Μικροί κολπίσκοι, δαντελωτές ακτές με γαλάζια νερά, στενά περάσματα και θαλάσσιες σπηλιές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.
Ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο βρίσκεται ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από είκοσι μικρά νησιά, από τα οποία κατοικούνται μόνο τα δυο μεγαλύτερα νησιά του σχηματισμού, οι Φούρνοι και η Θύμαινα.
Επίσης, υπάρχουν πολλές μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες, οι πιο γνωστές από αυτές είναι ο Άγιος Μηνάς, το Αλατονήσι, ο Μικρός και Μεγάλος Ανθρωποφάς, το Θυμαινάκι, η Κισηριά, το Μακρονήσι, το Πετροκάραβο, το Πλακάκι και το Στρογγυλό.
Κατά την αρχαιότητα οι Φούρνοι ονομάζονταν «Κοράσιοι Νήσοι», ενώ στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους κατά τον Πορφύριο αποκαλούνταν «Κορσεοί νήσοι», μια ονομασία την οποία διατηρούν μέχρι και σήμερα.
Οι Ίωνες ήταν οι πρώτοι που αποίκησαν το νησί λόγω των λατομείων και μετακινούνταν για να μεταφέρουν τα πετρώματα απέναντι στη Μίλητο.
Το νησί των Φούρνων χαρακτηρίζεται ως το νησί των κουρσάρων, καθώς την εποχή του Βυζαντίου και τον Μεσαίωνα αποτελούσε ορμητήριο των πειρατών.
Η Χώρα του νησιού ή Κάμπος, με τα αιγαιοπελαγίτικια σπίτια της χτισμένα πάνω από το λιμάνι και τα ασβεστωμένα σοκάκια της, παραμένει ανέγγιχτη από το πέρασμα του χρόνου διατηρώντας αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία.
Το πετρόκτιστο κεντρικό σοκάκι ενώνει το λιμάνι με την κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί οι ντόπιοι μαζεύονται και συζητούν στα καφενεία κάτω από τον τεράστιο πλάτανο.
Οι ελάχιστοι κάτοικοι του νησιού ως επί το πλείστον είναι ψαράδες.
Οι Φούρνοι διαθέτουν έναν ασυνήθιστα μεγάλο, για το μέγεθός τους, στόλο αλιευτικών και έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αλιείας του Αιγαίου. Η ετήσια παραγωγή αλιευμάτων ξεπερνά τους 2.500 τόνους, από τους οποίους μεγάλο ποσοστό αφορά ψάρια πρώτης διαλογής.
Ο βυθός των Φούρνων κρύβει ένα μεγάλο θαλάσσιο πλούτο, που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες από επτά χώρες σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εξερεύνησαν το βυθό κάτω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών και κατέγραψαν 35 είδη ασπόνδυλων και 36 είδη φυκιών, καθώς και κοράλλια που η ηλικία τους εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 700 χρόνια.
Το κολύμπι στις παρθένες παραλίες του νησιού είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία, στους όρμους που είναι κρυμμένοι σε όλη την έκταση του νησιού.
Η πιο δημοφιλής παραλία των Φούρνων είναι η Χρυσομηλιά. Ο απάνεμος όρμος της και η υπέροχη αμμουδιά της συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη Χώρα, μετά τους τρεις ανεμόμυλους που είναι σήμα κατατεθέν του νησιού, απλώνεται αμφιθεατρικά το Καμπί, με την ψιλή άμμο, τα αρμυρίκια και τις ξύλινες προβλήτες για να δένουν οι ψαρόβαρκες.
Υπέροχη είναι και η παραλία στο Πετροκόπι, με τα ερείπια του αρχαίου λατομείου.
Με καΐκι μπορεί κανείς να επισκεφθεί κανείς τη Θύμαινα, με τους λιγοστούς κατοίκους και το γραφικό ψαρολίμανο, καθώς και το ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Μηνά, στα ανατολικά των Φούρνων με τις υπέροχες ακρογιαλιές.
Δείτε εδώ το βίντεο:
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ