Την ιστορία της περίθαλψης και της νοσηλείας των ασθενών στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 στις 21.00 το βράδυ από το Cosmote History.
Σε επανάληψη Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα
Στην αρχαιότητα η νοσηλεία γινόταν κατ’ οίκον από περιοδεύοντες ή δημοτικούς γιατρούς, αλλά σταδιακά δημιουργήθηκαν και τα Ασκληπιεία, δηλαδή θεραπευτήρια, που υπήρξαν τα πρώτα νοσοκομεία της αρχαιότητας και του δυτικού πολιτισμού.
Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας.
Σε αυτά οι νοσούντες είχαν περίθαλψη με τα μέσα της εποχής, ενώ προσεύχονταν και παρακολουθούσαν πολιτιστικές δραστηριότητες για την ψυχική τους ευεξία. Οι ασθενείς ανάλογα με την πάθηση προσέφεραν διάφορα δώρα, καθώς και αναθήματα.
Ο Ιπποκράτης που υπήρξε απόγονος του Ασκληπιού ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε στα αρχαία θεραπευτήρια την ιατρική με επιστημονικά κριτήρια, διαχωρίζοντάς την από τη μαγεία και τις προκαταλήψεις.
Η Μηχανή του Χρόνου δείχνει πως η ιατρική του Ιπποκράτη συνεχίστηκε την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και συνδέθηκε με το χριστιανισμό και τη φιλανθρωπία. Έτσι, από τα Ασκληπιεία, η ιατρική και η νοσηλεία συνεχίστηκε στους λεγόμενους Ξενώνες, που αποτέλεσαν την πρώιμη μορφή των νοσοκομείων.
Κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν επίσης τα πτωχοκομεία όπως αυτό του επισκόπου Καισαρείας Βασίλειου, στα οποία ανακουφίζονταν από ασθένειες φτωχοί, ανάπηροι, λεπροί και νοσούντες οδοιπόροι. Στα νοσοκομεία του Βυζαντίου καθιερώθηκαν επίσης οι ιατρικές ειδικότητες και η ιατρική ιεραρχία.
Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης πολλοί ξενώνες σταμάτησαν τη λειτουργία τους και οι ασθενείς έβρισκαν γιατρειά και παρηγοριά στα μοναστήρια. Τη σκυτάλη πήραν πλέον επαγγελματικές συντεχνίες της Κωνσταντινούπολης καθώς και πλούσιοι Έλληνες, που βοήθησαν στην ανέγερση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νέο επεισόδιο της εκπομπής στη δράση και τις διαφορές μεταξύ των εμπειρικών γιατρών και των κομπογιαννιτών, που την περίοδο της τουρκοκρατίας γυρνούσαν πόλεις και χωριά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Οι πρώτοι είχαν βασικές γνώσεις ιατρικής, ενώ οι δεύτεροι συχνά πωλούσαν βότανα και ματζούνια …«δια πάσα νόσον». Η δράση τους μάλιστα συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Μετά την ίδρυση του μικρού ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας που υπήρξε γιατρός, ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για νοσοκομειακή περίθαλψη. Θέσπισε κανόνες για τη δημόσια υγεία και με τα ελάχιστα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες επιδημίες της εποχής.
Σχεδόν ταυτόχρονα με ην κατασκευή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδρύθηκε και η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία η Ελλάδα θα προσπαθούσε να καλύψει τις ανάγκες της εποχής με ιατρικό προσωπικό.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Στέφανος Γερουλάνος – επίτιμος καθηγητής Ιατρικής, Γεώργιος Ανδρούτσος – ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Lyon, Κώστας Τσιάμης – καθηγητής Δημόσιας & Ενιαίας Υγείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Κωνσταντίνου- Αρχίατρος/ Διευθυντής Υγειονομικού 424 Γ.Σ.Ν. Θεσσαλονίκης, Αναστασία Κωνσταντινίδου – καθηγήτρια Παθολογικής/Ανατομικής ΕΚΠΑ, Μαριάννα Καραμάνου – καθηγήτρια Ιστορίας και Ηθικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Τρουπής – καθηγητής Περιγραφικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τρομπούκης – Επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννης Κυριόπουλος – Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γεράσιμος Ρηγάτος – Επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ.
Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr