Τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου 1909 μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στα βασιλικά ανάκτορα, τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων.
Η σπάνια φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Carl Boehringer και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αλήθεια” στο Φύλλο της 3ης Ιανουαρίου 1910.
Η λεζάντα γράφει “ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΟΤΑΝ ΕΚΑΙΕΤΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ” και διευκρινίζει ότι “οι φωτεινοί κύκλοι είναι οι επί της πλατείας των Ανακτόρων φανοί”
Οι φλόγες τύλιξαν το ανάκτορο και όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας έτρεξαν να δουν το “εντυπωσιακό” θέαμα. Μερικοί ήταν ανήσυχοι για την τύχη του κτιρίου, αλλά αρκετοί έδειχναν εντυπωσιασμένοι από τις τεράστιες φλόγες, που σηκώνονταν στον αττικό ουρανό.
Μέχρις ότου οργανωθεί η πυρόσβεση, η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλους τους χώρους. Δύο μέρες διήρκεσε συνολικά η πλήρης κατάσβεση της. Οι πυροσβέστες αδυνατούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο και τους βοήθησε το ρωσικό και βρετανικό ναυτικό σώμα, που βρισκόταν στον Πειραιά.
Η βασιλική οικογένεια εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο θερινό ανάκτορο στο Τατόϊ και γιόρταζε τα Χριστούγεννα. Αμέσως διέκοψαν τα πάντα και κατέφθασαν εσπευσμένα στο Ανάκτορο.
Κύριο μέλημα τους ήταν να σωθούν σημαντικά αντικείμενα, που βρίσκονταν στο σημείο που είχε ξεσπάσει η φωτιά.
Τα λάβαρα του αγώνα του ’21, η βασιλική κολυμπήθρα, και τα μανουάλια μεταφέρθηκαν από τους πυροσβέστες σε κοντινά κτίρια.
Συνολικά κάηκαν ολοσχερώς οι τρεις χώροι υποδοχής, το ορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον δεύτερο όροφο και μερικώς η ανατολική πλευρά του κτιρίου και μέρος της αίθουσας του θεάτρου. Η αποζημίωση άγγιξε τα 2 εκατομμύρια δραχμές μόνο για τα αντικείμενα της Βασιλικής οικογένειας που καταστράφηκαν, καθώς το κτίριο δεν ήταν ασφαλισμένο.
Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στα βασιλικά ανάκτορα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν ήταν δυνατόν να μείνει ασχολίαστο.
Οι φήμες οργίαζαν σχετικά με την αιτία που την προκάλεσε.
Μερικοί ανέπτυξαν το σενάριο της δολιοφθοράς από αντιμοναρχικούς κύκλους που ήθελαν να πλήξουν τον θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα.
Επικρατέστερη εκδοχή, παρά τη συνομωσιολογία που ακολούθησε, ήταν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ένα καντήλι της βασίλισσας Όλγας στο ορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν στον δεύτερο όροφο.
Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α΄στην Θεσσαλονίκη, ο διάδοχος Κωνσταντίνος έγινε βασιλιάς και όρισε ως βασιλικό Ανάκτορο την έως τότε κατοικία του, το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο).
Στα Παλαιά, πλέον, Ανάκτορα παρέμειναν –κατά διαστήματα- μέλη της βασιλικής οικογένειας και η βασιλομήτωρ Όλγα έως το 1922, οπότε εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα. Το Νοέμβριο του 1929 η Κκυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγασή της, μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων.
Τεκμηρίωση φωτογραφιών “Η Αθήνα μέσα στο Χρόνο”
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ανησυχία για το Τατόι: χώρος πολιτισμού και περιπάτου ή εστιατόρια και ταβέρνες; Δείτε πώς ο Γεώργιος Α΄επέλεξε την περιοχή και έχτισε τον πρώτο ξενώνα, όπου οι «γαλαζοαίματοι» έκαναν στρωματσάδα (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr