταν βρήκαν αίμα στις φλέβες της (βίντεο)
Η ενέργεια αυτή πυροδότησε ακόμα περισσότερο τις φήμες για την “σκοτεινή φύση” της. Θεωρήθηκε αναξιόπιστη και παραγκωνίστηκε. Η ανυπόφορη αρθρίτιδα που παρουσιάστηκε στα άκρα της, έβαλε και το οριστικό τέλος στην καριέρα της.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ResearchGate
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Stevie Nicks. Η τραγουδίστρια των Fleetwood Mac που υποστήριζαν ότι ήταν μάγισσα. Ξέφυγε από τα ναρκωτικά, όταν τρύπησε η μύτη της από τις υπερβολικές δόσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr