Η πιο τρελή απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ. Ο άνθρωπος που προσπάθησε να τον σκοτώσει επειδή είχε συμμαχήσει με τους κομμουνιστές

Η πιο τρελή απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ. Ο άνθρωπος που προσπάθησε να τον σκοτώσει επειδή είχε συμμαχήσει με τους κομμουνιστές
Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη ο Αδόλφος Χίτλερ ήρθε αντιμέτωπος με δεκάδες συνωμοσίες και απόπειρες δολοφονίας.

Λογικό και αναμενόμενο, αφού μετά την αναρρίχηση του στην εξουσία, οι εχθροί του ήταν πάρα πολλοί και αυξήθηκαν με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Maurice_Bavaud

ο Ελβετός Μωρίς Μπαβόντ

Μια ωστόσο, από τις απόπειρες δολοφονίας έμεινε στα χρονικά, τόσο για το ερασιτεχνικό σχέδιο δράσης όσο και για τα κίνητρα του δράστη.

Ήθελε να τον σκοτώσει επειδή τον θεωρούσε “φιλοκομμουνιστή!”

Το 1938 ο Ελβετός Μωρίς Μπαβόντ αποφάσισε να σκοτώσει τον Αδόλφο Χίτλερ, καθώς θεωρούσε ότι οι Ναζί δεν είχαν αντιμετωπίσει με τη δέουσα σκληρότητα τους κομμουνιστές. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γαλλία, ο Μπαβόντ είχε έρθει σε επαφή με Ρώσους αυτοεξόριστους οι οποίοι διαπνέονταν από αντικομουνιστικό μένος και ήταν αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εξάπλωση του κομμουνισμού στην Ευρώπη. Ο Μπαβόντ ενστερνίστηκε απόλυτα τις ιδέες των φίλων του και δεν άργησε να στοχοποιήσει τον Χίτλερ, καθώς έβλεπε με εξαιρετική ανησυχία τις διπλωματικές επαφές του τελευταίου με τη Σοβιετική Ένωση.

Στις 9 Οκτωβρίου 1938 ο Μπαβόντ ξεκίνησε την περιπέτεια του με σκοπό τη δολοφονία του Γερμανού δικτάτορα. Αφού επισκέφθηκε μερικούς συγγενείς του στο Μπάντεν Μπάντεν, πήγε στη Βασιλεία, όπου αγόρασε ένα πιστόλι. Στη συνέχεια ταξίδεψε σιδηροδρομικώς μέχρι το Βερολίνο, όπου πίστευε ότι βρισκόταν ο στόχος του. Εκεί όμως πληροφορήθηκε ότι ο Χίτλερ ήταν στο ορεινό του καταφύγιο στο Μπερχτεσγκάντεν.

Το καταφύγιο του Χίτλερ στο, γνωστό και ως "αετοφωλιά"

Το καταφύγιο του Χίτλερ στο Μπερχτεσγκάντεν, γνωστό και ως “αετοφωλιά”

Χωρίς να απογοητευτεί, ταξίδεψε ως εκεί. Νοίκιασε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο, αγόρασε πυρομαχικά για το όπλο του και άρχισε εξάσκηση στην σκοποβολή σε ένα παρακείμενο δάσος!

Οι δοκιμαστικές βολές τον έπεισαν ότι για να έχει πιθανότητες επιτυχίας έπρεπε να χτυπήσει τον στόχο του από απόσταση μικρότερη των οκτώ μέτρων. Όλα ήταν έτοιμα, απέμενε μόνο η κατάλληλη ευκαιρία. Αυτή όμως δεν επρόκειτο να δοθεί καθώς ο Χίτλερ είχε αναχωρήσει από την περιοχή λίγο πριν φθάσει ο υποψήφιος δολοφόνος του.

Τότε ο Μπαβόντ αποφάσισε να μελετήσει καλύτερα τις κινήσεις του Γερμανού δικτάτορα, ώστε την επόμενη φορά να πετύχει τον στόχο του.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος γνώρισε έναν αξιωματικό της αστυνομίας στον οποίο παρουσιάστηκε ως φανατικός θαυμαστής του Χίτλερ τον οποίο επιθυμούσε διακαώς να συναντήσει.

Ο αστυνομικός του συνέστησε πως για να επιτύχει μια προσωπική ακρόαση θα έπρεπε να έχει μια συστατική επιστολή από εξέχουσα προσωπικότητα ξένης χώρας.

Αν όμως ήθελε να δει απλά τον Χίτλερ δια ζώσης θα μπορούσε να μεταβεί στο Μόναχο στις 9 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα ο Χίτλερ και οι στενοί του συνεργάτες θα παρήλαυναν στους δρόμους της πόλης, προκειμένου να τιμήσουν τους νεκρούς ναζί του αποτυχημένου Κινήματος της Μπυραρίας του 1923.

Ο Μπαβόντ είχε την ευκαιρία που αναζητούσε!

Πράγματι έφθασε στο Μόναχο και βρήκε ένα σημείο στο δρόμο το οποίο του έδινε καλή οπτική επαφή με τον στόχο. Καθώς η πομπή πλησίαζε ο νεαρός Ελβετός έσφιγγε με αγωνία τη λαβή του πιστολιού κάτω από το παλτό του.

Τότε όμως διαπίστωσε ότι ο Χίτλερ δεν βάδιζε στη μέση του δρόμου, αλλά στην απέναντι πλευρά από την ενέδρα και σε απόσταση αρκετά μεγαλύτερη των οκτώ μέτρων. Απογοητευμένος δεν τράβηξε το πιστόλι και σκέφτηκε να αλλάξει τακτική.

xitler

Τις επόμενες ημέρες «έφτιαξε» μια πλαστή συστατική επιστολή από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Πιερ Φλαντέν, η οποία ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν κομιστής ενός άκρως απόρρητου εγγράφου που έπρεπε να παραδοθεί ιδιοχείρως στον Φύρερ.

Επρόκειτο για μια σκέψη καθαρά κωμική, αφού ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν θα είχε κανένα λόγο να δώσει ένα τόσο σημαντικό έγγραφο σε έναν άγνωστο Ελβετό πολίτη.

Άλλωστε, δεν υπήρχε περίπτωση μια πλαστή επιστολή να περάσει κανένα από τα επίπεδα ασφαλείας της προσωπικής φρουράς του Χίτλερ.

Με περίσσιο θράσος όμως ο Μπαβόντ και με την επιστολή στα χέρια, παρουσιάστηκε στο φυλάκιο εισόδου του Μπερχτεσγκάντεν για να λάβει την απάντηση ότι ο Χίτλερ βρισκόταν ακόμη στο Μόναχο.

Επέστρεψε εσπευσμένα εκεί αλλά λίγο νωρίτερα ο Γερμανός δικτάτορας είχε αναχωρήσει για το  Μπερχτεσγκάντεν! Κάπου εκεί ο Μπαβόντ κλονίστηκε.

Λίγο η παροιμιώδης ατυχία του, λίγο η συνεπής ασυνέπεια  στο ραντεβού του με την ιστορία, λίγο η έλλειψη χρημάτων τον οδήγησαν στην εγκατάλειψη του σχεδίου του και στην απόφαση να εγκαταλείψει τη Γερμανία.

Μην έχοντας ούτε ένα μάρκο στην τσέπη ανέβηκε κρυφά σε ένα τραίνο.

Ένας τυπικός έλεγχος εισιτηρίων τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα για την επιβολή προστίμου.

Εκεί ο αφελής Ελβετός συνειδητοποίησε ότι δεν είχε ξεφορτωθεί ούτε την πλαστή συστατική επιστολή, ούτε το όπλο. Οδηγήθηκε στην Γκεστάπο για τα περαιτέρω.

Φυσικά ομολόγησε τα πάντα.

Εκτελέστηκε στη λαιμητόμο στις 14 Μαΐου 1941, λίγες εβδομάδες πρoτού ο Χίτλερ κάνει πράξη το όνειρό του και κηρύξει την σταυροφορία κατά του κομμουνισμού, με την επίθεση στη Σοβιετική Ένωση.

Νίκος Γιαννόπουλος

Ιστορικός

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο καμικάζι Βαρώνος που σχεδίαζε να ανατιναχθεί μαζί με τον Χίτλερ. Πώς απέτυχε άλλη μια απόπειρα δολοφονίας του Φύρερ…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.