Η λεζάντα της carte postale αναφέρει “Π. Φάληρον – Η πλατεία”. Η λήψη φαίνεται ότι έγινε από τον περιβάλλοντα χώρο του Φλοίσβου. Μπροστά διακρίνεται η Λ. Ποσειδώνος και πίσω από την τριγωνική πλατεία της φωτογραφίας είναι η οδός Αγίου Αλεξάνδρου.
Όπως επισημαίνει ο διαχειριστής της σελίδας Μεταμορφώσεις της πόλης που εντόπισε τη φωτογραφία, διακρίνεται η Έπαυλις Φιξ στη συμβολή της με την Ποσειδώνος και δίπλα της, με τις κωνικές στέγες, η Έπαυλις Κωνσταντίνου Νικολούδη, έργο του Αλέξανδρου Νικολούδη, που μεταπολεμικά στέγασε και το Δημαρχείο του Π. Φαλήρου.
Καμία από τις δύο κατοικίες δεν υπάρχει σήμερα.
Δείτε παρακάτω πως διαμορφώθηκε η περιοχή τον Μάιο του 1970. Στη συμβολή των οδών Αγ. Αλεξάνδρου & Λεωφ. Ποσειδώνος 34 επιζεί η πέτρινη Έπαυλις Φιξ. Στη συνέχεια φαίνεται η νέα πολυκατοικία που υψώθηκε στη θέση της Επαύλεως Κωνσταντίνου Νικολούδη, η οποία οικοδομήθηκε βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη.
Δεύτερο Παράδειγμα
Δείτε την εικόνα του δρόμου το 1930 και τι επακολούθησε μέχρι τη σημερινή εποχή.
Τρίτο Παράδειγμα
Η επόμενη φωτογραφία αποτυπώνει τα πολεοδομικά λάθη και τις καταστροφικές συναλλαγές. Ο εγγονός του αρχικού ιδιοκτήτη γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο για τον παππού του, Ηλία Αγγελή και το σπίτι που επέλεξε να χτίσει στην περιοχή επειδή ήταν καπετάνιος και ήθελε να βλέπει καθημερινά τη θάλασσα:
“Αγόρασε λοιπόν ένα σχεδόν παραθαλάσσιο οικόπεδο στο Φάληρο στο ύψος του Φλοίσβου και έκτισε ένα καλόγουστο 3οροφο κτήριο που αποτελούσε κόσμημα για την περιοχή όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την καρτ ποστάλ της εποχής εκείνης, που είναι και η μοναδική φωτογραφία που έχω στην διάθεση μου.
Tο οικόπεδο το χαρακτήρισαν σχεδόν παραθαλάσσιο, γιατί ακριβώς μπροστά του είχε ένα τριγωνικό οικόπεδο του που ήταν προορισμένο για πάρκο οπότε από το σπίτι θα είχε απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα απ΄ όλες τις μπροστινές όψεις του. Όμως, ο παππούς μου είχε παραβλέψει έναν καθοριστικό παράγοντα. Το ότι ζούσε στην Ελλάδα, στην οποία αλλιώς τα προβλέπεις και αλλιώς τελικά καταλήγουν τα πράγματα.
Εκεί που θα είχε μπροστά του ένα ωραίο πάρκο και αμέσως μετά τον παραλιακό δρόμο θα έβλεπε την πανέμορφη θάλασσα του Σαρωνικού, ο τότε κοινοτάρχης της περιοχής αντί να φτιάξει πάρκο έδωσε άδεια και στο οικόπεδο αυτό κτίστηκε ένα τεράστιο ξενοδοχείο, το Κάρλτον!”
Το καταπληκτικό είναι ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο που έκλεισε την θέα στον Αγγελή δεν έμεινε αλώβητο και “τιμωρήθηκε” από τους εργολάβους οι οποίοι το κατεδάφισαν το 1966. Δείτε:
Για όσους δεν κατάλαβαν
Πηγή και Φωτογραφική τεκμηρίωση : Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ, Δέσποινα Δρεπανιά, Λίζα Κουτσαπλή.
Μέρος του αρχείου αποτελεί πρωτογενές υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά υπέρ αναμνήσεως του καθηγητού μαθηματικών Γεωργίου Μπακούρου.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Όταν τα κορίτσια του Παλαιού Φαλήρου πήραν το πρωτάθλημα βόλεϊ του 1931 κερδίζοντας Παναθηναϊκό, Πανιώνιο και Νήαρ Ηστ. Τα πρώτα βήματα της γυναικείας χειραφέτησης
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr