Ο Ρούντολφ Ες αποτέλεσε ήταν υπαρχηγός του Χίτλερ στο ναζιστικό κόμμα. Το 1987, τάφηκε στο Βούνζιντελ της Γερμανίας, οπου κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του, συγκεντρώνονταν στην πόλη ναζιστικές οργανώσεις. Οι κάτοικοι έντρομοι, απογοητευμένοι ή ντροπιασμένοι αναζήτησαν ένα τρόπο να σταματήσουν οι ναζιστικές πορείες και το κατάφεραν, με φαντασία και ευρηματικότητα.
Γεννημένος το 1894, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ες υπηρέτησε στο γερμανικό στρατό. Το 1920, εντάχθηκε στο νεοσύστατο κόμμα του Χίτλερ και αμέσως, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Φύρερ.
Το 1923, πήρε μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της μπυραρίας και οι γερμανικές αρχές του επέβαλαν ποινή φυλάκισης 15 μηνών.
Όταν ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία, το 1933 έγινε υπαρχηγός του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και διορίστηκε μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Ο Χίτλερ του έδωσε το δικαίωμα να φορά την ηγετική στολή των Ες Ες.
Το 1946, ο Ες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Είχε δηλώσει πώς συνεχίζει να είναι πιστός στον Χίτλερ.
Ο μυστηριώδης θάνατός του
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ηγέτης της ΕΣΣΔ, αποφάσισε να τον ελευθερώσει ως μια ανθρωπιστική πράξη. Η αποφυλάκισή του ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 1987.
Στις 17 Αυγούστου 1987, ο Ες πήγε στο προαύλιο της φυλακής, για να καθίσει στο σπιτάκι του κήπου, όπως συνήθιζε. Ο φύλακας τον άφησε από την επίβλεψή του για λίγο. Μερικά λεπτά αργότερα, είδε τον Ες στραγγαλισμένο με ένα ηλεκτρικό καλώδιο γύρω από τον λαιμό του.
Ήταν 93 ετών.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και οι γιατροί είπαν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Ωστόσο, ο τρόπος θανάτου αμφισβητήθηκε. Πώς ήταν δυνατόν ο ιδιαίτερα καταβεβλημένος Ες, ο οποίος με δυσκολία μπορούσε ακόμη να περπατήσει και να σηκώσει τα χέρια του, να αυτοκτονήσει με αυτό τον τρόπο;
Ο γιος του έπεισε έναν δικηγόρο να αναλάβει την υπόθεση, ο οποίος υποστήριζε ότι ο Ες δολοφονήθηκε από δύο μέλη της βρετανικής SAS.
Ο τάφος στο Βούνζιντελ ως τόπος προσκυνήματος για τους νεοναζί
Στη διαθήκη του, είχε γράψει ότι επιθυμούσε να ταφεί στο Βούνζιντελ. Εκεί η οικογένειά του είχε εξοχική κατοικία και είχαν ενταφιαστεί οι γονείς του.
Η τοπική λουθηρανική εκκλησία, υπεύθυνη για το νεκροταφείο, το δέχτηκε, καθώς θεωρούσε ότι οι τελευταίες επιθυμίες των νεκρών δεν πρέπει να αγνοούνται.
Από τότε, κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του, οι νεοναζί πραγματοποιούσαν πορεία προς το νεκροταφείο. To 2005, δικαστική απόφαση απαγόρευσε τέτοιες συγκεντρώσεις. Μάταια.
Οι πορείες συνεχίστηκαν.
Τη λύση στο πρόβλημα προσπάθησε να δώσει η εκκλησία. Το 2011, απορρίφθηκε η επιπλέον ενοικίαση του τάφου στην οικογένεια Ες. Μια εγγονή του αντέδρασε και υπέβαλε μήνυση. Τελικά, το ενοριακό συμβούλιο την έπεισε να εγκαταλείψει την υπόθεση και να επιτρέψει την εκταφή. Τα οστά του Ες αποτεφρώθηκαν και σκόρπισαν την τέφρα του στη θάλασσα.
Η Σαρλότ Κνόμπλοχ, η οποία ήταν επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στο Μόναχο και στην Άνω Βαυαρία, είπε ότι «για δεκαετίες αυτή η πόλη και οι κάτοικοί της τρομοκρατούνταν από ακροδεξιούς εξτρεμιστές από όλο τον κόσμο».
Η γελιοποίηση της ναζιστικής διαδήλωσης για φιλανθρωπική δράση
Παρόλα αυτά, οι πορείες συνεχίζονταν. Το 2014, οι πολίτες αποφάσισαν να πολεμήσουν το ναζισμό με εξυπνάδα και γενναιοδωρία.
Η πόλη αποφάσισε ότι για κάθε μέτρο που θα έκαναν οι ναζί, θα δώριζε 10 ευρώ στην EXIT-Deutschland.
Η EXIT-Deutschland είναι οργάνωση που βοηθά πολίτες να απομακρυνθούν από ακροδεξιές ομάδες.
Οι κάτοικοι του Βούνζιντελ στόλισαν όλη τη διαδρομή της διαδήλωσης και στέκονταν κατά μήκος της. Στη διάρκεια της πορείας, χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν, με τους ακροδεξιούς να αναρωτιούνται τι είχε συμβεί. Στο τέλος, πέταξαν κομφετί και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 20.000 ευρώ. Οι θαυμαστές του Χίτλερ, κατά κάποιο τρόπο έγιναν χρηματοδότες της “ναζιστικής απεξάρτησης”. Όσο πιο πολύ περπατούσαν τόσο περισσότερα χρήματα διασφάλιζαν εναντίον τους!
Σταδιακά διοργανώνονταν περισσότερες παρόμοιες δράσεις, με αποτέλεσμα τα τηλεφωνήματα οσων ζητούσαν βοήθεια από την EXIT-Deutschland να αυξηθούν σε ποσοστό 300%.
Οι κάτοικοι του Βούνζιντελ πέτυχαν με την επινοητικότητά τους, σαφώς περισσότερα από κάθε παραδοσιακή μέθοδο διαμαρτυρίας.
Δείτε πλάνα από τη διαδήλωση του 2014 στο παρακάτω βίντεο και τη φιλανθρωπική δράση των κατοίκων του Βούνζιντελ:
Πηγή αρχικής εικόνας: ΑΠΕ. Το πανό γράφει στα γερμανικά «Τιμούμε τον Ρούντολφ Ες»
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr