Ο Τάκης Λουκανίδης στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του δόξας ήταν ένας λαϊκός ήρωας. O παλαίμαχος άσσος της Δόξας Δράμας, του Παναθηναϊκού, του Άρη και άλλων ελληνικών ομάδων έπαιζε με επιτυχία παντού.
Διακρινόταν σε κάθε θέση μέσα στο γήπεδο και σε όλες τις ομάδες που τον είχαν στο ρόστρερ τους. Σκόραρε, αποθεωνόταν, ενώ οι εφημερίδες αφιέρωναν πάντα στις σελίδες τους τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα. Οι διακρίσεις του “Τάκαρου”, όπως τον φώναζαν οι φίλαθλοι δεν ήταν το μόνο αντικείμενο σχολιασμού των δημοσιευμάτων. Η ζωή του ήταν περιπετειώδης και αυτό τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας.
Σκότωσαν τον πατέρα του οι Βούλγαροι και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο
Ο Λουκανίδης γεννήθηκε στο Παρανέστι της Δράμας το 1937. Πολύ πριν γίνει ο “Τάκαρος” των γηπέδων τον βάφτισαν Νεοτάκη. Γόνος πολύτεκνης, αγροτικής οικογένειας, ποντιακής καταγωγής έμαθε από νωρίς τι σημαίνει βιοπάλη. Σε πολύ μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, Γιώργο, τον οποίο κρέμασαν οι βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις για τη σθεναρή του αντίδραση στον εκβουλγαρισμό της περιοχής. Η οικογένεια του πέρασε δύσκολα χρόνια. Η μητέρα του έκανε δύο δουλειές για να ζήσει τα πέντε παιδιά της. Μετακόμισε από το χωριό σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι στην πόλη της Δράμας, από όπου αναγκάστηκε να στείλει το μικρό Νεοτάκη σε ορφανοτροφείο.
Εκεί ήταν η πρώτη φορά που έπαιξε μπάλα. Το ταλέντο του αναδείχθηκε γρήγορα και κατάφερε να βγάλει το πρώτο του δελτίο με την τοπική ομάδα της ΑΕΚ στα 16 του. Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην ομάδα της γενέτειρας του, στη Δόξα Δράμας, με την οποία αγωνίστηκε για μια πενταετία.
Με τη Δόξα έζησε τα χρυσά της χρόνια και έφτασε μαζί της τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, χωρίς να καταφέρει όμως να το κατακτήσει. Έμεινε έτσι μια βασίλισσα χωρίς στέμμα και πέρασε στην ιστορία με αυτό το προσωνύμιο.
Το κόλπο του Παναθηναϊκού για να φορέσει το τριφύλλι
Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ διεκδικούσαν με κάθε τρόπο να γίνει παίκτης τους. Η ομάδα του όμως αντιστεκόταν στη μετακίνηση του και συγκάλεσε μέχρι και γενική συνέλευση για να τον κρατήσει. Μάλιστα έξω από τα γραφεία της Δόξας συγκεντρώθηκε πλήθος φιλάθλων που απαιτούσε την παραμονή του αγαπημένου τους παίκτη.
Τελικά συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και ντύθηκε στα πράσινα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής στην αυτοβιογραφία του «Εγώ ο Τάκης Λουκανίδης», οι «πράσινοι» προώθησαν στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες μια φωτογραφική διάταξη η οποία ανέφερε ότι σε περίπτωση που κάποιος Έλληνας παίκτης αγωνιστεί στο εξωτερικό για έναν χρόνο θα μπορεί να ενταχθεί ως ελεύθερος στην ομάδα της αρεσκείας του. Έτσι ξαφνικά το 1961 αποχαιρέτησε τους συμπαίχτες του και έφυγε στην Κωνσταντινούπολη για να παίξει στη Φενέρμπαχτσε.
Η τουρκική ομάδα ωστόσο είχε συμπληρώσει τους παίχτες της και έτσι το σχέδιο του γενικού αρχηγού της ομάδας των πρασίνων, Αντώνη Μαντζεβελάκη, για την απόκτηση του Λουκανίδη γινόταν εφικτό. Αρχικά μετακινήθηκε στον ΑΠΟΕΛ της Κύπρου, όπου η διοίκηση της ομάδας ακολουθώντας τις οδηγίες των πρασίνων τον έκρυβε για να μην τον προσεγγίσουν οι άλλες ομάδες. Όταν τελικά “απελευθερώθηκε”, έκλεισε στον Παναθηναϊκό. Έπαιξε για επτά χρόνια, διακρίθηκε, χωρίς όμως να προλάβει να παίξει στο έπος του Γουέμπλεϊ.
Στο ενδιάμεσο έπαιξε και σε ομάδα της Ν. Αφρικής, όπου είχε καταφύγει μετά από μία περιπετειώδη ιστορία με τη γυναίκα του, Άννυ. Οι δύο τους είχαν φύγει μαζί καθώς οι γονείς της δεν τον ήθελαν.
Ο έρωτας με μια 14χρονη, το σκάνδαλο, ο γάμος και το διαζύγιο
Το 1962 όταν ο Λουκανίδης μεσουρανούσε στα γήπεδα, γνώρισε τη 14χρονη Γιόλα. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ακρόπολις είχε δηλώσει ότι η φιλία τους γρήγορα εξελίχθηκε σε έρωτα. Η αθώα αυτή προσέγγιση όμως πήρε απρόσμενη τροπή όταν η μητέρα της κοπέλας τον κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση.
“Έχυσαν δηλητήριο μεταδίδοντας φανταστικές ιστορίες”, είχε υποστηρίξει ο Λουκανίδης. Η υπόθεση αυτή δημιουργήθηκε όταν καλοθελητές σύμφωνα με τον ίδιο είδαν τον ποδοσφαιριστή και το 14χρονο κορίτσι σε ένα ξενοδοχείο. ‘Όπως είχε εξηγήσει μαζί είχαν κανονίσει να βρεθούν στον κινηματογράφο. Του τηλεφώνησε ωστόσο ένας φίλος του από τη Δράμα, που διέμενε στο ξενοδοχείο Αλεξάνδρα, για να τον δει. Μαζί του πήρε και την Γιόλα, με την οποία κάθισαν στο σαλόνι του χώρου. Όταν τους είδαν να βγαίνουν μαζί από το ξενοδοχείο, δημιουργήθηκαν φήμες, που έφτασαν στα αυτιά της μητέρας της. “Όταν διάβασα την είδηση περί κακοποίησης, πήγα σπίτι και κλείστηκα. Ήμουν σαν ζωντανός νεκρός. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως τον κόσμο υπάρχει τόση κακοήθεια”, δήλωνε.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για περιοριστικά μέτρα σε βάρος του ποδοσφαιριστή που προφυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ, απέναντι από το γήπεδο της ομάδας του. Παρότι ο ιατροδικαστής Δημήτρης Καψάσκης μετά από εξέταση δεν διαπίστωσε στην έκθεσή του στοιχεία βιασμού και παράλληλα βεβαίωσε ότι η ανήλικη “ήταν αγνή και ανέγγιχτη”, το όνομα του ποδοσφαιριστή είχε λερωθεί. Ο Λουκανίδης στη συνέχεια δήλωσε στον εισαγγελέα ότι θα παντρευτεί τη νεαρή κοπέλα. Λίγο καιρό μετά το γάμο τους το ζευγάρι χώρισε.
Οι δύο τους μάλιστα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, καθώς η πρώην σύζυγος του ζητούσε διατροφή 3.000 δραχμών, ενώ τον κατηγόρησε ότι μέχρι να χωρίσουν “δεν ανταποκρινόταν στα συζυγικά του καθήκοντα” και ότι γυρνάει σε μπαρ. Οι συνήγοροι του αρνήθηκαν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι στο μπαρ που εργαζόταν στη Φωκίωνος Νέγρη, ανήκει στην μητέρα του, την οποία βοηθούσε, ενώ από το ποδόσφαιρο δεν βγάζει χρήματα καθώς “η ενασχόληση στην Ελλάδα είναι ερασιτεχνική”.
Οι κατηγορίες για τεντιμποϊσμό
Ένα χρόνο μετά ο Λουκανίδης είδε πάλι τον εαυτό “στα μανταλάκια” των περιπτέρων και αυτή τη φορά να κατηγορείται για τεντιμποϊσμό. Ήταν συνηθισμένος να διαβάζει για τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα. Το 1963 έμεινε έκπληκτος όταν διάβασε στις εφημερίδες πως είναι τέντι μπόυ όταν μπλέχτηκε σε ένα καυγά σε μια ταβέρνα. Η κόντρα ξεκίνησε όταν ένας χωροφύλακας με πολιτικά ρούχα, του ζήτησε την ταυτότητα του. Ο νεαρός τότε ποδοσφαιριστής αρνήθηκε και άναψε ο καυγάς. Ο Λουκανίδης τον χτύπησε με μπουνιές και τον έριξε κάτω.
Ήταν μάλιστα βέβαιος ότι τίποτα δεν θα γινόταν αν το όργανο της τάξεως δεν ήταν βαμμένος Ολυμπιακός.
Ο διεθνής παίκτης συνελήφθη και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του Ν. 4000 περί τεντυμποϊσμού. Στη δίκη οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν κατακλύσει την αίθουσα. Οι δικαστές απέσυραν τις βαριές κατηγορίες περί τεντιμποισμού και τον κατηγόρησαν για ξυλοδαρμό αστυνομικού οργάνου. Η υπόθεση πλέον ήταν εύκολη. Ο Λουκανίδης μάλιστα ξεμπέρδεψε αγοράζοντας την ποινή του. Έδωσε τέτοια χαρά στους οπαδούς του Παναθηναϊκού που στο άκουσμα της ποινής μες στην αίθουσα τον σήκωσαν στους ώμους του και φώναζαν Λουκανίδης!
Η στιγμή που σημάδεψε τον Τάκη Λουκανίδη ήταν ο θάνατος του γιου του, Γιώργου, σε ηλικία 31 ετών, τον Αύγουστο του 1998, σε τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Μαρκόπουλου-Ωρωπού. O άσσος της μπάλας πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2018 στην Αθήνα, σε ηλικία 80 ετών, από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Σαραβάκος. Ο πατέρας του γκολτζή του Παναθηναϊκού ήταν κι αυτός ακαταμάχητος στις τρίπλες. Τον αποκαλούσαν σβούρα και οι αμυντικοί τον σταμάταγαν μόνο με τα χέρια. Έπαιξε μόνο στον Πανιώνιο και κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr