Η Παναγία του Βράχου στα “Μετέωρα της Πελοποννήσου”. Πώς χτίστηκε μέσα σε μια σχισμή ως ευγνωμοσύνη μιας μητέρας (drone)

Η Παναγία του Βράχου στα “Μετέωρα της Πελοποννήσου”. Πώς χτίστηκε μέσα σε μια σχισμή ως ευγνωμοσύνη μιας μητέρας (drone)

Για τους λάτρεις της νησιωτικής Ελλάδας, υπάρχουν τα “θαλασσινά Μετέωρα”. Για όσους δεν αποχωρίζονται εύκολα την Αθήνα, υπάρχουν τα “Μετέωρα της Κορίνθου”.

Άλλοι τα παρομοιάζουν με το Ζάλογγο λόγω της ιστορίας του. Το σίγουρο είναι ότι η συστάδα από κάθετους, λείους βράχους στο χωριό Κάτω Ταρσός, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κόρινθο, προκαλεί δέος σε όποιον την επισκέπτεται.

Η θέα από την κορυφή κόβει την ανάσα. Τρεχούμενα νερά ρέουν από παντού. Από ποτάμια και ρυάκια μέχρι μικρούς καταρράκτες που πέφτουν ορμητικά από τις κορυφές. Τα επιβλητικά βράχια υψώνονται περί τα 1040 μέτρα και επιβλέπουν όλη τη γύρω περιοχή.

Η λεία επιφάνειά τους διακόπτεται μόνο από ορισμένες σχισμές. Στο εσωτερικό μίας από αυτές είναι λαξεμένη η Παναγιά του Βράχου. Το μικρό εκκλησάκι αποτελεί το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής.

 Παναγία του Βράχου

H Παναγία του Βράχου μέσα στην σχισμή του  βουνού στον Κάτω Ταρσό Κορινθίας

Πέρα από την μοναδική αρχιτεκτονική της, η Παναγία του Βράχου είναι διάσημη και για την ιστορία που τη συνοδεύει.

Το εκκλησάκι που χτίστηκε από ένα τάμα

Λέγεται ότι το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου δημιουργήθηκε ως εκπλήρωση ενός τάματος. Το 1458, ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής πολιόρκησε το κάστρο της Ταρσού -που πλέον δεν υπάρχει- και κατέλαβε την πόλη.

Πολλοί κάτοικοι παραδόθηκαν, άλλοι φονεύθηκαν και ορισμένοι πάρθηκαν αιχμάλωτοι. Ελάχιστοι κατάφεραν να σωθούν. Όσες γυναίκες δεν τις πήραν οι Τούρκοι για σκλάβες, τις έριξαν από τον κάθετο βράχο της Ταρσού.

panagia_braxou_drone

Το εκκλησάκι της Παναγιάς του Βράχου από ψηλά. Πηγή εικόνας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Μία δεύτερη αφήγηση τις θέλει να γκρεμίστηκαν μόνες τους για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, εξού και η παρομοίωση της περιοχής με το Ζάλογγο.

Ανάμεσά τους, υπήρχε μία νεαρή κοπέλα με το μωρό στην αγκαλιά της. Παρά τις ικεσίες και τα κλάματα, οι Τούρκοι δεν τη λυπήθηκαν. Τότε εκείνη επικαλέστηκε τη βοήθεια της Παναγίας.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι, παρά την πτώση από τα 100 μέτρα, βρέθηκε στη βάση του κάθετου βράχου σώα και αβλαβής.

Από ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία της, η γυναίκα αποφάσισε να εκπληρώσει το τάμα. Στη σχισμή που υπήρχε κοντά στο σημείο που προσγειώθηκε, τοποθέτησε μερικές εικόνες για να φτιάξει έναν πρόχειρο ναό αφιερωμένο στην Παναγία.

Με τα χρόνια, οι ντόπιοι τον εμπλούτισαν και έχτισαν κανονική εκκλησία. Πολλές από τις εικόνες που κοσμούν σήμερα την Παναγιά του Βράχου είναι πάνω από 150-200 ετών.

eikonisma_panagias

Εικόνισμα της Παναγίας του Βράχου. Πηγή εικόνας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Αν και ο δρόμος για να φτάσει κανείς στην Παναγία του Βράχου είναι χωμάτινος, είναι ωστόσο αρκετά βατός και εύκολος μέχρι το σημείο. Ο επισκέπτης θα αποζημιωθεί όχι μόνο από τη γραφικότητα της εκκλησίας, αλλά και από το μοναδικού κάλους φυσικό τοπίο που την περιβάλλει.

ekklhsaki_panagia_tou_braxou

Το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου αποτελεί το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του χωριού Κάτω Ταρσός στην Κόρινθο. Πηγή εικόνας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Δείτε την Παναγιά του Βράχου μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου (Travel Inspiration):

Η Κάτω Ταρσός

Στις μέρες μας, το χωριό του Κάτω Ταρσού έχει λιγότερους από 20 μόνιμους κατοίκους. Είναι χτισμένο στα ερείπια της βυζαντινής πόλης της Ταρσού στα βόρεια της πεδιάδας της Φενεού. Οι ντόπιοι φημίζονταν για τις ικανότητες τους στο κτίσιμο.

Τα σπίτια μέχρι σήμερα είναι ομοιόμορφα και γραφικά, δίνοντας στην περιοχή έναν αέρα άλλης εποχής. Πέτρινα με στέγες από κεραμίδια και μικρά παράθυρα, τους χειμώνες ντύνονται στα λευκά και τα καλοκαίρια σφύζουν από ζωή. Τον Αύγουστο, η Ταρσός, όπως και όλα τα χωριουδάκια της Ελλάδας, γεμίζει από τους ανθρώπους που θέλουν να θυμηθούν τις ρίζες τους.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες την ανακαλύπτουν, με αποτέλεσμα να γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική άνθιση. Πέρα από τα εντυπωσιακά “Κορινθιακά Μετέωρα” και την Παναγιά του Βράχου, πολλοί περιηγητές εξερευνούν το γραφικό εκκλησάκι των Ταξιαρχών, αλλά και την ερειπωμένη μονή της Αγίας Τριάδας.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα ομορφότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας από ψηλά. Από την Αγία Σοφία και το Άγιον Όρος μέχρι τα Μετέωρα και τα εκκλησάκια του Αιγαίου (βίντεο drone)

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.