To Γκιόρεμε είναι ένα ακόμα μοναδικό τοπίο της Καππαδοκίας που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.
Το όνομά της περιοχής προέρχεται από μια παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας Κόραμα, καθώς η ελληνική παρουσία στην περιοχή ήταν έντονη για αρκετούς αιώνες. Τα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Ματιανή και τότε κατοικήθηκε από πολλούς χριστιανούς.
Εντυπωσιακοί σχηματισμοί από κούφιους βράχους, φαράγγια και υπόγειες στοές συνθέτουν την εικόνα της πόλης που κατοικείται σήμερα από δύο χιλιάδες κατοίκους.
Το γεωλογικό φαινόμενο δημιουργήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η οροσειρά του Ταύρου και του Αργαίου ήταν ενεργά ηφαίστεια. Από τις συνεχείς εκρήξεις, τις πλημμύρες και τους ανέμους σχηματίστηκε το οροπέδιο της Καππαδοκίας που αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς λαούς. Χετταίοι, Μακεδόνες, Κούρδοι, Σύριοι, Εβραίοι και Ρωμαίοι έμειναν κατά καιρούς μέσα στους βράχους της Καππαδοκίας.
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής διαμόρφωσαν υπόγειες κατοικίες που είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους. Εικάζεται ότι οι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο κάτω από τη γη για να προστατευθούν από τις φυσικές καταστροφές και από εχθρικές επιδρομές.
Τα ρωμαϊκά χρόνια πολλοί χριστιανοί εγκαταστάθηκαν στους βράχους του Γκιόρεμε για να αποφύγουν τους Άραβες και τους Μογγόλους και ζούσαν ασκητικά.
Την περίοδο εκείνη δημιούργησαν μέσα στους βράχους ναούς και μοναστήρια με εντυπωσιακές αγιογραφίες και αποτελούν μέχρι και σήμερα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.
Οι υπόγειες κατοικίες βρίσκονται δέκα επίπεδα κάτω από τη γη και διαθέτουν ανάλογες ανέσεις με τις σημερινές πόλεις. Υπήρχαν αποθήκες, νεκροτομείο, στάβλοι, πηγές και ειδικά φρεάτια εξαερισμού που έφταναν σε μεγάλο βάθος.
Σε κοντινή απόσταση με το Γκιόρεμε βρίσκονται και οι “Καμινάδες των Νεράϊδων”, πυργοειδείς βράχοι που φτάνουν σε ύψος 40 μέτρα και έχουν ένα “καπέλο” στην κορυφή τους και μοιάζουν με φυσικές καμινάδες. Δημιουργήθηκαν όπως ολόκληρη η Καππαδοκία, από τη διάβρωση των ηφαιστειογενών πετρωμάτων.
Σήμερα στο Γκιόρεμε λειτουργούν ξενοδοχεία με υπόγεια δωμάτια και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κάτω από τη γη όπως ζούσαν οι κάτοικοι της Καππαδοκίας.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας που βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από τη γη και κάποτε αριθμούσε 20.000 κατοίκους. Ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας κάτοικος έκανε ανακαίνιση και έριξε τον τοίχο του σπιτιού του
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ