Όποιος επισκέπτεται τα Φαλάσαρνα για πρώτη φορά, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από την ομορφιά του τοπίου. Η αμμώδης παραλία βρέχεται από τα κρυστάλλινα κρητικά νερά και περιτριγυρίζεται από ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια βλάστηση. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η δυτική γωνιά του νομού Χανίων συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στις 10 πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης.
Όμως, η μαγευτική τοποθεσία έχει και σπουδαία ιστορία. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, η αρχαία Φαλάσαρνα αποτελούσε ονομαστή πόλη-κράτος της Κρήτης, καθώς ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του νησιού.
Πήρε το όνομά της από τη νύμφη Φαλασάρνη στην οποία ήταν αφιερωμένη, ενώ εκτιμάται ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τους μινωικούς χρόνους. Στο απόγειό της βρέθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο. Τα ψηλά τείχη, το ξακουστό κλειστό λιμάνι και το στρατηγικό σημείο όπου ήταν χτισμένη ανήγαγαν την αρχαία πόλη σε σπουδαίο ναυτικό κι εμπορικό κέντρο.
Η Φαλάσαρνα αποτελούσε κομβικό σταθμό της θαλάσσιας οδού η οποία ένωνε την Αλεξάνδρεια με το Αιγαίο πέλαγος. Η σύνδεση αυτή με την Αίγυπτο συντέλεσε καθοριστικά στην μεγάλη της ανάπτυξη. Το εμπόριο και η πειρατεία απέφεραν πολλά έσοδα στους ντόπιους και μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. η πόλη είχε κόψει το δικό της νόμισμα.
Άλλωστε, ο πλούτος του οικισμού εύκολα μαρτυράται και από την αρχιτεκτονική του. Μεγαλοπρεπείς ναοί, νεκροταφεία, εντυπωσιακοί προμαχώνες, δεξαμενές και μια ακρόπολη με θέα το αχανές πέλαγος είναι ενδεικτικά στοιχεία μίας εύπορης και ιδιαίτερα ανεπτυγμένης αρχαιοελληνικής πόλης.
Η Φαλάσαρνα ήκμασε μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ., οπότε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με την ιστορία, οι Ρωμαίοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με τη δράση των πειρατών και το 69 π.Χ. πήραν τη δραστική απόφαση. Προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά το λιμάνι από πειρατικά καράβια, έφραξαν την είσοδο του με πέτρινους πλίνθους, ώστε μόνο μικρές βάρκες να μπορούν να μπουν σ’ αυτό.
Η πόλη δεν κατάφερε ποτέ ξανά να ορθοποδήσει, ενώ ο μεγάλος σεισμός του 365 μ.Χ. ήρθε για να την αποτελειώσει. Ανύψωσε την δυτική ακτή της Κρήτης κατά 6-9 μέτρα, οπότε το λιμάνι στα Φαλάσαρνα βρέθηκε ξαφνικά έξω από τη θάλασσα.
Σήμερα, τα ερείπια της πόλης και το αρχαίο λιμάνι απέχουν περίπου 100 μέτρα από τη θάλασσα. Ο αρχαιολογικός χώρος που μπορεί κανείς να εξερευνήσει αποτελείται από την ακρόπολη με τους ναούς, το λιμάνι και τα νεκροταφεία.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αυτές είναι οι «μπλε ζώνες» του πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Πέντε μέρη, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ένα ελληνικό νησί και μία πόλη – έκπληξη
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ