Η πολεμική ανταποκρίτρια που σκοτώθηκε στη Συρία μετά από βομβαρδισμό των δυνάμεων του Άσαντ. Η Μαρί Κόλβιν, είχε χάσει το μάτι της σε πόλεμο στη Σρι Λάνκα και η ζωή της έγινε ταινία

Η πολεμική ανταποκρίτρια που σκοτώθηκε στη Συρία μετά από βομβαρδισμό των δυνάμεων του Άσαντ. Η Μαρί Κόλβιν, είχε χάσει το μάτι της σε πόλεμο στη Σρι Λάνκα και η ζωή της έγινε ταινία
Γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και το 1974  σπούδασε Ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Yale.

Ωστόσο επέλεξε να γίνει δημοσιογράφος και μάλιστα στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Από το 1985 άρχισε να καλύπτει πολεμικά γεγονότα για τους Sunday Times. Όπως έλεγε δεν ήθελε να καταγράψει τα γεγονότα από στρατιωτική άποψη, αλλά να περιγράψει το πόλεμο, μέσα από τη ματιά των πιο αδύναμων, δηλαδή των αμάχων και κυρίως των γυναικόπαιδων. Τη συγκινούσε το δράμα των διώξεων του άμαχου πληθυσμού, ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας. Η Κόλβιν θεωρούσε ότι τα ρεπορτάζ από τις περιπέτειες του άμαχου πληθυσμού ήταν το σημαντικότερο αντιπολεμικό μήνυμα.

                                                                                   Στην πρώτη γραμμή των πολεμικών γεγονότων

Πηγή εικόνας: Youtube

Ο πρώτος σταθμός της καριέρας της ήταν η Τσετσενία το 1985, όπου κάλυψε τον πόλεμο ανεξαρτησίας των αυτονομιστών απέναντι στη Ρωσία. Η Κόλβιν μπήκε στη χώρα με φάλαγγα λαθρεμπόρων. Η δημοσιογράφος από τα πρώτα λεπτά παραμονής της στο μέτωπο, βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο. Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τη ρεπόρτερ δέχτηκε ρωσική επιδρομή, την ώρα που περνούσε από βάση τσετσένων ανταρτών.

Επέζησε και άρχισε να ζει στα βουνά με τους Τσετσένους και να καλύπτει τον πόλεμο από τη πλευρά των ανταρτών. Τα ρωσικά αεροπλάνα συνέχιζαν να βομβαρδίζουν για 9 ώρες την ευρύτερη περιοχή. «Ήταν βασανιστικό. Ήξερα ότι αν έτρεχα θα ήμουν νεκρή», θυμάται η δημοσιογράφος.

Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε τόσο κοντά στον θάνατο, αλλά όχι η τελευταία.

Η Κόλβιν βρέθηκε στη συνέχεια στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Κόσοβο όπου η κρίση είχε γενικευτεί μεταξύ μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων. Η Λίντα προσπάθησε κι εκεί να περιγράψει το δράμα των αμάχων.  Προσπαθούσε να γίνει ένα με τους απλούς ανθρώπους, να ζει τα γεγονότα με τον ίδιο τρόπο που τα ζούσαν και εκείνοι. Αυτό σήμαινε υψηλό ρίσκο και καθημερινό κίνδυνο.

Ο σοβαρός τραυματισμός της και η κάλυψη της Αραβικής Άνοιξης  

Μια ακραία στιγμή στη ζωή της Κόλβιν ήταν ο τραυματισμός της στη Σρι Λάνκα από χειροβομβίδα. Η δημοσιογράφος έχασε την όραση της από το ένα μάτι, ωστόσο δεν σταμάτησε τις πολεμικές αποστολές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η οικογένειά της κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Σρί Λάνκα για δολοφονική απόπειρα, επειδή σε άρθρο της η ρεπόρτερ παρουσίασε στοιχεία εναντίον της κυβέρνησης εντοπίζοντας τις ευθύνες της για τη συνέχιση του πολέμου.

Το 2010 στην Αίγυπτο διερεύνησε τις καταγγελίες, για δολοφονίες αντιφρονούντων, εναντίον του το καθεστώτος Μουμπάρακ. Στη συνέχεια πήγε στην Τυνησία όπου παρουσίασε τα γεγονότα, μαζί με τον γάλλο φίλο της, Lucas Dolego, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά της τυνησιακής αστυνομίας.

Το όνομα της Μαρίας Κολβίν στο Μνημείο των νεκρών δημοσιογράφων στην πόλη Μπαγιέ Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons

Η μοιραία αποστολή στη Χομς

Η τελευταία αποστολή της ήταν στη Χομς της Συρίας, όπου κάλυπτε τις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Άσαντ και το δράμα του άμαχου πληθυσμού. Η Marine Golvin σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του καθεστώτος, σε μια περίοδο που αισθανόταν τον κίνδυνο και έψαχνε τρόπο να φύγει από τη Χομς. Ήταν μαζί με συναδέλφους της σε κέντρο που λειτουργούσε ως κέντρο τύπου. Προσπάθησαν να το εγκαταλείψουν καθώς είδαν να βομβαρδίζονται τα διπλανά κτίρια το ένα μετά το άλλο.

Βέβαια σε όλους τους πολέμους οι κυβερνήσεις γνωρίζουν που βρίσκονται οι δημοσιογράφοι ακριβώς για να μην χτυπάνε τα κτίρια.

Σε αυτή την περίπτωση συνέβη το ακριβώς αντίθετο.

Η 56χρονη Κόλβιν ήταν απεσταλμένη των κυριακάτικων Τάιμς του Λονδίνου

Οι αντιδράσεις η μήνυση της οικογένειας και η ταινία

Ο θάνατος της Κόλβιν συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα. Ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι ο θάνατος της θυμίζει σε όλους το κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, στη προσπάθειά τους να περιγράψουν όσα εφιαλτικά συμβαίνουν στη Συρία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για μια άνευ λόγου κτηνωδία από το καθεστώς Άσαντ. Στην επίθεση σκοτώθηκε επίσης ο βραβευμένος φωτογράφος Rémi Ochlik, ενώ τραυματίστηκαν ο Βρετανός Πωλ Κόνορ, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ και ο Σύρος μεταφραστής, Γουαϊέλ αλ Ομάρ.

Μετά από πέντε χρόνια η οικογένεια της κατέθεσε μήνυση σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός της οφείλεται σε προμελετημένη επίθεση που είχε σκοπό να τη φιμώσει.

Η συριακή κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο θάνατος της οφείλονταν σε εκρηκτικό μηχανισμό. Η ζωή της Κόλβιν έγινε ταινία με τίτλο «Privatee war» και πρωταγωνίστρια τη Ροζαμούντ Πάικ.

A Private War - OFFICIAL TRAILER - In Select Theaters 11/2

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons 

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Η δημοσιογράφος που κλείστηκε σε ψυχιατρείο για να κάνει ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τα σκουλήκια, τα ποντίκια και τις «ακαθαρσίες» των ψυχιατρείων

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr