“Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πως φτιάχνονται δυο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα” έλεγε ο Γερμανός καγκελάριος, Όττο Φον Μπίσμαρκ, αλλά δεν είχε στο μυαλό του τα κτίρια του Βωβού στην Ν. Ερυθραία.
Λίγα μέτρα από την γέφυρα Βαρυμπόμπης στην Εθνική οδό, που αποτελεί την είσοδο για την Ν. Ερυθραία, την Εκάλη και την Κηφισιά, ορθώνεται ένα τριώροφο κτίριο και δίπλα του 34 ημιτελείς πολυτελείς μεζονέτες. Στέκουν εγκαταλελειμμένα και βουβοί μάρτυρες της Ελλάδας της διαπλοκής.
Το κτίριο προγραμματιζόταν για διαγνωστικό – ιατρικό κέντρο με σκοπό να λειτουργήσει στους ολυμπιακούς αγώνες που διεκδικούσε η Ελλάδα για το 2000. Προέβλεπε μεγάλες κατασκευές και ελικοδρόμιο, αλλά για να προχωρήσει το σχέδιο έπρεπε να ξεπεραστεί ο νόμος. Η περιοχή είχε χαμηλό συντελεστή δόμησης, ήταν αμιγούς κατοικίας και δεν επιτρεπόταν καμία τέτοια δραστηριότητα. Όλα τα προβλήματα θα λύνονταν με ένα τηλεφώνημα.
Η ιστορία ξεκίνησε στις 4.12.1990 όταν η Τουριστική – Εργοληπτική Α.Ε. και ΣΙΑ Ε.Ε. του κυρίου Χ. Βωβού αγόρασε έκταση 66 στρεμμάτων από την εταιρία ΗΒΗ Παναγόπουλος – Βιομηχανική Εταιρία. Συγκεκριμένα αφορούσε στα οικοδομικά τετράγωνα 270, 271, 273 στην περιοχή Μορτερό.
Η περιοχή ήταν ενταγμένη στο σχέδιο πόλεως και χαρακτηρισμένη ως αμιγούς κατοικίας
Στο συμβόλαιο υπήρχαν δύο “περίεργοι” όροι: ο Βωβός αποζημιώνει την πωλήτρια εταιρία με 500.000.000 δρχ. σε περίπτωση αλλαγής της χρήσης γης από αμιγή σε γενική κατοικία και την αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 45%. Μετά από αυτό άρχισαν τα θαύματα.
“Θαύμα” 1: Ο Βωβός μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ κατόρθωσε να αλλάξει τη χρήση γης στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα από αμιγή κατοικία σε γενική κατοικία και παράλληλα πήρε άδεια να μεταφέρει συντελεστή δόμησης στο 1! Στην περιοχή Μορτερό ο συντελεστής για έκταση μέχρι 300 τ.μ. είναι 0,6 και για έκταση πέραν των 300 τ.μ. 0,4…
“Θαύμα” 2: Το 1992 με μια φωτογραφική διάταξη του νόμου 2052 (μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους και πολεοδομικές ρυθμίσεις) επιτράπηκε η ανέγερση του θεραπευτικού διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου στο Ο.Τ. 273.
Η παράγραφος 12 του άρθρου 11 του Ν. 2052/1992 ανέφερε ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικής κλινικής μέσα σε περιοχή αμιγούς και γενικής κατοικίας αδιακρίτως και οπουδήποτε. Με βάση αυτήν την τελευταία διάταξη ο Βωβός εξέδωσε άδεια για να οικοδομήσει κτήριο στο 273 Ο.Τ. και να λειτουργήσει σε αυτό το Διαγνωστικό Ερευνητικό Κέντρο.
Την εποχή εκείνη στο Δήμο Νέας Ερυθραίας η αντιπολίτευση ξεκινούσε έναν αγώνα προκειμένου να μην προχωρήσει η δημιουργία του ιατρικού κέντρου στην περιοχή. Με επιχειρήματα τόσο νομικά, αλλά και περιβαλλοντολογικά.
Τι έγινε :
Το ΥΠΕΧΩΔΕ άλλαξε τη χρήση γης σε 9 οικοδομικά τετράγωνα και αύξησε το συντελεστή δόμησης. Η συνολική έκταση ήταν 66 στρέμματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνα που ανήκαν στο μεγαλοεργολάβο.
Ο Βωβός βιαζόταν να προχωρήσει και άρχισε να χτίζει την κλινική χωρίς άδεια οικοδόμησης, η οποία βγήκε λίγο αργότερα μαζί με μια δεύτερη άδεια που ενσωματώθηκε, κατοχυρώνοντας έτσι την μεταφορά συντελεστή δόμησης, την οποία είχε ήδη αξιοποιήσει στο υπάρχον κτίριο και αντιστοιχούσε σε 4.000 τ.μ ωφέλιμης επιφάνειας.
Δείτε το κτίριο “φάντασμα” και την περιοχή σήμερα. Λήψη: CHRIS.P-LifeAfterGravity, Μάρτιος 2022:
Ο Δήμος Ν. Ερυθραίας
Αρχικά ο Δήμος Νέας Ερυθραίας, προσέφυγε στη δικαιοσύνη επικαλούμενος ότι από την λειτουργία ενός ιατρικού κέντρου θα υπήρχε όχληση των κατοίκων. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έλαβε απόφαση να ασκηθούν ένδικα μέσα στο Συμβούλιο Επικρατείας, κατά της υπουργικής απόφασης. Ο Βωβός γνωρίζοντας ότι οι ενέργειες του ήταν παράτυπες άρχισε να προσφέρει διάφορα ανταλλάγματα στο Δήμο.
Το έτος 1994, το δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την προσφορά του υπό τον όρο να εγκριθεί σχετική άδεια στον Βωβό για ανέγερση και ενός άλλου κτηρίου στο 271 Ο.Τ. το οποίο θα χρησίμευε ως κλινική 162 κλινών.
Αποφασίστηκε και η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο Μορτερό με την κατάργηση του πεζοδρομίου που υπάρχει ανάμεσα στα δύο Ο.Τ. 271 και 273 για την ενοποίηση και προκειμένου ο Βωβός να ανεγείρει εκεί την κλινική.
Τα ανταλλάγματα και η Δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Στην πράξη η τότε δημοτική αρχή άλλαζε στάση και δεχόταν τα ανταλλάγματα του κ. Βωβού, που ήταν κατασκευή δημαρχείου 1.500 τ.μ. (στη βίλα Κώστα), ανάπλαση πάρκου Ήβη και του Λαογραφικού Μουσείου. Στη συνέχεια ο δήμος παραιτήθηκε από τα ένδικα μέσα που είχε ασκήσει, επικαλούμενος την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι προσφυγές όμως στο ΣΤΕ ακόμα δεν είχαν εκδικασθεί και επομένως εκκρεμούσαν.
Το 1995 η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ χωρίς να παραστεί ο δήμος και η δίκη ακυρώθηκε! Με παρέμβαση του εφέτη Βασίλη Χριστοφίλη, ως προέδρου του εξωραϊστικού συλλόγου Μορτερό, το ΣτΕ έκανε τελικά δεκτή την αναβίωση της δίκης.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ και από εκεί ως θέμα μείζονος σημασίας έφτασε στην Ολομέλεια, που δέχτηκε την αίτηση του δήμου και έβαλε οριστικά τέλος στα σχέδια του μεγαλοκατασκευαστή για το Μορτερό.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 185/1995 απόφαση του έκρινε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία δεν είναι επιτρεπτή γιατί υποβαθμίζεται το περιβάλλον.
Έκρινε επίσης ότι η ως άνω διάταξη (αρ. 11 παρ. 12 του Ν. 2052/1992) αντίκειται στο άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος και ως τέτοια είναι αντισυνταγματική και ανίσχυρη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με απόφασή του το 2000 ότι τροποποιήσεις των κατηγοριών για χρήσεις γης μπορούν να γίνουν μόνο επί το ευμενέστερο, δηλαδή, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.
Η υπόθεση πλέον είχε γίνει κουβάρι και οι μηχανικοί του Βωβού το 2007 πρότειναν μια νέα αξιοποίηση του κτιρίου που παρέμενε κουφάρι μετά από μία δεκαετία κατασκευής.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί η επένδυση απέσυραν την ιδέα του ιατρο-διαγνωστικού κέντρου και πρόκριναν την λύση γραφείων.
Όμως τα ανοίγματα της τεχνικής εταιρείας του Χ. Βωβού ήταν πολλά και ήδη άρχισε να διαφαίνεται το οριστικό επιχειρηματικό αδιέξοδο που επιβεβαιώθηκε τελικά με την πτώχευσή του μετά την υπόθεση του Βοτανικού.
Οι τράπεζες που είχαν δανειοδοτήσει τον Βωβό κατάσχεσαν τα περιουσιακά του στοιχεία και κινήθηκαν ώστε να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Όμως παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες οι μεζονέτες έμειναν στα αζήτητα και τα κτίρια έμειναν σιωπηλοί μάρτυρες της κακοδιαχείρισης και της διαπλοκής.
Μεζονέτες στα αζήτητα
Οι μεζονέτες στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφονται ότι βρίσκονται σε «μορφή εγκατάλειψης».
Το πρώτο συγκρότημα, βρίσκεται σε οικόπεδο 7,4 στρεμμάτων και αποτελείται από 7 κατοικίες και 6 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Το δεύτερο βρίσκεται σε οικόπεδο 6,1 στρεμμάτων και αποτελείται από 27 κατοικίες. Σύνολο 34 ημιτελείς κατοικίες, που ανήκουν πλέον στην Alpha Bank.
Έχουν εμβαδόν από 226 τ.μ. έως 257 τ.μ. και διαθέτουν πάρκινγκ και κοινόχρηστη εξωτερική πισίνα. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ήταν από 264.000 έως 290.000 ευρώ αλλά μόνο μία, η ακριβότερη μεζονέτα, μέχρις στιγμής πουλήθηκε.
INFO:
Οι δήμαρχοι Νέας Ερυθραίας στο διάστημα αυτό ήταν: Δημήτρης Κατσιάνος (1985-1994), Βασιλική Ταμβάκη (1995-2002 και 2007-2010) και Δημήτρης Μπουρίκας (2003-2006).
Αντίστοιχα οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) ήταν : Υπ. Στέφανος Μάνος και αρμόδιος στο θέμα o αναπληρωτής Υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής.
Με πληροφορίες από την τοπική εφημερίδα Νέα Ερυθραία και ιστοσελίδα Βόρεια της Αθήνας.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr