Οι ομηρικοί καυγάδες του Πολ Σάιμον και του Αρτ Γκαρφάνκελ. Ο Αρτ έχει κυριολεκτικά περπατήσει όλη την Αμερική και πρότεινε να ηχογραφούν, παρουσία ψυχιάτρου

Οι ομηρικοί καυγάδες του Πολ Σάιμον και του Αρτ Γκαρφάνκελ. Ο Αρτ έχει κυριολεκτικά περπατήσει όλη την Αμερική και πρότεινε να ηχογραφούν, παρουσία ψυχιάτρου

Πόσο εύκολο είναι να συνεννοηθούν ένας μαθηματικός και ένας νομικός;

Όσες φορές το κατάφεραν μπήκε στη μέση η μουσική και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό. Δημιούργησαν σπουδαία κλασσικά τραγούδια όπως το “The Sound of Silence”, το “Bridge Over Troubled Water” και το «Mrs Robinson», που έγινε γνωστό από την ταινία «Ο Πρωτάρης».

Παρά την παγκόσμια επιτυχία και τα υπέροχα τραγούδια, το αδιέξοδο στη σχέση τους ήταν αναπόφευκτο.

Πολ Σάιμον και Αρτ Γκαρφάνκελ χώρισαν και έσμιξαν ουκ ολίγες φορές.

Χρειάστηκε να μπουν στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους για να αποδεχθούν ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου και να αποφασίσουν ότι μπορούν τουλάχιστον να εμφανίζονται μαζί στη σκηνή, όπως έκαναν στο σχολείο της γειτονιάς τους στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Δημιούργησαν σπουδαία κλασσικά τραγούδια όπως το “The Sound of Silence”, το “Bridge Over Troubled Water” και το «Mrs Robinson», που έγινε γνωστό από την ταινία «Ο Πρωτάρης». Wikimediamtx Commons

Βίοι παράλληλοι

Ο Πολ Σάιμον γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1941 και λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου ήρθε στον κόσμο ο Άρθουρ Γκαρφάνκελ.

Γνωρίστηκαν στο σχολείο και έφτιαξαν μια μπάντα στην οποία έδωσαν το όνομα «Τομ και Τζέρυ».

Δεν έκαναν σπουδαία πράγματα με το όνομα που παρέπεμπε στα κινούμενα σχέδια και όταν πλέον άρχισαν να πειραματίζονται με τον ρυθμό που αγαπούσαν οι νέοι της δεκαετίας του 60΄, απέκτησαν την αποδοχή του κοινού.

Τότε χρησιμοποίησαν τα επώνυμά τους.

Η ενασχόληση του Αρτ με τη μουσική ξεκίνησε όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν ο πατέρας του, που ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας, του αγόρασε ένα παιχνίδι που έβγαζε μουσική και ηχογραφούσε τη φωνή του. Ο τραγουδοποιός είπε ότι αυτή συσκευή που ήταν κάτι σαν καραόκε, τον έκανε να ερωτευτεί τη μουσική.

Με παρόμοιο τρόπο πειραματίζονταν ώρες στο Γυμνάσιο με τον Πολ Σάιμον σε ένα υπόγειο, όπου έπαιζαν και έγραφαν τραγούδια.

Το 1957, το τραγούδι τους «Hey Scoolgirl» τους έκανε γνωστούς πέρα από τη συνοικία Κουίνς και υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρεία «Big Records»

Καλή η μουσική, αλλά οι δύο νέοι έπρεπε να σπουδάσουν και οι δρόμοι της χώρισαν όταν έφτασε η στιγμή του κολεγίου.

Ο Γκαρφάνκελ σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στα μαθηματικά όπου αργότερα έκανε και διατριβή, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούσε περιοδείες!

Το 1962 συνάντησε και πάλι τον Πολ Σάιμον που είχε σπουδάσει νομικά και το 1964 έβγαλαν το άλμπουμ «Wednesday Morning», με στοιχεία από φολκ και ροκ μουσική.

Ο δίσκος δεν πήγε καλά και το ντουέτο διαλύθηκε προσωρινά. Οι δύο νέοι ήταν ταλαντούχοι και μορφωμένοι, αλλά κάτι τους έλειπε στον τομέα της προώθησης.

Αυτό το κενό κάλυψε ο παραγωγός Τομ Γουίλσον, ο οποίος έβαλε ηλεκτρικό ήχο σε ένα τραγούδι που λεγόταν «The Sound of Silance» και το κυκλοφόρησε ως σινγκλ.

SIMON & GARFUNKEL - Sound of silence   (1967 Live)

Η επιτυχία ήταν άμεση. Η απήχηση τεράστια.

Σάιμον και Γκαρφάνκελ ήταν πάλι μαζί και συνέχισαν να δημιουργούν μεγάλες επιτυχίες έως το 1970, οπότε και χώρισαν ως ντουέτο.

Υπάρχουν ωστόσο περιστατικά που μαρτυρούν ότι χρειάζονταν πάντα κάποια βοήθεια για να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα. Όταν έφτιαξαν την πασίγνωστη μουσική για την ταινία ο «Πρωτάρης», ήθελαν να δώσουν τον τίτλο «Mrs Roosvelt» στο τραγούδι.

«Δεν είναι γελοίο! Κάνουμε μια ταινία εδώ! είναι η κυρία Ρόμπινσον!», τους είπε ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς.

Ο Νίκολς είχε εμπλοκή και στον χωρισμού του ντουέτου, το οποίο είχε επιλέξει να συμμετάσχει στην ταινία «Catch 22».

Στην πορεία όμως ο ρόλος του Σάιμον κόπηκε, ενώ ο Γκαρφανκελ αφιερώθηκε για μήνες στα γυρίσματα.

Όταν επήλθε το διαζύγιο γράφτηκε ότι «ο Νίκολς ήταν η Γιόκο Όνο των Σάιμον και Γκαρτφάνκελ»!

Πάντως δεν χρειάζονταν τρίτους για να διαφωνήσουν. Ένας από τους μεγάλους καβγάδες του ντουέτου ξέσπασε όταν ο Γκαρφάνκελ αρνήθηκε να τραγουδήσει το κομμάτι «Bridge Over Troubled Water», το οποίο ο Σάιμον ορκιζόταν ότι ταίριαζε στην αγγελική του φωνή.

Τελικά, ο Αρτ δέχθηκε. Ο Σάιμον δικαιώθηκε και για λίγο οι καυγάδες κόπασαν. Το τραγούδι αγαπήθηκε και έχει διασκευαστεί από πασίγνωστους καλλιτέχνες.

Το εξώφυλλο του δίσκου με τη μουσική της ταινίας “Ο Πρωτάρης” (1968)

Προσωπικές διαδρομές

Ο Γκαρφάνκελ συνέχισε να πειραματίζεται στην υποκριτική σε όλη τη σταδιοδρομία του και απέσπασε αρκετές φορές θετικές κριτικές. Το 1973 ξεκίνησε τη σόλο μουσική του καριέρα με το άλμπουμ «Angel Clare» και έβγαλε σημαντικούς δίσκους τη δεκαετία του ΄70, ενώ συνεργάστηκε με άλλους τραγουδοποιούς όπως ο Τζέημς Τέιλορ.

Η πορεία δεν ήταν το ίδιο ευχάριστη στα χρόνια που ακολούθησαν και πρώτα απ΄ όλα σε προσωπικό επίπεδο. Ο Γκαρφάνκελ είχε μια μεγάλη απώλεια το 1979 όταν αυτοκτόνησε η σύζυγός του Λόρι Μπερντ με την οποία ήταν μαζί πέντε χρόνια.

Το άλμπουμ που έβγαλε το 1981 ήταν αφιερωμένο σε εκείνη, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε από τη δισκογραφία για επτά χρόνια. Το 1985 γνωρίστηκε στα γυρίσματα μιας ταινίας με το μοντέλο Κιμ Κέρμακ με την οποία παντρεύτηκε μετά από τρία χρόνια. Εκτός από το διαρκές φλερτ με τον κινηματογράφο, ο Γκαρφάνκελ έχει και ένα άλλο χόμπυ. Διανύει τεράστιες αποστάσεις με τα πόδια. Πραγματικά τεράστιες, αφού έχει διασχίσει περπατώντας τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία!

Ανάλογη πορεία στη μουσική ακολούθησε και ο Σάιμον ο οποίος έβγαλε ένα ομώνυμο άλμπουμ το 1972 που πήγε καλά, αλλά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας δεν έκανε σπουδαία πράγματα.

Ο Σάιμον ασχολήθηκε πολύ με την έθνικ μουσική και κυρίως την αφρικάνικη και τη βραζιλιάνικη μουσική. Έβγαλε δύο δίσκους που έκαναν μεγάλη επιτυχία, το «Graceland» το 1985 που πούλησε 14 εκατομμύρια αντίτυπα και το «The Rhythm of the Saints» το 1990. Παντρεύτηκε τρεις φορές.

Το 1957, το τραγούδι τους «Hey Scoolgirl» τους έκανε γνωστούς πέρα από τη συνοικία Κουίνς και υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρεία «Big Records». Wikimediamtx Commons

Επανασύνδεση

Το 1981 ο Πολ Σάιμον και ο Αρτ Γκαρφάνκελ ενώθηκαν για μια περιοδεία και έδωσαν μια ιστορική συναυλία στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Όμως, η απόπειρά τους να βγάλουν δίσκο ήταν αποτυχημένη. Ο λόγος; Τσακώθηκαν.

Πέρασαν 12 χρόνια για να ξανασμίξουν. Και το έκαναν καλά, ίσως γιατί στις αρχές του 90΄ υπήρχε μια νοσταλγία για το παρελθόν και τις καλές μέρες της μουσικής τους παραγωγής.

Η κοινή τους περιοδεία το 1993 θύμισε στο κοινό την μουσική τους προσφορά και έκανε θραύση. Εισπράττοντας την αγάπη των θαυμαστών, ο Γκαρφάνκελ δήλωσε: «ήξερα ότι κάναμε κάτι σπουδαίο, αλλά δεν είχα αντιληφθεί πόσο σπουδαίο ήταν».

Το 2010 είχαν οργανώσει μια νέα περιοδεία η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε καβγάς, αλλά λόγοι υγείας, καθώς ο Αρτ αντιμετώπιζε πρόβλημα στις φωνητικές χορδές.

Οι τίτλοι τέλους στη μουσική συνεργασία φαίνεται πως έπεσαν οριστικά το 2012, όταν ο Σάιμον δήλωσε ότι δεν θα ηχογραφήσει ξανά με τον Γκαρφάνκελ γιατί δεν θέλει να επιστρέψει καν στο παρελθόν.

Λεπτομέρεια. Είχε προηγηθεί μια δήλωση του Αρτ ότι για να ηχογραφήσουν πρέπει εκτός από τους δυο τους να μπει στο στούντιο και ένας ψυχίατρος…

Πηγή χαρακτηριστική εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο «Πρωτάρης». Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχασε τον ρόλο επειδή «δεν είχε φάει ποτέ χιλόπιτα». Η κυρία Ρόμπινσον ουσιαστικά καταστράφηκε καλλιτεχνικά και η καριέρα του Ν. Χόφμαν απογειώθηκε  

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr