Μπράιτον. Μια πόλη γεμάτη φοιτητές, καραμέλες και γκράφιτι. Η τέχνη του δρόμου, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης και μήλον της έριδος για πολίτες και δημοτική αρχή που δαπανά τεράστια ποσά για την αφαίρεσή τους. Για τους επισκέπτες όμως είναι ένα απρόσμενα ευχάριστο και καλλιτεχνικό θέαμα, που δίνει ειδική αξία στην πόλη
Κάποια γκράφιτι είναι πρόχειρα, ωστόσο υπάρχουν πολλά άλλα τόσο φροντισμένα και βαθιά πολιτικοποιημένα που αποτελούν στολίδια για την πόλη.
Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου τα γκράφιτι έχουν αυξηθεί τόσο πολύ το 2018 που σχεδόν το 10% ή ένας στους δέκα δρόμους της πόλης, έχουν τουλάχιστον ένα. Την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό ήταν μόλις 3%.
Η κατάσταση, θεωρεί το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι εκτός ελέγχου και έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση για την αφαίρεσή τους.
Τοπικές επιχειρήσεις, κοινοτικές ομάδες, μέρος των κατοίκων, καλλιτέχνες ακόμη και η αστυνομία έχουν στρατευθεί για να περιοριστεί το φαινόμενο. Αν και για πολλούς αυτά είναι τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όπου ο καθένας μπορεί να αναφέρει τα γκράφιτι με ημερομηνίες και τοποθεσίες.
Ο Gill Mitchell, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος, μεταφορών και βιωσιμότητας του συμβουλίου, έχει δηλώσει: “Το γκράφιτι είναι μια κλιμακούμενη μάστιγα στην όμορφη πόλη μας. Όχι μόνο αυτό το είδος βανδαλισμού προκαλεί άσχημα βλέμματα στους δρόμους και τις γειτονιές μας, αλλά κοστίζει στο συμβούλιο άρα και στους φορολογουμένους μας χιλιάδες λίρες κάθε χρόνο”.
Συγκεκριμένα το συμβούλιο δαπανά 75.000 λίρες ετησίως για την αφαίρεση γκράφιτι, αλλά είναι υπεύθυνο μόνο για την εκκαθάριση των κτιρίων και των ακινήτων του, και όχι για ιδιωτική ιδιοκτησία, εκτός αν το γκράφιτι είναι άσεμνο ή προσβλητικό.
Το νομικό καθεστώς και τα πρόστιμα
Στην Αγγλία η δημιουργία γκράφιτι χωρίς αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως εγκληματική πράξη στο πλαίσιο του νόμου περί ποινικών ζημιών του 1971. Εάν η αξία της βλάβης υπερβαίνει τις 5.000 λίρες, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω είναι 10 έτη φυλάκισης.
Για όσους είναι ηλικίας 12-17 ετών, η μέγιστη ποινή φυλάκισης είναι μια εντολή κράτησης και εκπαίδευσης μέχρι 24 μήνες. Όταν η ζημιά είναι μικρότερη από 5.000 λίρες, η μέγιστη ποινή είναι φυλάκιση τριών μηνών ή πρόστιμο 2.500 λίρες για ενήλικους παραβάτες.
Ποινές και πρόστιμα όμως, εκτός από τους δημιουργούς αντιμετωπίζουν και οι καταστηματάρχες που πουλάνε σπρέι σε ανήλικους, αφού αν διαπιστωθεί πώληση καλούνται να πληρώσουν έως και 80 λίρες.
Τα σημεία της πόλης με τα περισσότερα γκράφιτι
Οδός Trafalgar
Ο Βρετανός καλλιτέχνης ζωγράφισε ένα από τα πιο σημαντικά του γκράφιτι το 2004.
Το 2011 πωλήθηκε από τον ιδιοκτήτη της παμπ. σε δημοπρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Συγκεκριμένα αγοράστηκε στην τιμή των 575.000 δολαρίων. Το γκράφιτι αφαιρέθηκε από την βρετανική παμπ και πλέον το αρχικό σχέδιο είναι μέρος μιας ιδιωτικής συλλογής.
Στη συνέχεια ζωγραφίστηκε στον ίδιο τοίχο ένα αντίγραφο που το προστατεύει μια εξωτερική προθήκη. Εννοείται ότι όλοι οι επισκπέπτες της πόλης το φωτογραφίζουν
Traflagar Lane
Άλλα σημεία της πόλης
Δείτε τη δημιουργία ενός γκράφιτι στο Μπράιτον από την αρχή
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το «ταγκάρισμα» άρχισε από έναν Ελληνοαμερικανό που έγραφε με μαρκαδόρο στο μετρό της Νέας Υόρκης. Το δημοσίευμα των New York Times για τον Taki 183 τον έκανε διάσημο και άνοιξε τον δρόμο για το σύγχρονο γκράφιτι
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ