Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το σημερινό κτίριο της Βουλής. Η φωτιά έκαιγε για δύο ημέρες και τα φλεγόμενα ανάκτορα έγιναν αξιοθέατο από τους πολίτες. Τα σενάρια για δολιοφθορά και το καντήλι της βασίλισσας Όλγας

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το σημερινό κτίριο της Βουλής. Η φωτιά έκαιγε για δύο ημέρες και τα φλεγόμενα ανάκτορα έγιναν αξιοθέατο από τους πολίτες. Τα σενάρια για δολιοφθορά και το καντήλι της βασίλισσας Όλγας
Τη νύχτα της 24ης Δεκεμβρίου 1909 μια τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε στα βασιλικά ανάκτορα, τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων.

Η σπάνια φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Carl Boehringer  και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αλήθεια” στο Φύλλο της 3ης Ιανουαρίου 1910.

Η  λεζάντα γράφει “ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΟΤΑΝ ΕΚΑΙΕΤΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ” και διευκρινίζει ότι “οι φωτεινοί κύκλοι είναι οι επί της πλατείας των Ανακτόρων φανοί”

Οι φλόγες τύλιξαν το ανάκτορο και όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας έτρεξαν να δουν το “εντυπωσιακό” θέαμα. Μερικοί ήταν ανήσυχοι για την τύχη του κτιρίου, αλλά αρκετοί έδειχναν εντυπωσιασμένοι από τις τεράστιες φλόγες, που σηκώνονταν στον αττικό ουρανό.

Μέχρις ότου οργανωθεί η πυρόσβεση, η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλους τους χώρους. Δύο μέρες διήρκεσε συνολικά η πλήρης κατάσβεση της. Οι πυροσβέστες αδυνατούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο και τους βοήθησε το ρωσικό και βρετανικό ναυτικό σώμα, που βρισκόταν στον Πειραιά.

Το κτίριο στέγασε διαδοχικά δύο βασιλικές δυναστείες: των Wittelsbach με τον βασιλιά Όθωνα και αργότερα των Gluksburg με τον Γεώργιο Α' και την οικογένεια του

Το κτίριο στέγασε διαδοχικά δύο βασιλικές δυναστείες: των Wittelsbach με τον βασιλιά Όθωνα και αργότερα των Gluksburg με τον Γεώργιο Α’ και την οικογένεια του. Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862, τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από το νέο βασιλιά Γεώργιο Α’, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1863. Ευθύς αμέσως μετά τον γάμο του με την Όλγα το 1867, στο κτήριο πραγματοποιήθηκαν νέες προσθήκες και μετατροπές.

Η βασιλική οικογένεια εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο θερινό ανάκτορο στο Τατόϊ και γιόρταζε τα Χριστούγεννα. Αμέσως διέκοψαν τα πάντα και κατέφθασαν εσπευσμένα στο Ανάκτορο.

Κύριο μέλημα τους ήταν να σωθούν σημαντικά αντικείμενα, που βρίσκονταν στο σημείο που είχε ξεσπάσει η φωτιά.

Τα λάβαρα του αγώνα του ’21, η βασιλική κολυμπήθρα, και τα μανουάλια μεταφέρθηκαν από τους πυροσβέστες σε κοντινά κτίρια.

"Η καταστραφείσα ανακτορική αίθουσα των Τροπαίων". Στο βάθος φαίνεται η ζωφόρος. Η πυρκαγιά ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1909. Σήμερα η αίθουσα ονομάζεται "Ελευθέριος Βενιζέλος". Πηγή: Η Αθήνα μέσα στο χρόνο

“Η καταστραφείσα ανακτορική αίθουσα των Τροπαίων”.Στο βάθος φαίνεται η ζωφόρος. Η πυρκαγιά ξέσπασε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1909. Σήμερα η αίθουσα ονομάζεται “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τεκμηρίωση: Η Αθήνα μέσα στο χρόνο

Συνολικά κάηκαν ολοσχερώς οι τρεις χώροι υποδοχής, το ορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον δεύτερο όροφο και μερικώς η ανατολική πλευρά του κτιρίου και μέρος της αίθουσας του θεάτρου. Η αποζημίωση άγγιξε τα 2 εκατομμύρια δραχμές μόνο για τα αντικείμενα της Βασιλικής οικογένειας που καταστράφηκαν, καθώς το κτίριο δεν ήταν ασφαλισμένο.

Η δυσκολία αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών και οι μετέπειτα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας, ανάγκασαν τη Βασιλική οικογένεια να μετακομίσει στο Ανάκτορο του Τατοΐου

Η δυσκολία αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών και οι μετέπειτα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας, ανάγκασαν τη βασιλική οικογένεια να μετακομίσει στο Ανάκτορο του Τατοΐου. Ήταν η δεύτερη καταστροφική φωτιά στην ιστορία του κτιρίου. Η πρώτη το 1884 αποτέφρωσε το δεύτερο όροφο της βορινής πλευράς.

Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε στα βασιλικά ανάκτορα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν ήταν δυνατόν να μείνει ασχολίαστο.

Οι φήμες οργίαζαν σχετικά με την αιτία που την προκάλεσε.

Άλλοι μίλησαν για εμπλοκή των Βρετανών, οι οποίοι θέλησαν με αυτό το τρόπο να αποσπάσουν ή να καταστρέψουν σημαντικά έγγραφα από το κτίριο ή ότι ήθελαν να φανεί η αδυναμία του κράτους σε έκτακτες συνθήκες και να αναδειχθεί η ανάγκη της παρουσίας τους στα ελληνικά δρώμενα.

Μερικοί ανέπτυξαν το σενάριο της  δολιοφθοράς από  αντιμοναρχικούς κύκλους που ήθελαν να πλήξουν τον θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα.

Επικρατέστερη εκδοχή, παρά τη συνομωσιολογία που ακολούθησε, ήταν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ένα καντήλι της βασίλισσας Όλγας στο ορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν στον δεύτερο όροφο.

Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α΄στην Θεσσαλονίκη, ο διάδοχος Κωνσταντίνος έγινε βασιλιάς και όρισε ως βασιλικό Ανάκτορο την έως τότε κατοικία του, το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο).

Στα Παλαιά, πλέον, Ανάκτορα παρέμειναν –κατά διαστήματα- μέλη της βασιλικής οικογένειας και η βασιλομήτωρ Όλγα έως το 1922, οπότε εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα. Το Νοέμβριο του 1929 η Κκυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγασή της, μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων.

Τεκμηρίωση φωτογραφιών “Η Αθήνα μέσα στο Χρόνο”

Tatoi anaktoroΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Ανησυχία για το Τατόι: χώρος πολιτισμού και περιπάτου ή εστιατόρια και ταβέρνες; Δείτε πώς ο Γεώργιος Α΄επέλεξε την περιοχή και έχτισε τον πρώτο ξενώνα, όπου οι «γαλαζοαίματοι» έκαναν στρωματσάδα (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.