Τα υποθαλάσσια μνημεία είναι πάντοτε εντυπωσιακά. Σε όποια περιοχή κι αν βρίσκονται γοητεύουν τους επισκέπτες που φθάνουν με καταδύσεις.
Το θαλασσινό νερό και τα ισχυρά ρεύματα φθείρουν τα μνημεία και έτσι χρειάζονται εργασίες συντήρησης, ώστε να είναι επισκέψιμα.
Υπάρχει μια υποθαλάσσια πόλη που είναι πολύ καλά διατηρημένη και προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των τουριστών, αλλά και των ερευνητών.
Είναι η Shicheng ή αλλιώς Πόλη των Λεόντων, στην Κίνα.
Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι ήταν εξίσου εντυπωσιακή και πριν να βυθιστεί, καθώς πολλά κτίριά της ήταν διακοσμημένα με περίτεχνα γλυπτά, που συναγωνίζονται ακόμα και αυτά της Αλεξάνδρειας.
Αποτελούνταν από έναν «λαβύρινθο», από άσπρους ναούς, είχε πολλές αψίδες και πλακόστρωτους δρόμους.
Η Πόλη των Λεόντων πήρε το όνομα της από το βουνό που υπήρχε γύρω της και ονομαζόταν «Πέντε λιοντάρια».
Ξεχώριζε από τις υπόλοιπες πόλεις καθώς είχε πέντε εισόδους, ενώ το συνηθισμένο ήταν οι τέσσερις πύλες.
Είχε περίπου 300.000 κατοίκους την περίοδο που βυθίστηκε και μέγεθος ίσο με 62 ποδοσφαιρικά γήπεδα, ενώ αποτελούσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.
Η Scicheng βυθίστηκε το 1959.
Το περίεργο είναι ότι η καταστροφή της δεν προκλήθηκε από κάποιο ακραίο φυσικό φαινόμενο, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά εσκεμμένα από την κυβέρνηση.
Στην περιοχή έπρεπε να κατασκευαστεί υδροηλεκτρικός σταθμός στον ποταμό της περιοχής που λέγεται Χίναν και για να συμβεί αυτό, χρειαζόταν μια τεχνητή λίμνη. Οι αρμόδιοι μελετητές του έργου, αποφάσισαν ότι ιδανική τοποθεσία ήταν εκεί που ήταν χτισμένη η πόλη και η κυβέρνηση συμφώνησε. Έτσι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μέσα σε μερικές ημέρες η πόλη τους βυθίστηκε 40 μέτρα κάτω από το νερό.
Εκτός από την τεχνητή λίμνη, φτιάχτηκαν και τεχνητά νησάκια που κάνουν το σκηνικό πολύ εντυπωσιακό.
Η βυθισμένη πόλη παρέμεινε ξεχασμένη για περισσότερα από 50 χρόνια, μέχρι που δύτες την «ανακάλυψαν» ξανά.
Το περιοδικό National Geographic, πριν από μερικούς μήνες, δημοσίευσε φωτογραφίες από τις καταδύσεις, που αποδεικνύουν ότι στην περίπτωση της Scicheng το νερό λειτούργησε προστατευτικά, ειδικά το γλυκό νερό της λίμνης.
Τα κτίρια και τα μνημεία έχουν προστατευτεί από τη φυσική φθορά του χρόνου και κυρίως από τη διάβρωση του αέρα και την αλλοίωση από τον ήλιο.
Οι φωτογραφίες διαδόθηκαν και οι Κινέζοι, αφού διαπίστωσαν το ενδιαφέρον του κόσμου, αποφάσισαν να μετατρέψουν τη βυθισμένη πόλη σε τουριστικό αξιοθέατο. Δείτε και το εντυπωσιακό βίντεο.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τι κάνει ο Χριστός κάτω από το βυθό της θάλασσας; Το άγαλμα που βυθίστηκε στη μνήμη του ενός δύτη που έχασε τη ζωή του. Μετά από χρόνια αναπτύχθηκε θαλάσσια ζωή πάνω στο άγαλμα! (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ