Το λογότυπο “I ❤️ NY” (I LOVE NEW YORK), που σχεδιάστηκε το 1976 από τον Μίλτον Γκλέιζερ, έγινε σύμβολο της αναγέννησης της Νέας Υόρκης.
Η επιτυχία του ενέπνευσε πολλές πόλεις να δημιουργήσουν παραλλαγές, προωθώντας την υπερηφάνεια για τις περιοχές τους. Το “I ❤️ NY” (Αγαπώ τη Νέα Υόρκη) παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα παγκοσμίως.
Το καλοκαίρι του 1977, η Νέα Υόρκη βρισκόταν σε παρακμή. Κεραυνός χτύπησε γραμμές μεταφοράς, οι οποίες μετέφεραν ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί 25ωρο blackout.
Στην πόλη σημειώθηκαν χίλιες φωτιές, 1.600 καταστήματα λεηλατήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 3.700 συλλήψεις. Οι ζημιές ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Το περιοδικό TIME την αποκάλεσε «Νύχτα Τρόμου» ενώ η Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε ως η «νέα Ρώμη σε παρακμή».
Μόνο τη νύχτα της διακοπής ρεύματος, η πυροσβεστική έτρεξε να κατασβήσει πυρκαγιές στο Χάρλεμ, το Μπρούκλιν και το Νότιο Μπρονξ. Εκείνη την περίοδο, οι περιοχές μετρούσαν καθημερινά 40 φωτιές.
Η παρακμή της Νέας Υόρκης δεν ήρθε ξαφνικά. Μέσα σε έξι χρόνια, η βιομηχανία κατέρρευσε και χάθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας . Οι πλούσιοι εγκατέλειψαν την πόλη. Η Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να δανείζεται για να πληρώνει τους υπαλλήλους της.

Το blackout της Νέας Υόρκης το 1977. Flickr
Δάσκαλοι απολύθηκαν, απορρίμματα στοιβάζονταν στους δρόμους, πυροσβεστικοί σταθμοί έκλειναν. Η εγκληματικότητα εκτοξεύθηκε, ενώ οι εμπρησμοί έγιναν συνηθισμένοι, με ιδιοκτήτες να καίνε τα κτίριά τους για τα ασφάλιστρα. Το Νότιο Μπρονξ καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Το 1975, η αστυνομία προειδοποιούσε τους τουρίστες με φυλλάδια που έγραφαν: «Καλώς ήρθατε στην πόλη του φόβου». Το μετρό ήταν γεμάτο γκράφιτι και συνεχώς παρουσίαζε βλάβες.

Το blackout της Νέας Υόρκης το 1977. Flickr
Η ανάθεση του “I ❤️ NY”
Η Νέα Υόρκη ήταν αντιμέτωπη με μια κρίση, η οποία δημιουργούσε αρνητική εικόνα για την πόλη. Η Πολιτεία ανέθεσε στη διαφημιστική εταιρεία Wells Rich Greene ένα σχεδόν αδύνατο έργο, με το οποίο ήθελε να απομακρύνει την αίσθηση φόβου.
Η καμπάνια ξεκίνησε με τρεις απλές λέξεις: I Love New York
Ο Γουίλιαμ Σ. Ντόιλ, αναπληρωτής επίτροπος της Πολιτείας για το εμπόριο, απευθύνθηκε στον Νεοϋορκέζο γραφίστα Μίλτον Γκλέιζερ, για να σχεδιάσει την οπτική ταυτότητα της εκστρατείας. Παρόλο που αρχικά προοριζόταν για τουριστική προβολή, το λογότυπο σύντομα μετατράπηκε σε σύμβολο μιας ολόκληρης πόλης.

I ❤️ NY. Flickr
Η ανάθεση στον Γκλέιζερ δεν ήταν τυχαία. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού New York Magazine και δημιουργός των θρυλικών αφισών του Μπομπ Ντίλαν. Η αμοιβή του για το έργο ήταν 2.000 δολάρια, αλλά ο ίδιος δεν εισέπραξε ποτέ την επιταγή.
Η πρόταση ήταν απλή και σαφής, με καθαρές τυπογραφικές γραμματοσειρές χωρίς κανένα σύμβολο.
Η δημιουργία του λογότυπου σε… ταξί
Μια εβδομάδα αργότερα αφού του ανατέθηκε η δουλειά και ενώ βρισκόταν μέσα σε ένα ταξί, του ήρθε μια ιδέα.
Έβγαλε από την τσέπη του ένα κόκκινο κραγιόνι και στην πίσω πλευρά ενός φακέλου σχεδίασε μια νέα εκδοχή: το γράμμα “I” στην κορυφή, μια κόκκινη καρδιά στη μέση και τα γράμματα “NY” από κάτω.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Νάντια Κομενέτσι (άκρη δεξιά), μαζί με (από αριστερά): τον Τζον Ντρίσκολ, πρόεδρο της Επιτροπής για τον Εορτασμό της 4ης Ιουλίου, τον Ντέιβιντ Μπάρκερ, πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης, τον ναύαρχο των αμερικανικών δυνάμεων Κέβιν Κουίν και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη Φρανκ Λάβιν, κρατούν μπλουζάκια με το σύνθημα “I Love NY” κατά τη διάρκεια μιας ανεπίσημης εκδήλωσης για την 4η Ιουλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΑ/HOW HWEE YOUNG
Η έμπνευσή του ήρθε από κάτι απλό: τα αρχικά που χαράζουν οι ερωτευμένοι στους κορμούς των δέντρων.
«Ήταν ένα οπτικό λογοπαίγνιο», λέει ο σχεδιαστής Στίβεν Χέλερ. «Πήρε κάτι τόσο κοινό, που σχεδόν περνά απαρατήρητο: τον τρόπο που οι άνθρωποι γράφουν “σ’ αγαπώ” σε ημερολόγια και κάρτες – και το μετέτρεψε σε μια σπουδαία ιδέα: ότι όλοι αγαπάμε τη Νέα Υόρκη».
Πώς το “I ❤️ NY” εξαπλώθηκε
Στην αρχή οι Νεοϋορκέζοι αντιμετώπισαν το λογότυπο με σκεπτικισμό. Όμως, όταν άρχιζε να εμφανίζεται σε τουριστικά είδη, άρχιζαν να το βλέπουν με διαφορετική οπτική. Το 1978, η πληρότητα στα ξενοδοχεία αυξήθηκε.
Ο Γκλέιζερ χάρισε το σχέδιο στο κράτος, χωρίς να το καταθέσει σε εμπορικό σήμα. Μέχρι το 2011, το λογότυπο απέφερε 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από έσοδα από εμπορεύματα για τη Νέα Υόρκη.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αφίσες σε όλο το Μανχάταν έγραφαν «I ❤️ NY Περισσότερο από Ποτέ», με μια μικρή μαυρισμένη κηλίδα στην κάτω αριστερή γωνία της καρδιάς να συμβολίζει το πληγωμένο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, ο σχεδιασμός επανεμφανίστηκε, τροποποιημένος αλλά άμεσα αναγνωρίσιμος.

Εικόνα από το πρωτοσέλιδο της Daily News την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2001. Η πιο διάσημη κόκκινη καρδιά στην ιστορία της Νέας Υόρκης έχει μαύρο σημάδι, και κάτω από το γνωστό λογότυπο I Love NY εμφανίζονται οι λέξεις More Than Ever (Περισσότερο από Ποτέ). Ο σχεδιαστής Μίλτον Γκλέιζερ δημιούργησε μια νέα εκδοχή του θρυλικού του λογότυπου για να αποτυπώσει τη συντριβή που προκάλεσαν οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΑ/TIM OCKENDEN
Σήμερα χιλιάδες περιοχές στον κόσμο έχουν εμπνευστεί από το λογότυπο και το έχουν προσαρμόσει, για να προωθούν την πατρίδα τους.
Πηγή: National Geographic

Ειδήσεις σήμερα:
- Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» της Σαουδικής Αραβίας έγινε 36 ετών. Παραμένει σε κώμα εδώ και 20 χρόνια
- Δολοφονία Μόσχουρη-Χαλάνδρι. Καταμετρήθηκαν 40 κάλυκες στο σημείο της ενέδρας. Είναι πολυσύχναστο μέρος
- Το DNA των κατοίκων της αρχαίας Καρχηδόνας ήταν περισσότερο ελληνικό παρά φοινικικό, λένε επιστήμονες του Χάρβαρντ
- Αυτή είναι η πλουσιότερη ηθοποιός στον κόσμο με περιουσία δισεκατομμυρίων. Δεν πάει εύκολα το μυαλό!
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ