Την ιστορική πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο την Τετάρτη 25 Μαρτίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Ένα χρόνο μετά από την έναρξη του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον του Οθωμανικού ζυγού, οι αποτυχημένες ελληνικές πολεμικές επιχειρήσεις σε Ήπειρο και Δυτική Στερεά, έφεραν τους Οθωμανούς έξω από το Μεσολόγγι.
Η πόλη της Δυτικής Στερεάς, που προεπαναστικά ήταν ένα πλούσιο αστικό κέντρο, αποτελούσε τοποθεσία «κλειδί», τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους Τούρκους. Ήταν ο συνδετικός κρίκος για Ρούμελη και Πελοπόννησο. Οι Οθωμανοί επιθυμούσαν να κατακτήσουν το Μεσολόγγι, για να στέλνουν τα στρατεύματα τους στον Μοριά.
Ιστορικοί και ερευνητές μιλούν για την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή τον Οκτώβριο του 1822. Αποκαλύπτουν πώς απέτυχε η πολιορκία και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ένας Ηπειρώτης.
Ο Γιάννης Γούναρης που βρισκόταν στο Οθωμανικό στρατόπεδο, κατάφερε να δραπετεύσει και ενημέρωσε έγκαιρα τους Μεσολογγίτες για το σχέδιο του Βρυώνη να επιτεθεί αιφνιδιαστικά ανήμερα των Χριστουγέννων.
Οι υπερασπιστές προετοιμάστηκαν και κατατρόπωσαν τον Ομέρ Βρυώνη που έλυσε την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου στις 31 Δεκεμβρίου 1824.
Κάτοικοί του Μεσολογγίου περιγράφουν στη «Μηχανή του Χρόνου» την ηθική και οικονομική ενίσχυση του μεγάλου Βρετανού ποιητή, Λόρδου Βύρωνα, προς την πόλη κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Ο Λόρδος Βύρωνας οχυρώθηκε μαζί τους στο Μεσολόγγι για λίγους μήνες το 1824 και κατάφερε να δημιουργήσει τακτικό σώμα στρατού και να αφυπνίσει το φιλελληνικό πνεύμα στην Ευρώπη. Ο θάνατός του, τον Απρίλιο του 1824, είχε τεράστιο αντίκτυπο για τη συνέχεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Μέσα από αρχεία και σπάνιο υλικό της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου», περιγράφει τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1824, από τον Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά, γνωστό ως Κιουταχή και αρχιστράτηγο της Ρούμελης. Ο Σουλτάνος με την απειλή «το Μεσολόγγι ή το κεφάλι», έστειλε τελεσίγραφο για την κατάκτηση της πόλης που απειλούσε τα στρατιωτικά σχέδια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ιστορικοί περιγράφουν το πρωτοποριακό σχέδιο οχύρωσης του Μεσολογγίου από τον Χιώτη οχυρωματοποιό Μιχαήλ Κοκκίνη, ο οποίος με τη βοήθεια των κατοίκων επέκτεινε το τείχος και εκβάθυνε την τάφρο που υπήρχε απ’ έξω. Πάνω στον «φράκτη», όπως αποκαλούσαν την οχύρωση, ο Κοκκίνης κατασκεύασε προμαχώνες και τοποθέτησε πυροβολεία. Καθοριστική ήταν και η προστασία του Μεσολλογίου από τη λιμνοθάλασσα, καθώς τα νησάκια με την φρουρά τους λειτούργησαν ως φυσικό οχυρό για την πόλη.
Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει το χρονικό της πολιορκίας από τον Κιουταχή που παράταξε σχεδόν 35 χιλιάδες ένοπλους και βοηθητικό προσωπικό έξω από τα τείχη του Μεσολογγίου. Ο Οθωμανός αρχιστράτηγος, προσπάθησε να κάμψει την άμυνα αρχικά με βομβαρδισμούς των τειχών και στη συνέχεια με οχυρωματικά έργα, ώστε να επιχωματώσει την τάφρο και να προσεγγίσει τους αμυνόμενους στα τείχη.
Η εκπομπή παρουσιάζει την άμυνα του Μεσολογγίου και τα κρίσιμα πρόσωπα. Τέσσερις χιλιάδες ένοπλοι και χιλιάδες άμαχοι ήταν οι υπερασπιστές της πόλης με επικεφαλής τον Αθανάσιο Ραζηκότσικα, τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους γενναίους οπλαρχηγούς, που κράτησαν την πόλη όρθια. Ερευνητές της τοπικής ιστορίας αποκαλύπτουν τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατεύματος. Μάχες σώμα με σώμα, αιφνιδιαστικές νυχτερινές επιδρομές και συνεχής υπεράσπιση των τειχών.
Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει τη δράση των γενναίων λαγουμιτζήδων που γέμισαν μπαρούτι τους υπονόμους και ανατίναζαν τους αντιπάλους. Ένα από τα μεγάλα κατορθώματα ήταν ότι μπόρεσαν να καταστρέψουν το «Ύψωμα της Ένωσης», το αποκαλούμενο «κινούμενο βουνό» του Κιουταχή και προκάλεσαν τεράστιες απώλειες στο εχθρικό στρατόπεδο.
Η εκπομπή αναδεικνύει τον ρόλο της ιστορικής εφημερίδας της πολιορκίας. Τα «Ελληνικά Χρονικά» ήταν ένα πρωτοποριακό έντυπο που εκδόθηκε στο Μεσολόγγι από τον φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ. Μάλσιτα η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πολιορκημένοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν στον Κιουταχή να γίνει συνδρομητής για να μην χάνει τα νέα της μεγάλης αναμέτρησης!
Η «Μηχανή του Χρόνου» καταγράφει την επιτυχία των Ελλήνων απέναντι στον υπεράριθμο στρατό του Κιουταχή, ο οποίος έπειτα από 8 μήνες αποτυχίας, απέσυρε το στράτευμά του.
Στην εκπομπή μιλούν:
Χριστίνα Κουλούρη – Καθηγήτρια Ιστορίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Θάνος Βερέμης – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Νίκος Κορδόσης – Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος»
Αντώνης Διακάκης – Δρ. Ιστορίας
Γιώργος Αποστολάκος – Ιστορικός Ερευνητής – Διπλωματούχος Ξεναγός
Μάκης Κουτσαγγέλης – Ιστορικός Ερευνητής
Γεράσιμος Ρεπάσος – Ιστορικός Ερευνητής
Αννίτα Πρασσά – Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους Μαγνησίας
Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος
Ροδάνθη – Ρόζα Φλώρου – Προέδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Ανάργυρος Φαγκρίδας – Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας
Γιάννης Γρυντάκης – Δρ. Ιστορίας
Έλενα Σπίνουλα – Ζαβιτζανάκη – Φιλόλογος – Μέλος του Δ.Σ. της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν:
Ο Όμιλος Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» με τους: Ευστράτιο Τρικαλινό, Δήμητρα Τρικαλινού, Δημήτριο Μυλωνά, Δημήτριο Γκιάφη, Δημήτριο Ανδρίτσο, Νικόλαο Μανιάκη, Κωνσταντίνο Σεβαστό, Ιωάννη Περιστέρη, Γεώργιο Σαργιάννη, Ζωή Κότσαλου, Χριστίνα Μπαρόνου, Φανή και Ελένη Τσιρογιάννη, Αφροδίτη Παπαδογεώργου. Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζηκότσικας» με τους: Θεοφάνη Μπούτη, Αντώνη Ξένο, Ηρακλή Μαγδαληνό, Γεώργιο Κυπριώτη, Παναγιώτη Μπούρη, Μάριο Φασόη.
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ