Το Σεπτέμβριο του 2023, έκανε πρεμιέρα η ταινία “Lee“, με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Γουίνσλετ. Στο καστ συμμετέχουν κι άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Τζος Ο’ Κόνορ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γουίνσλετ πλήρωσε τους μισθούς του συνεργείου για δύο εβδομάδες, διότι η χρηματοδότηση της ταινίας “ήταν επισφαλής” και δεν ήθελε, όπως και η έτερη παραγωγός, Kέιτ Σόλομον, να τελματώσει το πρότζεκτ.
Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή της αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Λι Μίλερ και είναι βασισμένη στο βιβλίο του γιου της, Άντονι Πένροουζ με τίτλο “The Lives of Lee Miller” (1985).
Η Μίλερ ξεχώρισε για τις συγκλονιστικές της φωτογραφίες και εντυπωσίαζε με την ομορφιά της. Πριν φωτογραφίσει το βομβαρδισμό του Λονδίνου από τους Λουφτβάφε, την απελευθέρωση του Παρισιού και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και του Νταχάου, ήταν γνωστή ως μοντέλο του δημοφιλούς περιοδικού Vogue.
Ανήμερα της αυτοκτονίας του Αδόλφου Χίτλερ, στις 30 Απριλίου 1945, η Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ βρέθηκε στο πλέον ιδιωτικό μέρος του Φύρερ: στην μπανιέρα του, όπου φωτογραφήθηκε γυμνή. Υπήρξε επίσης “μούσα” και ερωμένη του σουρεαλιστή φωτογράφου, Μαν Ρέι.
Παρ’ όλ’ αυτά, η Λι Μίλερ δεν κέρδισε μεγάλη υστεροφημία. Ούτε ο Πένροουζ γνώριζε για τα κατορθώματά της μητέρας του, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του: “Όταν ήμουν μικρός, έβλεπα ότι είχε ευχέρεια με τις φωτογραφικές μηχανές, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είχα ιδέα για όσα είχε κάνει στη διάρκεια του πολέμου“.
Ο βιασμός και ο κομμένος μαστός
Η Ελίζαμπεθ Μίλερ, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό της, γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1907, στην πόλη Πουκίπσι της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας της ήταν γερμανικής καταγωγής και η μητέρα της σκωτσέζικης και ιρλανδικής.
Σε ηλικία επτά ετών, η Μίλερ έπεσε θύμα βιασμού από έναν οικογενειακό φίλο στο Μπρούκλιν και μολύνθηκε με γονόρροια. Το “μικρόβιο” της φωτογραφίας το “κόλλησε” από τον πατέρα της, Θίοντορ. Ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος και συχνά χρησιμοποιούσε την κόρη του ως μοντέλο σε γυμνές φωτογραφήσεις.
Όταν έκλεισε τα 18, πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει φωτισμό, ενδυματολογία και design. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και γράφτηκε σε κολέγιο, προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, ενώ, παράλληλα, άρχισε να συνεργάζεται με έναν τοπικό θίασο.
Μία από τις πιο τολμηρές φωτογραφίες της Μίλερ απεικονίζει έναν κομμένο μαστό. Είχε παρακολουθήσει μια μαστεκτομή στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης και ζήτησε να της δώσουν το αντικείμενο της επέμβασης. Το πήρε, το τοποθέτησε σε ένα πιάτο πλαισιωμένο με μαχαιροπίρουνα και το φωτογράφισε.
Από φωτομοντέλο ανταποκρίτρια στη Νορμανδία…
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η Μίλερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Vogue, του σημαντικότερου περιοδικού μόδας στον κόσμο. Δεν άργησε να κοσμήσει το εξώφυλλό του και να γίνει μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες γυναίκες της εποχής.
Λέγεται ότι γνωρίστηκε με τον εκδότη του περιοδικού, Κοντέ Ναστ, όταν εκείνος την έσωσε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Μετά τη συνεργασία της με τον Μαν Ρέι, επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου άνοιξε δικό της φωτογραφικό στούντιο και έγινε περιζήτητη.
Το 1934, γνωρίστηκε και παντρεύτηκε τον Αιγύπτιο επιχειρηματία, Αζίζ Ελουί Μπέι και μετανάστευσε στο Κάιρο. Αργότερα ερωτεύτηκε τον Άγγλο καλλιτέχνη, Ρόλαντ Πενρόουζ και τον παντρεύτηκε το 1947. Το ίδιο έτος απέκτησε και το μοναδικό της παιδί.
Μόλις ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μίλερ αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της. Έγινε ανταποκρίτρια του Vogue και σύμφωνα με το Imperial War Museums, “μία από τις μόλις τέσσερις γυναίκες φωτογράφους που είχαν διαπιστευθεί ως πολεμικές ανταποκρίτριες με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ“.
Συνεργάστηκε πολλές φορές με τον ανταποκριτή του περιοδικού Life, Ντέιβιντ Σέρμαν και βρέθηκε στη Νορμανδία τον Ιούλιο του 1944, ένα μήνα μετά την απόβαση των Συμμάχων.
Δεν επιτράπηκε σε καμία άλλη γυναίκα πολεμική ανταποκρίτρια να συνοδεύσει τα στρατεύματα κατά την αρχική φάση της εισβολής.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, η Μίλερ βρέθηκε, εξαιτίας κακής συνεννόησης, στη γαλλική πόλη Σαν Μελό, όπου διεξήχθη μία από τις πιο σφοδρές μάχες μεταξύ Συμμάχων και Άξονα. Επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συνελήφθη για ένα διάστημα και της απαγορεύτηκε η πρόσβαση.
Παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να τραβήξει εκατοντάδες φωτογραφίες, αποτυπώνοντας τη φρίκη του ναζισμού και του πολέμου. Τον Ιούνιο του 1945, το Vogue δημοσίευσε το φωτορεπορτάζ της Μίλερ με τίτλο “Πιστέψτε το!“.
Όπως αναφέρει o επιμελητής εκθέσεων φωτογραφίας, Γουόλτερ Μόουσερ, η Μίλερ, σε αντίθεση με την συνάδελφό της, Μάργκαρετ Μπουρκ-Γουάιτ, έβγαζε πολύ κοντινά ενσταντανέ, “επειδή ήθελε να αφυπνίσει τον κόσμο“.
…και στο λουτρό του Χίτλερ
Την ημέρα που ο Χίτλερ έδινε τέλος στη ζωή του, μαζί με τη σύζυγό του, Εύα Μπράουν, η Λι Μίλερ βρέθηκε στο διαμέρισμά τους στο Μόναχο, στον αριθμό 16 της οδού Prinzregentenplatz. Πήγε στο μπάνιο, έβγαλε τα ρούχα της και φωτογραφήθηκε καθισμένη στην μπανιέρα και καλύπτοντας το στήθος της.
Στη διάσημη φωτογραφία, την οποία τράβηξε ο Ντέιβιντ Σέρμαν, φαίνονται σε πρώτο πλάνο οι λασπωμένες στρατιωτικές μπότες της Μίλερ καθώς και τα ρούχα της. Στα αριστερά διακρίνεται μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Φύρερ και δεξιά ένα αρχαιοελληνικό αγαλματίδιο.
“Ο οικοδεσπότης μου δεν ήταν στο σπίτι“, έλεγε αργότερα με μια δόση χιούμορ η Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ, η οποία φωτογραφήθηκε επίσης στο κρεβάτι της Εύα Μπράουν.
Μία ημέρα πριν, έδωσε το “παρών” στο άνοιγμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Νταχάου, πόλη βορειοδυτικά του Μονάχου. Αντίκρισε πτώματα Εβραίων και χιλιάδες σκελετωμένους κρατούμενους, τους οποίους απελευθέρωσαν Αμερικανοί στρατιώτες.
Τα τελευταία χρόνια και η ανακάλυψη του γιου
Μεταπολεμικά, η Λι Μίλερ απέφευγε να μιλάει για τις εμπειρίες της ως πολεμικής ανταποκρίτριας. Είναι, όμως, βέβαιο ότι όλα όσα βίωσε και κατέγραψε με την κάμερά της, επηρέασαν βαθιά τον ψυχισμό της.
Σταμάτησε να ασχολείται με τη φωτογραφία και καταπιάστηκε με συνταγές μαγειρικής, για να οργανώσει σουρεαλιστικά δείπνα. Εθίστηκε στο αλκοόλ και είχε συχνές προστριβές με τον γιο της.
Πέθανε στις 21 Ιουλίου 1977, σε ηλικία 77 ετών, σε ένα χωριό στο Ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας, όπου είχε αποσυρθεί με τον δεύτερο σύζυγό της.
Μετά το θάνατό της, ο Άντονι Πένροουζ πήγε στο σπίτι που ζούσε η μητέρα του και ανακάλυψε στη σοφίτα μεγάλα κουτιά με σχεδόν 60.000 φωτογραφίες της, μαζί με αποκόμματα εφημερίδων και γράμματα.
Το υλικό αυτό δεν είχε “δει” ποτέ το φως της δημοσιότητας και περιείχε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον πιο πολύνεκρο πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα. Όπως λέει και ο Πενρόουζ, ήταν το μέσο, για να γνωρίσει καλύτερα τη μητέρα του – έστω κι αν δεν βρισκόταν πλέον στη ζωή.
Δείτε παρακάτω ένα ντοκιμαντέρ του BBC αφιερωμένο στη συναρπαστική ζωή της Λι Μίλερ:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ