Η πόλη που οι κάτοικοί της έγιναν μούμιες μετά τη θανατηφόρα χολέρα του 1833. Σήμερα είναι αξιοθέατο και οι αρχές τις έβαλαν σε μουσείο. Μερικές “πρωταγωνίστησαν” σε ταινίες τρόμου (φωτο)

Η πόλη που οι κάτοικοί της έγιναν μούμιες μετά τη θανατηφόρα χολέρα του 1833. Σήμερα είναι αξιοθέατο και οι αρχές τις έβαλαν σε μουσείο. Μερικές “πρωταγωνίστησαν” σε ταινίες τρόμου (φωτο)
Το 1833 η πόλη Γκουαναχουάτο του Μεξικό χτυπήθηκε από θανατηφόρα χολέρα, που τη μετέτρεψε σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων υπέκυψε στην αρρώστια.

Τριάντα χρόνια μετά, τα πτώματα δεν μπορούσαν να παραμείνουν θαμμένα επειδή το νεκροταφείο ήταν πλήρες. Σε έναν τάφο πολλές φορές υπήρχαν δυο ή και παραπάνω πτώματα.

Οι "κάτοικοι" του Γκουαναχουάτο

Οι “κάτοικοι” του Γκουαναχουάτο

Ο δήμος αποφάσισε να επιβάλλει ειδικό φόρο στους πολίτες που ήθελαν να κρατήσουν τους νεκρούς τους θαμμένους. Η πλειοψηφία των φτωχών κατοίκων δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει οικονομικά και δεν κατέβαλε τον φόρο. Το αποτέλεσμα ήταν να εκταφεί το 90% των νεκρών.

Ένα από τα βρέφη που χάθηκαν στη μεγάλη χολέρα του 1833

Ένα από τα βρέφη που χάθηκαν στη μεγάλη χολέρα του 1833

Ο πρώτος που εκτάφηκε ήταν ο Γάλλος γιατρός Ρεμίτζιο Λιρό που είχε βρεθεί στην πόλη ως εθελοντής, την εποχή που η χολέρα θέριζε. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, η σορός του είχε διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Όταν οι εκταφές πλήθυναν, διαπιστώθηκε ότι τα σώματα των νεκρών ήταν όλα μουμιοποιημένα. Η κάθε λεπτομέρεια ήταν αποτυπωμένη με ακρίβεια.

Από την έκφραση του προσώπου τους μέχρι τα ρούχα και τα μαλλιά.

Η αίθουσα των βρεφών στο μουσείο

Η αίθουσα των βρεφών στο μουσείο

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν να φιλοξενηθούν σε ειδικό οστεοφυλάκιο. Δημιουργήθηκε άτυπα μια έκθεση από μούμιες η οποία προσέλκυε αρχικά τους κατοίκους της πόλης, αλλά και ανθρώπους από γειτονικές περιοχές που γεμάτοι περιέργεια ήθελαν να δουν από κοντά τα μακάβρια ευρήματα.

Πολλά από τα θύματα είχαν τραγικό θάνατο που αποτυπώθηκε στην έκφραση του προσώπου τους

Πατέρας και γιος. Πολλά από τα θύματα είχαν τραγικό θάνατο που αποτυπώθηκε στην έκφραση του προσώπου τους

Το 1958 ο «ταφικός φόρος» καταργήθηκε.

Με τα χρήματα που είχαν μαζευτεί, δημιουργήθηκε ένα μουσείο που φιλοξενεί μέχρι σήμερα όλες τις μούμιες του Γκουαναχουάτο και αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της πόλης, με 4 χιλιάδες επισκέπτες κάθε εβδομάδα.

Οι μούμιες του μουσείου έχουν "πρωταγωνιστήσει" και σε ταινίες τρόμου. Η πιο γνωστή είναι η "El Santo vs The Mummies of Guanajuato"

Οι μούμιες του μουσείου έχουν “πρωταγωνιστήσει” και σε ταινίες τρόμου. Η πιο γνωστή είναι η “El Santo vs The Mummies of Guanajuato”

Άνθρωποι που θάφτηκαν ζωντανοί για τιμωρία, βρέφη, νήπια, οικογένειες, εγκληματίες και θύματα της χολέρας, είναι τα “εκθέματα” του μουσείου. Οι μούμιες χρησιμοποιήθηκαν και στον κινηματογράφο. Τουλάχιστον δυο ταινίες θρίλερ γυρίστηκαν στο συγκεκριμένο χώρο.

Στο εσωτερικό του μουσείου οι υπεύθυνοι έχουν φροντίσει να “προβάλλουν” με όσο πιο τρομακτικό τρόπο γίνεται τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι μουμιοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής.

agori-pompiia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Συγκίνηση και δέος για το 4χρονο αγόρι από την Πομπηία που «πάγωσε» σε στάση τρόμου. Βρέθηκε μαζί με τους γονείς του κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους. Συγκλονιστικά ευρήματα από τις σαρώσεις στις σορούς (φωτο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.