Η Παναγία του Καζάν θεωρείται από τις διασημότερες εικόνες της χριστιανικής πίστης και ιδαίτερο σύμβολο ιερότητας και προσευχής για εκατομμύρια πιστούς στη Ρωσία. Η ιστορία είναι περιπετειώδης.
Η εικόνα εξαφανίστηκε
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η εικόνα υπήρχε ήδη από τον 13ο αιώνα στην πόλη και ήταν δώρο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Β’ στους κατοίκους του Καζάν. Λέγεται πως ο Πατριάρχης δώρισε την εικόνα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους κατοίκους, που αντιμετώπιζαν συνεχείς επιδρομές από εισβολείς. Όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Τατάρους, το 1438 μ.Χ., η Παναγία του Καζάν, προς έκπληξη όλων, εξαφανίστηκε.
Το 1552 η ταταρική, πλέον, πόλη καταλήφθηκε από την Ρωσία και τον Ιβάν τον Τρομερό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1579, ξέσπασε πυρκαγιά στο Κρεμλίνο της περιοχής, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς και οι Μωαμεθανοί απέδωσαν την καταστροφή στην οργή του προφήτου. Σύντομα ξέσπασε εμφύλια σύρραξη ανάμεσα στους κατοίκους και σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, η Παναγία ανέλαβε δράση.
Εμφανίστηκε σε μια μικρή κοπέλα, την Ματρώνα, και της υπέδειξε το μέρος που ήταν θαμμένη η Ιερά Εικόνα. Έτσι, η νεαρή εντόπισε εκ νέου την Παναγία του Καζάν στις 8 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.
Το ιερό σύμβολο των Ρώσων
Η εικόνα συνδέεται με αναρίθμητα θαύματα με πρώτο αυτό της ίασης του τυφλού Ιωσήφ. Η Παναγία του Καζάν αναδείχθηκε σε σπουδαίο χριστιανικό σύμβολο για τους Ρώσους. Κατείχε τόσο περίοπτη θέση στον ρωσικό πληθυσμό, που ο πρώτος Τσάρος της δυναστείας των Ρωμανώφ, Μιχαήλ Θεοδώροβιτς, θέσπισε δύο εορτές προς τιμήν της.
Μια θρησκευτική, με την αφορμή της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνας την 8η Ιουλίου και μια εθνική για την απελευθέρωση των Ρώσων από τους Πολωνούς στις 22 Οκτωβρίου. Από τότε η Ιερά Εικόνα έγινε το σύμβολο και η προστάτιδα όλων των Ρώσων. Μάλιστα, όταν επρόκειτο να αρραβωνιαστούν οι Τσάροι λέγεται πως σταύρωναν τα δαχτυλίδια τους πάνω σε αυτήν, για ευλογία.
Η κλοπή της εικόνας
Τι απέγιναν τα υπόλοιπα αντίγραφα της εικόνας
Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον 60 αντίγραφα της Παναγίας του Καζάν. Ένα από αυτά χρονολογείται από το 1730, αλλά ανακαλύφθηκε αιώνες αργότερα, τη δεκαετία του 1970 στο προσκύνημα της Παναγίας στο χωριό Φάτιμα της Πορτογαλίας και το 1993 μεταφέρθηκε στο Βατικανό.
Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ λέγεται πως προσευχόταν επί 11 χρόνια στην εικόνα, δηλώνοντας πως “η εικόνα βρήκε ένα σπίτι και με συνοδεύει με το μητρικό βλέμμα της στα καθημερινά μου εκκλησιαστικά καθήκοντα“. Ο ίδιος θέλησε να τη δωρίσει στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ωστόσο οι κακές σχέσεις των δύο Εκκλησιών εκείνη την περίοδο, δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα.
Στις 26 Αυγούστου 2004 το αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν εκτέθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ρωσία. Σήμερα φυλάσσεται στον Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Καζάν.
Η Παναγία του Καζάν στην Ελλάδα
Στον ελλαδικό χώρο, αντίγραφα της Παναγίας του Καζάν υπάρχουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας στην Κερατέα, στο παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος στη Μάνδρα και στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλλιθέα Αττικής, ενώ η Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους φιλοξενεί επίσης αντίγραφο, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.
Η Παναγία του Καζάν αποτελεί σήμερα πολιούχο της ομώνυμης περιοχής και προστάτιδα της Ρωσίας. Γιορτάζεται στις 8 Ιουλίου και στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ